reklama

Tvaroh v sladkom pečení, recepty na tvarohové koláče, náplne, nepečené dezerty

Tvaroh v sladkom pečení, recepty na tvarohové koláče, náplne, nepečené dezerty, Slovník, Tortyodmamy.sk

Kamila, melisa, kituska , Koláž: Tortyodmamy.sk, Recepty na koláče s tvarohom


reklama

Aj vy musíte mať v chladničke zásobu tvarohu pre prípad, že sa rozhodnete piecť? Alebo ho pri pečení používate len zriedkavo? Možno vás presvedčíme, že táto zdravá potravina môže byť nepostrádateľným pomocníkom aj pri vašom pečení,  či príprave nepečených dezertov.

Makovo-smotanová torta bez múky 

Makovo smotanová torta bez múky

Foto: Kamila

Pozrite si recept na makovo smotanovú tortu bez múky

Čo je tvaroh a ako sa vyrába?

Tvaroh je mliečny výrobok, ktorý je zvyčajne tuhšej konzistencie a typickej bielej farby. Tvaroh je nezrejúci syr získaný kyslým zrážaním kravského, prípadne kozieho mlieka. V tvarohu sa skrýva skutočné bohatstvo pre naše zdravie. Obsahuje veľké množstvo kvalitných bielkovín a žiadne sacharidy.  Z minerálov má v tvarohu najvyššie zastúpenie vápnik. Okrem tejto látky je v ňom aj dostatok napríklad fosforu, draslíka, medi, zinku, horčíka. Z vitamínov sú to vitamíny A, E a vitamíny skupiny B.

tvaroh hrudkovitý

Aké druhy tvarohu poznáme?

Skúsili  sme pre vás zistiť, aké druhy tvarohov poznáme. Ono to vôbec nie je jednoznačné. Našli sme však niektoré spoločné označenia u väčšiny výrobcov Úsmev

Tvarohy podľa množstva tuku

Odtučnené tvarohy - vyrobené z odtučneného mlieka, môžu mať aj označenie mäkké (obsah tuku na 100 g cca rádovo 0,5 g)

Jemné tvarohy - obsahujú rádovo 1-2 g tuku na 100 g tvarohu. Môžete sa stretnúť aj s polotučným tvarohom (cca 5 g na 100 g)

Tučné tvarohy -  cca 8-10 g tuku a niekde sa môžete stretnúť aj s vysokotučnými tvarohmi. To už súvisí aj s iným členením tvarohov podľa množstva tuku na - odtučnený, nízkotučný, polotučný, plnotučný a vysokotučný. Množstvo sušiny a obsahu tuku v nej už radšej nebudeme rozoberať. Hambím sa

Pri pečení si z týchto tvarohov vyberáme podľa toho, ako "vysoko kalorické" chceme mať zákusky a koláče, ale často aj podľa ponuky v obchode, alebo si vyberáme práve ten náš, rokmi overený tvaroh, pretože už vieme, čo od neho môžeme očakávať. Ale napríklad do cheesecaku je vhodnejší tučný tvaroh.

Tvaroh

Tvarohy podľa konzistencie

Iné, trochu zradnejšie členenie, súvisí s konzistenciou tvarohu. Poznáme tradičný hrudkovitý tvaroh, alebo tvaroh krémovej, roztierateľnej konzistencie. Dlhé roky boli všetky tvarohy hrudkovité, dnes by mali byť takéto len tie, čo majú toto označenie uvedené na obale. Aspoň tak to vyplynulo z nášho prieskumu. Nedá sa však na to úplne spoľahnúť. Všetky ostatné by mali mať krémovú konzistenciu?

Iné členenie

BIO zrejme netreba rozvádzať. Termizované tvarohy sú zohriate na vyššiu teplotu, aby dlhšie vydržali, zväčša sú krémovej konzistencie. V ponuke sú aj ochutené tvarohy a bezlaktózový (lacto free) tvaroh, ktorí ocenia ľudia so zníženou toleranciou laktózy.

Tvarohové koláče

Tradičné ako od babičky

V týchto koláčoch sa zväčša používal hrudkovitý tvaroh, veď iný kedysi nebol a obsah tuku v tvarohu nikoho netrápil. Naše mamy a staré mamy tvaroh často vyrábali z domáceho kysnutého mlieka.

Medzi najtypickejšie sviatočné koláče určite patrí štedrák v trojkombinácii tvaroh, mak, orechy.

Štedrák

Štedrák, recept

 Foto: keli62

Pozrite si recep na štedrák

Veľmi obľúbená je kombinácia kakaa a tvarohu. Kto by nepoznal tradičný strúhaný tvarohový koláč.

Strúhaný kakaovo tvarohový koláč

Strúhaný kakaovo tvarohový koláč 

Foto: N.e.l.i.n.k.a

Pozrite si recept na strúhaný kakaovo - tvarohový koláč

Tvarohu pristane aj ovocie. Tvarohových  koláčov s ovocím máme vo svojich receptároch určite dosť. Ovocie stačí obmieňať podľa sezóny.

