reklama

Ako pripraviť želé na tortu a koláč, kedy je lepšia želatína. Recepty, rady, postupy

Ako pripraviť želé na tortu a koláč, kedy je lepšia želatína. Recepty, rady, postupy, Slovník, Tortyodmamy.sk

Vikulda, LiViera | Ako pripraviť želé a želatínu, recepty na koláče


reklama

Chodili ste už so zatajeným dychom okolo cukrárne kde mali vystavené koláčiky, ktoré pokrývala farebná alebo priesvitná hmota a čudovali ste sa ako to môže tak krásne držať, ako sa to dá tak krásne nakrájať?

Ovocne rezy, recept
Foto: Kamila

Recept s fotopostupom na svieži, ľahký koláčik s jogurtom, kyslou smotanou a drobným letným ovocím. Pozrite si recept na fantastický ovocno-smotanový zákusok 

Takéto chutné a na pohľad krásne výstavné zákusky si môžete spraviť aj doma a verte, nie je to žiadna veľká veda, stačí poznať pár faktov o želatíne, cukrárenskom želé a tortovom želé. Na obale každého je zrozumiteľný postup. Ak ho dodržíte, zákusok bude nielen vyzerať ale aj chutiť exkluzívne.

Želé a želatína. Na prvý pohľad veľmi podobné prísady, no ich použitie a vlastnosti sa líšia. Viete, kedy použiť želé a kedy zvoliť želatínu? 

Aký je rozdiel medzi želatínou a želé?

​Hlavný rozdiel je zloženie. Zatiaľ čo želatína je živočíšnym produktom, v želé  sa používa takzvaný karagenan, respektíve agar je z výťažku z morských rias. Vďaka tomu želé dokáže nadobudnúť hustejšiu konzistenciu a jednotný pevný tvar po stuhnutí. 

Kde sa používa želé a kedy želatína?

Želé sa používa predovšetkým na prípravu krásne tuhých, priehľadných ovocných náplní

Kiwi rezy

Kiwi pochúťkové rezy, recept
Foto: Vikulda

Krásne, chutné a svieže rezy oceníte najmä v lete. Pozrite si recept na kiwi rezy

Želatína slúži skôr ako zahusťovadlo do rôznych krémov, sladkých náplní či aspikov, ale aj ovocných náplní, z ovocia a ovocnej drene.

Malinové mini tortičky

Malinové  mini tortičky, recept

LiViera

Tri chutné plnky zahustené želatínou a vanilková piškóta. Pozrite si recept na malinové mini tortičky


reklama


reklama

Ako ich pripraviť?

Príprava želé a želatíny je rozdielna. 

Želé alebo Agar musí prejsť varom. Nechá sa trochu vychladnúť a následne sa naleje na dezert. Želé nikdy nelejte priamo na korpus, pred poliatím treba korpus najprv potrieť džemom, ganache alebo vyliať vychladené želé na náplň. Ak nalejete želé s správnej fáze, stuhne veľmi rýchlo.

Efektné poháre 

Efektné poháre, recept
Foto: Kamila

Recept s fotopostupom na osviežujúci ovocný pohár so zaujímavým efektom. Pozrite si recept na efektné ovocné poháre

Želatína vám nesmie zovrieť, tá sa iba mierne prihrieva do úplného rozpustenia.  Náplň zahustená želatínou potrebuje na tuhnutie niekoľko hodín v chlade.

Letná melónová torta

Letná melónová torta, recept

Foto: LiViera

Efektná nepečená torta s tvarohovou náplňou zahustenou práškovou želatínou a čírym citrónovým želé s plátkovou želatínou. Pozrite si recept na letnú malinovú tortu 

Nie je želé ako želé

Aj želé má svoje odlišnosti, záleží na tom, aký zákusok sa chystáte pripraviť. Želé môže byť číre, alebo farebné. Zväčša červené, žlté, prípadne zelené. Požadovanú farbu môžeme dosiahnuť aj zahustením šťavy z kompótu, prepasírovanej ovocnej šťavy v kombinácii s čírim želé. Ďalej rozlišujeme želé podľa použitia.

Cukrárenské želé (takéto označenie používajú niektorí výrobcovia) sa používa pri príprave vysokých rezov. Ak sa chystáte pripraviť zákusok ako z cukrárne, určite siahnite po cukrárenskom želé. 

Ovocné pokušenie
Foto: Jana Nociarová

Tortové želé (označenia výrobcov sa môžu líšiť) si, naopak, dobre rozumie s tenším korpusom a ovocím, ktoré chráni pred vysušením a zanechá ho krásne lesklé.

Jahodová torta s bielou čokoládou 

Jahodová torta s bielou čokoládou, recept
Foto: Kamila

Recept s fotopostupom na výbornú jahodovú tortu s kokosovým korpusom a krémom s bielou čokoládou. Pozrite si recept na jahodová torta s bielou čokoládou 


reklama


reklama

Dôležité rady na pri príprave želé:

  • Po uvarení želé podľa návodu na obale ho nechajte chvíľu vychladnúť, často je to dlhší čas ako je uvedený na obale.

  • Nalievajte ho na plnku vlažné, inak hrozí, že sa náplň vplyvom vysokej teploty rozpustí.

  • Uvarené želé nanášajte v niekoľkých vrstvách, nie naraz.

  • Ak želé pred použitím príliš stuhne, môžete ho ešte raz krátko rozohriať.

  • Pred nanesením želé na tortu alebo zákusok nezabudnite cesto potrieť tenkou vrstvou krému alebo džemu. Korpus má totiž tendenciu horúce želé do seba vpíjať, v dôsledku čoho sa môže rozmočiť.

  • Či je želé správne vychladené a pripravené na tuhnutie si môžete overiť tak, že ho budete liať cez obrátenú stranu lyžice. Ak na lyžice začne tuhnúť, je najvyšší čas vyliať ho na dezert.

Druhy želatíny

Želatína v plátkoch

Nechá sa krátko nabobtnať v troche vody, potom sa buď vyžmýkaná rozmieša napr. v horúcej ovocnej náplni, smotane, alebo sa zohreje do rozpustenia. Pozor, nevarí sa. K takto rozpustenej plátkovej želatíne, pridáme pár lyžíc hotovej náplne, premiešame a vlejeme do náplne. Zamiešame a hotovo.

Panna cotta s malinovou omáčkou

Panna Cotta s malinovou omáčkou, recept
Foto: Kmeci Cakes

Smotana, cukor, vanilka, želatína, maliny, čučoriedky a pár lístkov mäty. Nič viac na tento úžasný dezert nepotrebujete. Pozrite si recept na panna cottu s malinovou omáčkou 

Želatína v prášku - jemne mletá želatína 

Zmiešame obsah vrecka so 4 polievkovými lyžicami vody a necháme asi 10 minút nabobtnať. Za stáleho miešania zahrejeme kým sa želatína nerozpustí, pridáme pár lyžíc náplne a primiešame k zvyšnej náplni.

Tvarohová šarlota

Tvarohová šarlota, recept
Foto: Kreatívne pečenie

Nádherný koláč, ktorý v sebe spája nadýchané piškótové cesto, lekvár a chutný tvarohový krém. Pozrite si recept na tvarohovú šarlotu 

Želatínový stužovač za studena

V tomto prípade je naozaj dôležité skriktne dodržať návod a stužovač poriadne rozmiešať vo vode. Následne trochu krému zamiešať do pripraveného stužovača a dobre premiešať. Až potom túto zmes zamiešať do zvyšného krému, vyhneme sa tak vytvoreniu hrudiek.

Jahodovo - smotanová torta

Jahodovo smotanová torta, recept
Foto: Vikulda

Recept na tortu so smotanovým krémom zahusteným želatínovým stužovačom za studena a jahodami. . Pozrite si recept jahodovo smotanovú tortu


reklama


reklama

Krájanie zákuskov a tort so želé 

Po stuhnutí želé stačí zákusky pekne nakrájať a váš výtvor očarí rodinu aj každú návštevu. Pri krájaní stačí mať ostrý tenký nôž a rezať rovnomerne, nechodiť nožom hore dole, vtedy by sa nám totiž mohlo želé od spodného krému odpojiť alebo by sme zákusok na reze nemali pekne čistý ale od krému. Pozrite si aj článok Ako krájať zákusky, koláče a torty.

 

Nebojte sa želé a ani želatíny, stačí si vybrať recept ktorý vás zaujme a chutná, na pohľad krásna maškrta sa isto podarí!

Želatínová torta s exotickým ovocím

Želatínová torta s exotickým ovocím, videorecept

Foto: LiViera

Videorecept na lahodnú smotanovú tortu s jemným korpusom a exotickým ovocím. Pozrite si recept na želatínovú tortu s exotickým ovocím

Umenie so želé

Island cakes

Ostrovna torta s o želé
Foto: Katarina139

Želatínová krása

Umenie zo želatiny
Foto: Obertová Mária

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama