Ako pripraviť želé na tortu a koláč, kedy je lepšia želatína. Recepty, rady, postupy
Vikulda, LiViera | Ako pripraviť želé a želatínu, recepty na koláče
reklama
Chodili ste už so zatajeným dychom okolo cukrárne kde mali vystavené koláčiky, ktoré pokrývala farebná alebo priesvitná hmota a čudovali ste sa ako to môže tak krásne držať, ako sa to dá tak krásne nakrájať?
Takéto chutné a na pohľad krásne výstavné zákusky si môžete spraviť aj doma a verte, nie je to žiadna veľká veda, stačí poznať pár faktov o želatíne, cukrárenskom želé a tortovom želé. Na obale každého je zrozumiteľný postup. Ak ho dodržíte, zákusok bude nielen vyzerať ale aj chutiť exkluzívne.
Želé a želatína. Na prvý pohľad veľmi podobné prísady, no ich použitie a vlastnosti sa líšia. Viete, kedy použiť želé a kedy zvoliť želatínu?
Aký je rozdiel medzi želatínou a želé?
Hlavný rozdiel je zloženie. Zatiaľ čo želatína je živočíšnym produktom, v želé sa používa takzvaný karagenan, respektíve agar je z výťažku z morských rias. Vďaka tomu želé dokáže nadobudnúť hustejšiu konzistenciu a jednotný pevný tvar po stuhnutí.
Kde sa používa želé a kedy želatína?
Želé sa používa predovšetkým na prípravu krásne tuhých, priehľadných ovocných náplní
Želé alebo Agar musí prejsť varom. Nechá sa trochu vychladnúť a následne sa naleje na dezert. Želé nikdy nelejte priamo na korpus, pred poliatím treba korpus najprv potrieť džemom, ganache alebo vyliať vychladené želé na náplň. Ak nalejete želé s správnej fáze, stuhne veľmi rýchlo.
Želatína vám nesmie zovrieť, tá sa iba mierne prihrieva do úplného rozpustenia. Náplň zahustená želatínou potrebuje na tuhnutie niekoľko hodín v chlade.
Aj želé má svoje odlišnosti, záleží na tom, aký zákusok sa chystáte pripraviť. Želé môže byť číre, alebo farebné. Zväčša červené, žlté, prípadne zelené. Požadovanú farbu môžeme dosiahnuť aj zahustením šťavy z kompótu, prepasírovanej ovocnej šťavy v kombinácii s čírim želé. Ďalej rozlišujeme želé podľa použitia.
Cukrárenské želé (takéto označenie používajú niektorí výrobcovia) sa používa pri príprave vysokých rezov. Ak sa chystáte pripraviť zákusok ako z cukrárne, určite siahnite po cukrárenskom želé.
Foto: Jana Nociarová
Tortové želé (označenia výrobcov sa môžu líšiť)si, naopak, dobre rozumie s tenším korpusom a ovocím, ktoré chráni pred vysušením a zanechá ho krásne lesklé.
Po uvarení želé podľa návodu na obale ho nechajte chvíľu vychladnúť, často je to dlhší čas ako je uvedený na obale.
Nalievajte ho na plnku vlažné, inak hrozí, že sa náplň vplyvom vysokej teploty rozpustí.
Uvarené želé nanášajte v niekoľkých vrstvách, nie naraz.
Ak želé pred použitím príliš stuhne, môžete ho ešte raz krátko rozohriať.
Pred nanesením želé na tortu alebo zákusok nezabudnite cesto potrieť tenkou vrstvou krému alebo džemu. Korpus má totiž tendenciu horúce želé do seba vpíjať, v dôsledku čoho sa môže rozmočiť.
Či je želé správne vychladené a pripravené na tuhnutie si môžete overiť tak, že ho budete liať cez obrátenú stranu lyžice. Ak na lyžice začne tuhnúť, je najvyšší čas vyliať ho na dezert.
Druhy želatíny
Želatína v plátkoch
Nechá sa krátko nabobtnať v troche vody, potom sa buď vyžmýkaná rozmieša napr. v horúcej ovocnej náplni, smotane, alebo sa zohreje do rozpustenia. Pozor, nevarí sa. K takto rozpustenej plátkovej želatíne, pridáme pár lyžíc hotovej náplne, premiešame a vlejeme do náplne. Zamiešame a hotovo.
Zmiešame obsah vrecka so 4 polievkovými lyžicami vody a necháme asi 10 minút nabobtnať. Za stáleho miešania zahrejeme kým sa želatína nerozpustí, pridáme pár lyžíc náplne a primiešame k zvyšnej náplni.