Tvarohový koláč s ovocím

Tvarohový koláč s ovocím

Foto: Fidorka

Pozrite si recept na tvarohový koláč s ovocím

Ešte jeden vynikajúci tvarohový koláč s ovocím

Krehký tvarohový koláč s broskyňami

Krehký tvarohový koláč s broskyňami 

Foto: melisa

Pozrite si recept na rkehký tvarohový koláč s broskyňami

Cheesecake

V originálnom recepte na cheesecake sa používa termizovaný syr Philadelphia, ktorý patrí k vysokotučným syrom, preto sa  u nás často v receptoch nahrádzuje aj tvarohom. Ideálne tučnejším krémovej konzistencie. Podobne ako v tradičných slovenských koláčoch aj v cheesecaku je tvaroh, "syr" zahustený vajíčkom, kukuričným škrobom, prípadne  múkou.

Cheesecake s pekanovými orechmi

Cheesecake s pekanovými orechmi

 Foto: Vikulda

Pozrite si recept na Cheesecake s pekanovými orechmi 

Cheesecake v slovenskej verzii s tvarohom, kyslou smotanou a ovocím. Úsmev

Čučoriedkový cheesecake

Čučoriedkový cheececake

Foto: Kamila

Pozrite si recept na čučoriekový cheesecake

Tvarohové krémy a náplne

Pri krémoch a náplniach ideálne použiť tvaroh krémovej konzistencie. Pri nízkosacharidových koláčoch bez múky s minimom cukru môžete smelo použiť odtučnený tvaroh, ale nielen v nich.

Tvaroh a maslo

Pri tejto kombinácii je dôležité, aby okrem masla, mal aj tvaroh izbovú teplotu.

Tvarohové rezy Míša

Tvarohové rezy Míša

 Foto: Vikulda

Pozrite si recept n atvarohové rezy Míša

Tvaroh a mascarpone

Tvaroh s mascarpone tvoria spolu vynikajúcu kombináciu. Mascarpone pridá krému tuhosť bez zahusťovania a tvaroh zase sviežosť. Ak nepotrebujete tuhý krém, hneď bez chladenia, môžete vyskúšať aj overenú trojkombináciu tvaroh, mascarpone a smotana na šľahanie v pomere 1:1:1.

Domáca krtkova torta 

Domáca krtková torta

Foto: Kamila

Pozrite si recept na domácu krtkovú tortu

Tvarohovou náplňou s mascarpone môžete naplniť aj tortu, vtedy už nepridávame smotanu na šľahanie.

Čokoládovo-smotanová torta s černicami

Čokoládovo smotanová torta s černicami

Foto: Kamila

Pozrite si recept na čokoládovo - smotanovú tortu s černicami

Navrch tortičky či zákusku postačí kombinácia tvarohu a smotany na šľahanie, ak máte trochu času, v chladničke stuhne za pár hodín aj bez zahustenia želatínou.

Čokoládovo-smotanová torta s malinami

Malinovo smotanova torta

Foto: Kamila  

Pozrite si recept na čokoládovo smotanovú tortu s malinami

Tvarohová náplň s pudingom

Kombináciou tvarohu s uvareným vanilkovým pudingom vznikne krásne tuhý krém. Potrebujete 1 liter mlieka, dva Zlaté klasy, trocha masla, 500 g krémového tvarohu. 

BB krémeš s celozrnou špaldovou múkou a jemmnou tvarohovou náplňou

BB krémeš

Foto: Kamila

Pozrite si recept na BB krémeš

Tvaroh, puding a ovocie ...

Mandarinkové rezy

Mandarinkové rezy

Foto: vikulda

Pozrite si recept na mandarinkové rezy

Pri použití vanilkového pudingu bez varenia vznikne krém, ktorý má medzi cukrárkami názov pribináčikový krém.

Tvarohová torta s ovocím

Tvarohová torta s ovocím

Foto: kituska

Pozrite si recept na tvarohovú tortu s ovocím

Prečítajte si aj diskusiu ako pripraviť tuhý tvarohový krém vhodný do poschodovej torty - Svieža tvarohová plnka

Nepečené dezerty s tvarohom

Tvaroh je vynikajúcim spoločníkom nepečených zákuskov. Opäť v kombinácii s mascarpone, alebo len so smotanou na šľahanie, vtedy je však lepšie náplň zahustiť želatínou.

A čo by sme si my, Slováci, neupravili podľa svojho. Ani starému dobrému talianskemu Tiramisu nedáme pokoj. Hambím sa

Tiramisu po slovensky 

 

Tiramisu po slovensky, recept

Foto: Kamila

Pozrite si recept na Tiramisu po slovensky

Tvaroh sa skvele hodí aj do do sviežich ovocných pohárov.

Svieže dezerty v pohároch

Sviže ovocné poháre

Foto: Lorna

Pozrite si recept na Svieže dezerty v pohároch

A malá bodka na záver, v podobe Tvarohového nákypu.

Tvarohový nákyp so slivkami 

Tvarohový nákyp so slivkami

Foto: Kamila

Pozrite si recept na Tvarohový nákyp so slivkami

Pozrite si aj:

Pozrite si aj


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama