Ako pripraviť želé na tortu a koláč, kedy je lepšia želatína. Recepty, rady, postupy

Chodili ste už so zatajeným dychom okolo cukrárne kde mali vystavené koláčiky, ktoré pokrývala farebná alebo priesvitná hmota a čudovali ste sa ako to môže tak krásne držať, ako sa to dá tak krásne nakrájať?

Ovocne rezyOvocno-smotanový zákusok | Autorka: Kamila | Prejsť na recept >>

Takéto chutné a na pohľad krásne výstavné zákusky si môžete spraviť aj doma a verte, nie je to žiadna veľká veda, stačí poznať pár faktov o želatíne, cukrárenskom želé a tortovom želé. Na obale každého je zrozumiteľný postup. Ak ho dodržíte, zákusok bude nielen vyzerať ale aj chutiť exkluzívne.

Želé a želatína. Na prvý pohľad veľmi podobné prísady, no ich použitie a vlastnosti sa líšia. Viete, kedy použiť želé a kedy zvoliť želatínu? 

Všetko o želé a želatine

Aký je rozdiel medzi želatínou a želé?

​Hlavný rozdiel je zloženie. Zatiaľ čo želatína je živočíšnym produktom, v želé  sa používa takzvaný karagenan, respektíve agar z výťažku z morských rias. Vďaka tomu želé dokáže nadobudnúť hustejšiu konzistenciu a jednotný pevný tvar po stuhnutí. 

Kde sa používajú?

Želé sa používa predovšetkým na prípravu krásne tuhých, priehľadných ovocných náplní.

Jahodovo - šľahačkový zákusok

Jahodovo-šľahačkový zákusok | Autorka: Jana Nociarová | Prejsť na recept >>

Želatína slúži skôr ako zahusťovadlo do rôznych krémov, sladkých náplní či aspikov, ale aj ovocných náplní, z ovocia a ovocnej drene.

Čokoládovo malinová torta

Čokoládovo-malinová torta | Autorka: Kamila| Prejsť na recept >>

Ako ich pripraviť?

Príprava želé a želatíny je rozdielna. 

Želé (niektorí výrobcovia ho označujú len Agar) musí prejsť varom. Nechá sa trochu vychladnúť a následne sa naleje na dezert. Želé nikdy nelejte priamo na korpus, pred poliatím treba korpus najprv potrieť džemom, alebo vyliať vychladené želé na náplň. Ak nalejete želé s správnej fáze, stuhne veľmi rýchlo. 

Efektné poháre

Efektné ovocné poháre | Autorka: Kamila | Prejsť na recept >>

Želatína vám nesmie zovrieť, tá sa iba mierne prihrieva do úplného rozpustenia.  Náplň zahustená želatínou potrebuje na tuhnutie niekoľko hodín v chlade.

Malinové kockyMalinové kocky | Autorka: Irma| Prejsť na recept>>

Nie je želé ako želé

Aj želé má svoje odlišnosti, záleží na tom, aký zákusok sa chystáte pripraviť. Želé môže byť číre, alebo farebné. Zväčša červené, žlté, prípadne zelené. Požadovanú farbu môžeme dosiahnuť aj zahustením šťavy z kompótu, prepasírovanej ovocnej šťavy v kombinácii s čírim želé. Ďalej rozlišujeme želé podľa použitia.

Cukrárenské želé (takéto označenie používajú niektorí výrobcovia) sa používa pri príprave vysokých rezov. Ak sa chystáte pripraviť zákusok ako z cukrárne, určite siahnite po cukrárenskom želé. 

Jahodova torta so slahackouJahodová torta so šľahačkou | Autorka: Vikulda | Prejsť na recept >>

Tortové želé (označenia výrobcov sa môžu líšiť) si, naopak, dobre rozumie s tenším korpusom a ovocím, ktoré chráni pred vysušením a zanechá ho krásne lesklé. 

Jahodová torta s bielou čokoládou

Jahodová torta s bielou čokoládou | Autorka: Kamila | Prejsť na recept >>

Dôležité rady na pri príprave želé:

  • Po uvarení želé podľa návodu na obale ho nechajte chvíľu vychladnúť, často je to dlhší čas ako je uvedený na obale.

  • Nalievajte ho na plnku vlažné, inak hrozí, že sa náplň vplyvom vysokej teploty rozpustí.

  • Uvarené želé nanášajte v niekoľkých vrstvách, nie naraz.

  • Ak želé pred použitím príliš stuhne, môžete ho ešte raz krátko rozohriať.

  • Pred nanesením želé na tortu alebo zákusok nezabudnite cesto potrieť tenkou vrstvou krému alebo džemu. Korpus má totiž tendenciu horúce želé do seba vpíjať, v dôsledku čoho sa môže rozmočiť.

  • Či je želé správne vychladené a pripravené na tuhnutie si môžete overiť tak, že ho budete liať cez obrátenú stranu lyžice. Ak na lyžice začne tuhnúť, je najvyšší čas vyliať ho na dezert.

Druhy želatíny

Želatína v plátkoch

Nechá sa krátko naboptnať v troche vody, potom sa buď vyžmýkaná rozmieša napr. v horúcej ovocnej náplni, smotane, alebo sa zohreje do rozpustenia. Pozor, nevarí sa. K takto rozpustenej plátkovej želatíne, pridáme pár lyžíc hotovej náplne, premiešame a vlejeme do náplne. Zamiešame a hotovo.

Panna Cotta s malinovou omáčkouPanna cotta s malinovou omáčkou | Autorka: Kmeci Cakes | Prejsť na recept>>

Želatína v prášku - jemne mletá želatína 

Zmiešame obsah vrecka so 4 polievkovými lyžicami vody a necháme asi 10 minút nabobtnať. Za stáleho miešania zahrejeme kým sa želatína nerozpustí, pridáme pár lyžíc náplne a primiešame k zvyšnej náplni.

Tvarohová šarlotaTvarohová šarlota | Autor: Kreatívne pečenie | Prejsť na recept >>

Želatínový stužovač za studena

V tomto prípade je naozaj dôležité skriktne dodržať návod a stužovač poriadne rozmiešať vo vode. Následne trochu krému zamiešať do pripraveného stužovača a dobre premiešať. Až potom túto zmes zamiešať do zvyšného krému, vyhneme sa tak vytvoreniu hrudiek.

Citrónová tortaCitrónová torta | Autorka: Vikulda | Prejsť na recept >>

Krájanie zákuskov a tort so želé 

Po stuhnutí želé stačí zákusky pekne nakrájať a váš výtvor očarí rodinu aj každú návštevu. Pri krájaní stačí mať ostrý tenký nôž a rezať rovnomerne, nechodiť nožom hore dole, vtedy by sa nám totiž mohlo želé od spodného krému odpojiť alebo by sme zákusok na reze nemali pekne čistý ale od krému. Pozrite si aj článok Ako krájať zákusky, koláče a torty.

Kiwi pochúťkové rezy Kiwi rezy | Autorka: Vikulda | Prejsť na recept >>

Nebojte sa želé a ani želatíny, stačí si vybrať recept ktorý vás zaujme a chutná, na pohľad krásna maškrta sa isto podarí!

Smotanový Kiwi koláč

Smotanový kiwi koláč | Autorka: Aramana | Prejsť na recept>>

Pozrite si aj:

 

Kategória: 

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.