Tvaroh v sladkom pečení, recepty na tvarohové koláče, náplne, nepečené dezerty
Kamila, melisa, kituska , Koláž: Tortyodmamy.sk, Recepty na koláče s tvarohom
reklama
Aj vy musíte mať v chladničke zásobu tvarohu pre prípad, že sa rozhodnete piecť? Alebo ho pri pečení používate len zriedkavo? Možno vás presvedčíme, že táto zdravá potravina môže byť nepostrádateľným pomocníkom aj pri vašom pečení, či príprave nepečených dezertov.
Tvaroh je mliečny výrobok, ktorý je zvyčajne tuhšej konzistencie a typickej bielej farby. Tvaroh je nezrejúci syr získaný kyslým zrážaním kravského, prípadne kozieho mlieka. V tvarohu sa skrýva skutočné bohatstvo pre naše zdravie. Obsahuje veľké množstvo kvalitných bielkovín a žiadne sacharidy. Z minerálov má v tvarohu najvyššie zastúpenie vápnik. Okrem tejto látky je v ňom aj dostatok napríklad fosforu, draslíka, medi, zinku, horčíka. Z vitamínov sú to vitamíny A, E a vitamíny skupiny B.
Aké druhy tvarohu poznáme?
Skúsili sme pre vás zistiť, aké druhy tvarohov poznáme. Ono to vôbec nie je jednoznačné. Našli sme však niektoré spoločné označenia u väčšiny výrobcov
Tvarohy podľa množstva tuku
Odtučnené tvarohy - vyrobené z odtučneného mlieka, môžu mať aj označenie mäkké (obsah tuku na 100 g cca rádovo 0,5 g)
Jemné tvarohy - obsahujú rádovo 1-2 g tuku na 100 g tvarohu. Môžete sa stretnúť aj s polotučným tvarohom (cca 5 g na 100 g)
Tučné tvarohy - cca 8-10 g tuku a niekde sa môžete stretnúť aj s vysokotučnými tvarohmi. To už súvisí aj s iným členením tvarohov podľa množstva tuku na - odtučnený, nízkotučný, polotučný, plnotučný a vysokotučný. Množstvo sušiny a obsahu tuku v nej už radšej nebudeme rozoberať.
Pri pečení si z týchto tvarohov vyberáme podľa toho, ako "vysoko kalorické" chceme mať zákusky a koláče, ale často aj podľa ponuky v obchode, alebo si vyberáme práve ten náš, rokmi overený tvaroh, pretože už vieme, čo od neho môžeme očakávať. Ale napríklad do cheesecaku je vhodnejší tučný tvaroh.
Tvarohy podľa konzistencie
Iné, trochu zradnejšie členenie, súvisí s konzistenciou tvarohu. Poznáme tradičný hrudkovitý tvaroh, alebo tvaroh krémovej, roztierateľnej konzistencie. Dlhé roky boli všetky tvarohy hrudkovité, dnes by mali byť takéto len tie, čo majú toto označenie uvedené na obale. Aspoň tak to vyplynulo z nášho prieskumu. Nedá sa však na to úplne spoľahnúť. Všetky ostatné by mali mať krémovú konzistenciu?
Iné členenie
BIO zrejme netreba rozvádzať. Termizované tvarohy sú zohriate na vyššiu teplotu, aby dlhšie vydržali, zväčša sú krémovej konzistencie. V ponuke sú aj ochutené tvarohy a bezlaktózový (lacto free) tvaroh, ktorí ocenia ľudia so zníženou toleranciou laktózy.
Tvarohové koláče
Tradičné ako od babičky
V týchto koláčoch sa zväčša používal hrudkovitý tvaroh, veď iný kedysi nebol a obsah tuku v tvarohu nikoho netrápil. Naše mamy a staré mamy tvaroh často vyrábali z domáceho kysnutého mlieka.
Medzi najtypickejšie sviatočné koláče určite patrí štedrák v trojkombinácii tvaroh, mak, orechy.
V originálnom recepte na cheesecake sa používa termizovaný syr Philadelphia, ktorý patrí k vysokotučným syrom, preto sa u nás často v receptoch nahrádzuje aj tvarohom. Ideálne tučnejším krémovej konzistencie. Podobne ako v tradičných slovenských koláčoch aj v cheesecaku je tvaroh, "syr" zahustený vajíčkom, kukuričným škrobom, prípadne múkou.
Navrch tortičky či zákusku postačí kombinácia tvarohu a smotany na šľahanie, ak máte trochu času, v chladničke stuhne za pár hodín aj bez zahustenia želatínou.