V tomto prípade je naozaj dôležité skriktne dodržať návod a stužovač poriadne rozmiešať vo vode. Následne trochu krému zamiešať do pripraveného stužovača a dobre premiešať. Až potom túto zmes zamiešať do zvyšného krému, vyhneme sa tak vytvoreniu hrudiek.
Po stuhnutí želé stačí zákusky pekne nakrájať a váš výtvor očarí rodinu aj každú návštevu. Pri krájaní stačí mať ostrý tenký nôž a rezať rovnomerne, nechodiť nožom hore dole, vtedy by sa nám totiž mohlo želé od spodného krému odpojiť alebo by sme zákusok na reze nemali pekne čistý ale od krému. Pozrite si aj článok Ako krájať zákusky, koláče a torty.
Nebojte sa želé a ani želatíny, stačí si vybrať recept ktorý vás zaujme a chutná, na pohľad krásna maškrta sa isto podarí!
Recept na tradičný dezert, ktorý poznáme z cukrární. Vanilkové korpusy so sviežim citrónovým krémom a čokoládovou polevou. Výborný zákusok na sviatky aj oslavy.
Vikulda, LiViera | Ako pripraviť želé a želatínu, recepty na koláče
Chodili ste už so zatajeným dychom okolo cukrárne kde mali vystavené koláčiky, ktoré pokrývala farebná alebo priesvitná hmota a čudovali ste sa ako to môže tak krásne držať, ako sa to dá tak krásne nakrájať?
Foto: Kamila
Recept s fotopostupom na svieži, ľahký koláčik s jogurtom, kyslou smotanou a drobným letným ovocím. Pozrite si recept na fantastický ovocno-smotanový zákusok
Takéto chutné a na pohľad krásne výstavné zákusky si môžete spraviť aj doma a verte, nie je to žiadna veľká veda, stačí poznať pár faktov o želatíne, cukrárenskom želé a tortovom želé. Na obale každého je zrozumiteľný postup. Ak ho dodržíte, zákusok bude nielen vyzerať ale aj chutiť exkluzívne.
Želé a želatína. Na prvý pohľad veľmi podobné prísady, no ich použitie a vlastnosti sa líšia. Viete, kedy použiť želé a kedy zvoliť želatínu?
Aký je rozdiel medzi želatínou a želé?
Hlavný rozdiel je zloženie. Zatiaľ čo želatína je živočíšnym produktom, v želé sa používa takzvaný karagenan, respektíve agar je z výťažku z morských rias. Vďaka tomu želé dokáže nadobudnúť hustejšiu konzistenciu a jednotný pevný tvar po stuhnutí.
Kde sa používa želé a kedy želatína?
Želé sa používa predovšetkým na prípravu krásne tuhých, priehľadných ovocných náplní
Kiwi rezy
Foto: Vikulda
Krásne, chutné a svieže rezy oceníte najmä v lete. Pozrite si recept na kiwi rezy
Želatína slúži skôr ako zahusťovadlo do rôznych krémov, sladkých náplní či aspikov, ale aj ovocných náplní, z ovocia a ovocnej drene.
Malinové mini tortičky
LiViera
Tri chutné plnky zahustené želatínou a vanilková piškóta. Pozrite si recept na malinové mini tortičky
Ako ich pripraviť?
Príprava želé a želatíny je rozdielna.
Želé alebo Agar musí prejsť varom. Nechá sa trochu vychladnúť a následne sa naleje na dezert. Želé nikdy nelejte priamo na korpus, pred poliatím treba korpus najprv potrieť džemom, ganache alebo vyliať vychladené želé na náplň. Ak nalejete želé s správnej fáze, stuhne veľmi rýchlo.
Efektné poháre
Foto: Kamila
Recept s fotopostupom na osviežujúci ovocný pohár so zaujímavým efektom. Pozrite si recept na efektné ovocné poháre
Želatína vám nesmie zovrieť, tá sa iba mierne prihrieva do úplného rozpustenia. Náplň zahustená želatínou potrebuje na tuhnutie niekoľko hodín v chlade.
Letná melónová torta
Foto: LiViera
Efektná nepečená torta s tvarohovou náplňou zahustenou práškovou želatínou a čírym citrónovým želé s plátkovou želatínou. Pozrite si recept na letnú malinovú tortu
Nie je želé ako želé
Aj želé má svoje odlišnosti, záleží na tom, aký zákusok sa chystáte pripraviť. Želé môže byť číre, alebo farebné. Zväčša červené, žlté, prípadne zelené. Požadovanú farbu môžeme dosiahnuť aj zahustením šťavy z kompótu, prepasírovanej ovocnej šťavy v kombinácii s čírim želé. Ďalej rozlišujeme želé podľa použitia.
Cukrárenské želé (takéto označenie používajú niektorí výrobcovia) sa používa pri príprave vysokých rezov. Ak sa chystáte pripraviť zákusok ako z cukrárne, určite siahnite po cukrárenskom želé.
Foto: Jana Nociarová
Tortové želé (označenia výrobcov sa môžu líšiť) si, naopak, dobre rozumie s tenším korpusom a ovocím, ktoré chráni pred vysušením a zanechá ho krásne lesklé.
Jahodová torta s bielou čokoládou
Foto: Kamila
Recept s fotopostupom na výbornú jahodovú tortu s kokosovým korpusom a krémom s bielou čokoládou. Pozrite si recept na jahodová torta s bielou čokoládou
Dôležité rady na pri príprave želé:
Po uvarení želé podľa návodu na obale ho nechajte chvíľu vychladnúť, často je to dlhší čas ako je uvedený na obale.
Nalievajte ho na plnku vlažné, inak hrozí, že sa náplň vplyvom vysokej teploty rozpustí.
Uvarené želé nanášajte v niekoľkých vrstvách, nie naraz.
Ak želé pred použitím príliš stuhne, môžete ho ešte raz krátko rozohriať.
Pred nanesením želé na tortu alebo zákusok nezabudnite cesto potrieť tenkou vrstvou krému alebo džemu. Korpus má totiž tendenciu horúce želé do seba vpíjať, v dôsledku čoho sa môže rozmočiť.
Či je želé správne vychladené a pripravené na tuhnutie si môžete overiť tak, že ho budete liať cez obrátenú stranu lyžice. Ak na lyžice začne tuhnúť, je najvyšší čas vyliať ho na dezert.
Druhy želatíny
Želatína v plátkoch
Nechá sa krátko nabobtnať v troche vody, potom sa buď vyžmýkaná rozmieša napr. v horúcej ovocnej náplni, smotane, alebo sa zohreje do rozpustenia. Pozor, nevarí sa. K takto rozpustenej plátkovej želatíne, pridáme pár lyžíc hotovej náplne, premiešame a vlejeme do náplne. Zamiešame a hotovo.
Panna cotta s malinovou omáčkou
Foto: Kmeci Cakes
Smotana, cukor, vanilka, želatína, maliny, čučoriedky a pár lístkov mäty. Nič viac na tento úžasný dezert nepotrebujete. Pozrite si recept na panna cottu s malinovou omáčkou
Želatína v prášku - jemne mletá želatína
Zmiešame obsah vrecka so 4 polievkovými lyžicami vody a necháme asi 10 minút nabobtnať. Za stáleho miešania zahrejeme kým sa želatína nerozpustí, pridáme pár lyžíc náplne a primiešame k zvyšnej náplni.
Tvarohová šarlota
Foto: Kreatívne pečenie
Nádherný koláč, ktorý v sebe spája nadýchané piškótové cesto, lekvár a chutný tvarohový krém. Pozrite si recept na tvarohovú šarlotu
Želatínový stužovač za studena
V tomto prípade je naozaj dôležité skriktne dodržať návod a stužovač poriadne rozmiešať vo vode. Následne trochu krému zamiešať do pripraveného stužovača a dobre premiešať. Až potom túto zmes zamiešať do zvyšného krému, vyhneme sa tak vytvoreniu hrudiek.
Jahodovo - smotanová torta
Foto: Vikulda
Recept na tortu so smotanovým krémom zahusteným želatínovým stužovačom za studena a jahodami. . Pozrite si recept jahodovo smotanovú tortu
Krájanie zákuskov a tort so želé
Po stuhnutí želé stačí zákusky pekne nakrájať a váš výtvor očarí rodinu aj každú návštevu. Pri krájaní stačí mať ostrý tenký nôž a rezať rovnomerne, nechodiť nožom hore dole, vtedy by sa nám totiž mohlo želé od spodného krému odpojiť alebo by sme zákusok na reze nemali pekne čistý ale od krému. Pozrite si aj článok Ako krájať zákusky, koláče a torty.
Nebojte sa želé a ani želatíny, stačí si vybrať recept ktorý vás zaujme a chutná, na pohľad krásna maškrta sa isto podarí!
Želatínová torta s exotickým ovocím
Foto: LiViera
Videorecept na lahodnú smotanovú tortu s jemným korpusom a exotickým ovocím. Pozrite si recept na želatínovú tortu s exotickým ovocím
Umenie so želé
Island cakes
Foto: Katarina139
Želatínová krása
Foto: Obertová Mária
Kvety v želatíne
Foto: Obertová Mária
Pozrite si aj: