Tvaroh v sladkom pečení, recepty na tvarohové koláče, náplne, nepečené dezerty

Aj vy musíte mať v chladničke zásobu tvarohu pre prípad, že sa rozhodnete piecť? Alebo ho pri pečení používate len zriedkavo? Možno vás presvedčíme, že táto zdravá potravina môže byť nepostrádateľným pomocníkom aj pri vašom pečení,  či príprave nepečených dezertov.

Makovo smotanová torta bez múkyMakovo-smotanová torta bez múky | Autorka: Kamila | Prejsť na recept >>

Čo je tvaroh a ako sa vyrába?

Tvaroh je mliečny výrobok, ktorý je zvyčajne tuhšej konzistencie a typickej bielej farby. Tvaroh je nezrejúci syr získaný kyslým zrážaním kravského, prípadne kozieho mlieka. V tvarohu sa skrýva skutočné bohatstvo pre naše zdravie. Obsahuje veľké množstvo kvalitných bielkovín a žiadne sacharidy.  Z minerálov má v tvarohu najvyššie zastúpenie vápnik. Okrem tejto látky je v ňom aj dostatok napríklad fosforu, draslíka, medi, zinku, horčíka. Z vitamínov sú to vitamíny A, E a vitamíny skupiny B.

tvaroh hrudkovitý

Aké druhy tvarohu poznáme?

Skúsili  sme pre vás zistiť, aké druhy tvarohov poznáme. Ono to vôbec nie je jednoznačné. Našli sme však niektoré spoločné označenia u väčšiny výrobcov Úsmev

Tvarohy podľa množstva tuku

Odtučnené tvarohy - vyrobené z odtučneného mlieka, môžu mať aj označenie mäkké (obsah tuku na 100 g cca rádovo 0,5 g)

Jemné tvarohy - obsahujú rádovo 1-2 g tuku na 100 g tvarohu. Môžete sa stretnúť aj s polotučným tvarohom (cca 5 g na 100 g)

Tučné tvarohy -  cca 8-10 g tuku a niekde sa môžete stretnúť aj s vysokotučnými tvarohmi. To už súvisí aj s iným členením tvarohov podľa množstva tuku na - odtučnený, nízkotučný, polotučný, plnotučný a vysokotučný. Množstvo sušiny a obsahu tuku v nej už radšej nebudeme rozoberať. Hambím sa

Pri pečení si z týchto tvarohov vyberáme podľa toho, ako "vysoko kalorické" chceme mať zákusky a koláče, ale často aj podľa ponuky v obchode, alebo si vyberáme práve ten náš, rokmi overený tvaroh, pretože už vieme, čo od neho môžeme očakávať. Ale napríklad do cheesecaku je vhodnejší tučný tvaroh.

Tvaroh

Tvarohy podľa konzistencie

Iné, trochu zradnejšie členenie, súvisí s konzistenciou tvarohu. Poznáme tradičný hrudkovitý tvaroh, alebo tvaroh krémovej, roztierateľnej konzistencie. Dlhé roky boli všetky tvarohy hrudkovité, dnes by mali byť takéto len tie, čo majú toto označenie uvedené na obale. Aspoň tak to vyplynulo z nášho prieskumu. Nedá sa však na to úplne spoľahnúť. Všetky ostatné by mali mať krémovú konzistenciu?

Iné členenie

BIO zrejme netreba rozvádzať. Termizované tvarohy sú zohriate na vyššiu teplotu, aby dlhšie vydržali, zväčša sú krémovej konzistencie. V ponuke sú aj ochutené tvarohy a bezlaktózový (lacto free) tvaroh, ktorí ocenia ľudia so zníženou toleranciou laktózy.

Tvarohové koláče

Tradičné ako od babičky

V týchto koláčoch sa zväčša používal hrudkovitý tvaroh, veď iný kedysi nebol a obsah tuku v tvarohu nikoho netrápil. Naše mamy a staré mamy tvaroh často vyrábali z domáceho kysnutého mlieka.

Medzi najtypickejšie sviatočné koláče určite patrí štedrák v trojkombinácii tvaroh, mak, orechy.

ŠtedrákŠtedrák | Autorka: keli62 | Prejsť na recept >>

Veľmi obľúbená je kombinácia kakaa a tvarohu. Kto by nepoznal tradičný strúhaný tvarohový koláč.

Strúhaný kakaovo tvarohový koláčStrúhaný kakaovo tvarohový koláč | Autorka: N.e.l.i.n.k.a | Prejsť na recept >>

Tvarohu pristane aj ovocie. Tvarohových  koláčov s ovocím máme vo svojich receptároch určite dosť. Ovocie stačí obmieňať podľa sezóny.

Tvarohový koláč s ovocímTvarohový koláč s ovocím |Autorka: Fidorka | Prejsť na recept >>

Ešte jeden vynikajúci tvarohový koláč s ovocím

Krehký tvarohový koláč s broskyňamiKrehký tvarohový koláč s broskyňami | Autorka: melisa | Prejsť na recept >>

Cheesecake

V originálnom recepte na cheesecake sa používa termizovaný syr Philadelphia, ktorý patrí k vysokotučným syrom, preto sa  u nás často v receptoch nahrádzuje aj tvarohom. Ideálne tučnejším krémovej konzistencie. Podobne ako v tradičných slovenských koláčoch aj v cheesecaku je tvaroh, "syr" zahustený vajíčkom, kukuričným škrobom, prípadne  múkou.

Cheesecake s pekanovými orechmiCheesecake s pekanovými orechmi | Autorka: Vikulda | Prejsť na recept >>

Cheesecake v slovenskej verzii s tvarohom, kyslou smotanou a ovocím. Úsmev

Čučoriedkový cheececakeČučoriedkový cheesecake s čučoriedkami Autorka: Kamila | Prejsť na recept >>

Tvarohové krémy a náplne

Pri krémoch a náplniach ideálne použiť tvaroh krémovej konzistencie. Pri nízkosacharidových koláčoch bez múky s minimom cukru môžete smelo použiť odtučnený tvaroh, ale nielen v nich.

Tvaroh a maslo

Pri tejto kombinácii je dôležité, aby okrem masla, mal aj tvaroh izbovú teplotu.

Tvarohové rezy MíšaTvarohové rezy Míša | Autorka: Vikulda | Prejsť na recept >>

Tvaroh a mascarpone

Tvaroh s mascarpone tvoria spolu vynikajúcu kombináciu. Mascarpone pridá krému tuhosť bez zahusťovania a tvaroh zase sviežosť. Ak nepotrebujete tuhý krém, hneď bez chladenia, môžete vyskúšať aj overenú trojkombináciu tvaroh, mascarpone a smotana na šľahanie v pomere 1:1:1.

Domáca krtková tortaDomáca krtkova torta | Autorka: Kamila |  Prejsť na recept >>

Tvarohovou náplňou s mascarpone môžete naplniť aj tortu, vtedy už nepridávame smotanu na šľahanie.

Čokoládovo smotanová torta s černicamiČokoládovo-smotanová torta s černicami | Autor: Kamila | Prejsť na recept>>

Navrch tortičky či zákusku postačí kombinácia tvarohu a smotany na šľahanie, ak máte trochu času, v chladničke stuhne za pár hodín aj bez zahustenia želatínou.

Malinovo smotanova tortaČokoládovo-smotanová torta s malinami | Autorka: Kamila|  Prejsť na recept >>

Tvarohová náplň s pudingom

Kombináciou tvarohu s uvareným vanilkovým pudingom vznikne krásne tuhý krém. Potrebujete 1 liter mlieka, dva Zlaté klasy, trocha masla, 500 g krémového tvarohu. 

BB krémešBB krémeš s celozrnou špaldovou múkou a jemmnou tvarohovou náplňou | Autorka: Kamila | Prejsť na recept >>

Tvaroh, puding a ovocie ...

Mandarinkové rezyMandarinkové rezy | Autorka: Vikulda | prejsť na recept>>

Pri použití vanilkového pudingu bez varenia vznikne krém, ktorý má medzi cukrárkami názov pribináčikový krém.

Tvarohová torta s ovocímTvarohová torta s ovocím | Autorka: kituska | Prejsť na recept >>

Prečítajte si aj diskusiu ako pripraviť tuhý tvarohový krém vhodný do poschodovej torty - Svieža tvarohová plnka

Nepečené dezerty s tvarohom

Tvaroh je vynikajúcim spoločníkom nepečených zákuskov. Opäť v kombinácii s mascarpone, alebo len so smotanou na šľahanie, vtedy je však lepšie náplň zahustiť želatínou.

A čo by sme si my, Slováci, neupravili podľa svojho. Ani starému dobrému talianskemu Tiramisu nedáme pokoj. Hambím sa

Tiramisu po SlovenskyTiramisu po slovensky | Autorka: Kamila |  Prejsť na recept>>

Tvaroh sa skvele hodí aj do do sviežich ovocných pohárov.

Sviže ovocné poháre

Svieže dezerty v pohároch | Autorka: Lorna|  Prejsť na recept >>

A malá bodka na záver, v podobe Tvarohového nákypu.

Tvarohový nákyp so slivkami

Tvarohový nákyp so slivkami Autorka: Kamila | Prejsť na recept>>

Pozrite si aj:

Kategória: 

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.