Prečítajte si aj diskusiu ako pripraviť tuhý tvarohový krém vhodný do poschodovej torty - Svieža tvarohová plnka
Nepečené dezerty s tvarohom
Tvaroh je vynikajúcim spoločníkom nepečených zákuskov. Opäť v kombinácii s mascarpone, alebo len so smotanou na šľahanie, vtedy je však lepšie náplň zahustiť želatínou.
A čo by sme si my, Slováci, neupravili podľa svojho. Ani starému dobrému talianskemu Tiramisu nedáme pokoj.
Kamila, melisa, kituska , Koláž: Tortyodmamy.sk, Recepty na koláče s tvarohom
Aj vy musíte mať v chladničke zásobu tvarohu pre prípad, že sa rozhodnete piecť? Alebo ho pri pečení používate len zriedkavo? Možno vás presvedčíme, že táto zdravá potravina môže byť nepostrádateľným pomocníkom aj pri vašom pečení, či príprave nepečených dezertov.
Makovo-smotanová torta bez múky
Foto: Kamila
Pozrite si recept na makovo smotanovú tortu bez múky
Čo je tvaroh a ako sa vyrába?
Tvaroh je mliečny výrobok, ktorý je zvyčajne tuhšej konzistencie a typickej bielej farby. Tvaroh je nezrejúci syr získaný kyslým zrážaním kravského, prípadne kozieho mlieka. V tvarohu sa skrýva skutočné bohatstvo pre naše zdravie. Obsahuje veľké množstvo kvalitných bielkovín a žiadne sacharidy. Z minerálov má v tvarohu najvyššie zastúpenie vápnik. Okrem tejto látky je v ňom aj dostatok napríklad fosforu, draslíka, medi, zinku, horčíka. Z vitamínov sú to vitamíny A, E a vitamíny skupiny B.
Aké druhy tvarohu poznáme?
Skúsili sme pre vás zistiť, aké druhy tvarohov poznáme. Ono to vôbec nie je jednoznačné. Našli sme však niektoré spoločné označenia u väčšiny výrobcov
Tvarohy podľa množstva tuku
Odtučnené tvarohy - vyrobené z odtučneného mlieka, môžu mať aj označenie mäkké (obsah tuku na 100 g cca rádovo 0,5 g)
Jemné tvarohy - obsahujú rádovo 1-2 g tuku na 100 g tvarohu. Môžete sa stretnúť aj s polotučným tvarohom (cca 5 g na 100 g)
Tučné tvarohy - cca 8-10 g tuku a niekde sa môžete stretnúť aj s vysokotučnými tvarohmi. To už súvisí aj s iným členením tvarohov podľa množstva tuku na - odtučnený, nízkotučný, polotučný, plnotučný a vysokotučný. Množstvo sušiny a obsahu tuku v nej už radšej nebudeme rozoberať.
Pri pečení si z týchto tvarohov vyberáme podľa toho, ako "vysoko kalorické" chceme mať zákusky a koláče, ale často aj podľa ponuky v obchode, alebo si vyberáme práve ten náš, rokmi overený tvaroh, pretože už vieme, čo od neho môžeme očakávať. Ale napríklad do cheesecaku je vhodnejší tučný tvaroh.
Tvarohy podľa konzistencie
Iné, trochu zradnejšie členenie, súvisí s konzistenciou tvarohu. Poznáme tradičný hrudkovitý tvaroh, alebo tvaroh krémovej, roztierateľnej konzistencie. Dlhé roky boli všetky tvarohy hrudkovité, dnes by mali byť takéto len tie, čo majú toto označenie uvedené na obale. Aspoň tak to vyplynulo z nášho prieskumu. Nedá sa však na to úplne spoľahnúť. Všetky ostatné by mali mať krémovú konzistenciu?
Iné členenie
BIO zrejme netreba rozvádzať. Termizované tvarohy sú zohriate na vyššiu teplotu, aby dlhšie vydržali, zväčša sú krémovej konzistencie. V ponuke sú aj ochutené tvarohy a bezlaktózový (lacto free) tvaroh, ktorí ocenia ľudia so zníženou toleranciou laktózy.
Tvarohové koláče
Tradičné ako od babičky
V týchto koláčoch sa zväčša používal hrudkovitý tvaroh, veď iný kedysi nebol a obsah tuku v tvarohu nikoho netrápil. Naše mamy a staré mamy tvaroh často vyrábali z domáceho kysnutého mlieka.
Medzi najtypickejšie sviatočné koláče určite patrí štedrák v trojkombinácii tvaroh, mak, orechy.
Štedrák
Foto: keli62
Pozrite si recep na štedrák
Veľmi obľúbená je kombinácia kakaa a tvarohu. Kto by nepoznal tradičný strúhaný tvarohový koláč.
Strúhaný kakaovo tvarohový koláč
Foto: N.e.l.i.n.k.a
Pozrite si recept na strúhaný kakaovo - tvarohový koláč
Tvarohu pristane aj ovocie. Tvarohových koláčov s ovocím máme vo svojich receptároch určite dosť. Ovocie stačí obmieňať podľa sezóny.
Tvarohový koláč s ovocím
Foto: Fidorka
Pozrite si recept na tvarohový koláč s ovocím
Ešte jeden vynikajúci tvarohový koláč s ovocím
Krehký tvarohový koláč s broskyňami
Foto: melisa
Pozrite si recept na rkehký tvarohový koláč s broskyňami
Cheesecake
V originálnom recepte na cheesecake sa používa termizovaný syr Philadelphia, ktorý patrí k vysokotučným syrom, preto sa u nás často v receptoch nahrádzuje aj tvarohom. Ideálne tučnejším krémovej konzistencie. Podobne ako v tradičných slovenských koláčoch aj v cheesecaku je tvaroh, "syr" zahustený vajíčkom, kukuričným škrobom, prípadne múkou.
Cheesecake s pekanovými orechmi
Foto: Vikulda
Pozrite si recept na Cheesecake s pekanovými orechmi
Cheesecake v slovenskej verzii s tvarohom, kyslou smotanou a ovocím.
Čučoriedkový cheesecake
Foto: Kamila
Pozrite si recept na čučoriekový cheesecake
Tvarohové krémy a náplne
Pri krémoch a náplniach ideálne použiť tvaroh krémovej konzistencie. Pri nízkosacharidových koláčoch bez múky s minimom cukru môžete smelo použiť odtučnený tvaroh, ale nielen v nich.
Tvaroh a maslo
Pri tejto kombinácii je dôležité, aby okrem masla, mal aj tvaroh izbovú teplotu.
Tvarohové rezy Míša
Foto: Vikulda
Pozrite si recept n atvarohové rezy Míša
Tvaroh a mascarpone
Tvaroh s mascarpone tvoria spolu vynikajúcu kombináciu. Mascarpone pridá krému tuhosť bez zahusťovania a tvaroh zase sviežosť. Ak nepotrebujete tuhý krém, hneď bez chladenia, môžete vyskúšať aj overenú trojkombináciu tvaroh, mascarpone a smotana na šľahanie v pomere 1:1:1.
Domáca krtkova torta
Foto: Kamila
Pozrite si recept na domácu krtkovú tortu
Tvarohovou náplňou s mascarpone môžete naplniť aj tortu, vtedy už nepridávame smotanu na šľahanie.
Čokoládovo-smotanová torta s černicami
Foto: Kamila
Pozrite si recept na čokoládovo - smotanovú tortu s černicami
Navrch tortičky či zákusku postačí kombinácia tvarohu a smotany na šľahanie, ak máte trochu času, v chladničke stuhne za pár hodín aj bez zahustenia želatínou.
Čokoládovo-smotanová torta s malinami
Foto: Kamila
Pozrite si recept na čokoládovo smotanovú tortu s malinami
Tvarohová náplň s pudingom
Kombináciou tvarohu s uvareným vanilkovým pudingom vznikne krásne tuhý krém. Potrebujete 1 liter mlieka, dva Zlaté klasy, trocha masla, 500 g krémového tvarohu.
BB krémeš s celozrnou špaldovou múkou a jemmnou tvarohovou náplňou
Foto: Kamila
Pozrite si recept na BB krémeš
Tvaroh, puding a ovocie ...
Mandarinkové rezy
Foto: vikulda
Pozrite si recept na mandarinkové rezy
Pri použití vanilkového pudingu bez varenia vznikne krém, ktorý má medzi cukrárkami názov pribináčikový krém.
Tvarohová torta s ovocím
Foto: kituska
Pozrite si recept na tvarohovú tortu s ovocím
Nepečené dezerty s tvarohom
Tvaroh je vynikajúcim spoločníkom nepečených zákuskov. Opäť v kombinácii s mascarpone, alebo len so smotanou na šľahanie, vtedy je však lepšie náplň zahustiť želatínou.
A čo by sme si my, Slováci, neupravili podľa svojho. Ani starému dobrému talianskemu Tiramisu nedáme pokoj.
Tiramisu po slovensky
Foto: Kamila
Pozrite si recept na Tiramisu po slovensky
Tvaroh sa skvele hodí aj do do sviežich ovocných pohárov.
Svieže dezerty v pohároch
Foto: Lorna
Pozrite si recept na Svieže dezerty v pohároch
A malá bodka na záver, v podobe Tvarohového nákypu.
Tvarohový nákyp so slivkami
Foto: Kamila
Pozrite si recept na Tvarohový nákyp so slivkami
Pozrite si aj: