Želé a želatína: Aký je rozdiel a kedy použiť ktorú? Recepty, rady, postupy
Vikulda, LiViera | Ako pripraviť želé a želatínu, recepty na koláče
reklama
Zákusky s lesklou, farebnou alebo priehľadnou vrstvou na vrchu zaujmú na prvý pohľad. Možno ste si pri pohľade na vitrínu v cukrárni kládli otázku: Ako to želé tak krásne drží? Dá sa to spraviť aj doma? Dobrá správa je, že áno – a nie je to žiadna veda! Stačí rozumieť základným rozdielom medzi želatínou a želé, vedieť, na čo sa používajú, a dodržať jednoduchý postup prípravy.
Želé a želatína. Na prvý pohľad veľmi podobné prísady, no ich použitie a vlastnosti sa líšia. Viete, kedy použiť želé a kedy zvoliť želatínu?
Aký je rozdiel medzi želatínou a želé?
Na prvý pohľad vyzerajú podobne, ale ich pôvod a využitie sa líši:
Želatína – prírodná látka živočíšneho pôvodu, bežne sa používa ako zahusťovadlo do krémov, plniek či aspikov. Je skvelá aj na tvarovanie ovocných zmesí, no nie je úplne priehľadná a má jemnejšiu konzistenciu.
Želé (tortové želé) – väčšinou obsahuje karagenan alebo agar (rastlinné zložky z morských rias). Vďaka nim želé po stuhnutí vytvorí pevnú, lesklú a priehľadnú vrstvu, ideálnu na ovocie na tortách či rezoch.
Kde sa používa želé a kedy želatína?
Želé:
ideálne na povrch tort a zákuskov s ovocím,
vytvára krásnu farebnú a pevnú vrstvu,
v obchode dostupné ako „tortové želé“ – často aj ochutené.
Želé alebo Agar musí prejsť varom. Nechá sa trochu vychladnúť a následne sa naleje na dezert. Želé nikdy nelejte priamo na korpus, pred poliatím treba korpus najprv potrieť džemom, ganache alebo vyliať vychladené želé na náplň. Ak nalejete želé s správnej fáze, stuhne veľmi rýchlo.
Želatína vám nesmie zovrieť, tá sa iba mierne prihrieva do úplného rozpustenia. Náplň zahustená želatínou potrebuje na tuhnutie niekoľko hodín v chlade.
Aj želé má svoje odlišnosti, záleží na tom, aký zákusok sa chystáte pripraviť. Želé môže byť číre, alebo farebné. Zväčša červené, žlté, prípadne zelené. Požadovanú farbu môžeme dosiahnuť aj zahustením šťavy z kompótu, prepasírovanej ovocnej šťavy v kombinácii s čírim želé. Ďalej rozlišujeme želé podľa použitia.
Cukrárenské želé (takéto označenie používajú niektorí výrobcovia) sa používa pri príprave vysokých rezov. Ak sa chystáte pripraviť zákusok ako z cukrárne, určite siahnite po cukrárenskom želé.
Foto: Jana Nociarová
Tortové želé (označenia výrobcov sa môžu líšiť)si, naopak, dobre rozumie s tenším korpusom a ovocím, ktoré chráni pred vysušením a zanechá ho krásne lesklé.
Po uvarení želé podľa návodu na obale ho nechajte chvíľu vychladnúť, často je to dlhší čas ako je uvedený na obale.
Nalievajte ho na plnku vlažné, inak hrozí, že sa náplň vplyvom vysokej teploty rozpustí.
Uvarené želé nanášajte v niekoľkých vrstvách, nie naraz.
Ak želé pred použitím príliš stuhne, môžete ho ešte raz krátko rozohriať.
Pred nanesením želé na tortu alebo zákusok nezabudnite cesto potrieť tenkou vrstvou krému alebo džemu. Korpus má totiž tendenciu horúce želé do seba vpíjať, v dôsledku čoho sa môže rozmočiť.
Či je želé správne vychladené a pripravené na tuhnutie si môžete overiť tak, že ho budete liať cez obrátenú stranu lyžice. Ak na lyžice začne tuhnúť, je najvyšší čas vyliať ho na dezert.
Druhy želatíny
Želatína v plátkoch
Nechá sa krátko nabobtnať v troche vody, potom sa buď vyžmýkaná rozmieša napr. v horúcej ovocnej náplni, smotane, alebo sa zohreje do rozpustenia. Pozor, nevarí sa. K takto rozpustenej plátkovej želatíne, pridáme pár lyžíc hotovej náplne, premiešame a vlejeme do náplne. Zamiešame a hotovo.
Zmiešame obsah vrecka so 4 polievkovými lyžicami vody a necháme asi 10 minút nabobtnať. Za stáleho miešania zahrejeme kým sa želatína nerozpustí, pridáme pár lyžíc náplne a primiešame k zvyšnej náplni.
V tomto prípade je naozaj dôležité skriktne dodržať návod a stužovač poriadne rozmiešať vo vode. Následne trochu krému zamiešať do pripraveného stužovača a dobre premiešať. Až potom túto zmes zamiešať do zvyšného krému, vyhneme sa tak vytvoreniu hrudiek.
Po stuhnutí želé stačí zákusky pekne nakrájať a váš výtvor očarí rodinu aj každú návštevu. Pri krájaní stačí mať ostrý tenký nôž a rezať rovnomerne, nechodiť nožom hore dole, vtedy by sa nám totiž mohlo želé od spodného krému odpojiť alebo by sme zákusok na reze nemali pekne čistý ale od krému. Pozrite si aj článok Ako krájať zákusky, koláče a torty.
Nebojte sa želé a ani želatíny, stačí si vybrať recept ktorý vás zaujme a chutná, na pohľad krásna maškrta sa isto podarí!
Fotorecept na božský a hlavne rýchly ovocný koláč s malinami. Ovocie môžete použiť aj iné - višne, čučoriedky, menšie kúsky marhuľ. Nižšie uvádzam aj bezlepkovú verziu.
Orechový korpus preliaty rumovým sirupom s bohatou vrstvou marhuľového džemu a výborným čokoládovo-orieškovým krémom v božskej domácej orechovej torte.
Vikulda, LiViera | Ako pripraviť želé a želatínu, recepty na koláče
Zákusky s lesklou, farebnou alebo priehľadnou vrstvou na vrchu zaujmú na prvý pohľad. Možno ste si pri pohľade na vitrínu v cukrárni kládli otázku: Ako to želé tak krásne drží? Dá sa to spraviť aj doma?
Dobrá správa je, že áno – a nie je to žiadna veda! Stačí rozumieť základným rozdielom medzi želatínou a želé, vedieť, na čo sa používajú, a dodržať jednoduchý postup prípravy.
Foto: Kamila
Fotorecept na svieži zákusok s kyslou smotanou a drobným ovocím. Pozrite si recept na ovocno-smotanový rez
Želé a želatína. Na prvý pohľad veľmi podobné prísady, no ich použitie a vlastnosti sa líšia. Viete, kedy použiť želé a kedy zvoliť želatínu?
Aký je rozdiel medzi želatínou a želé?
Na prvý pohľad vyzerajú podobne, ale ich pôvod a využitie sa líši:
Kde sa používa želé a kedy želatína?
Želé:
Kiwi rezy
Foto: Vikulda
Krásne, chutné a svieže rezy oceníte najmä v lete. Pozrite si recept na kiwi rezy
Želatína:
používa sa v krémoch (napr. do tvarohovej plnky),
na stuženie ovocných pyré alebo aspikov,
dostupná v plátoch alebo prášku (neochutená).
Malinové mini tortičky
LiViera
Tri chutné plnky zahustené želatínou a vanilková piškóta. Pozrite si recept na malinové mini tortičky
Ako ich pripraviť?
Príprava želé a želatíny je rozdielna.
Želé alebo Agar musí prejsť varom. Nechá sa trochu vychladnúť a následne sa naleje na dezert. Želé nikdy nelejte priamo na korpus, pred poliatím treba korpus najprv potrieť džemom, ganache alebo vyliať vychladené želé na náplň. Ak nalejete želé s správnej fáze, stuhne veľmi rýchlo.
Efektné poháre
Foto: Kamila
Recept s fotopostupom na osviežujúci ovocný pohár so zaujímavým efektom. Pozrite si recept na efektné ovocné poháre
Želatína vám nesmie zovrieť, tá sa iba mierne prihrieva do úplného rozpustenia. Náplň zahustená želatínou potrebuje na tuhnutie niekoľko hodín v chlade.
Letná melónová torta
Foto: LiViera
Efektná nepečená torta s tvarohovou náplňou zahustenou práškovou želatínou a čírym citrónovým želé s plátkovou želatínou. Pozrite si recept na letnú malinovú tortu
Nie je želé ako želé
Aj želé má svoje odlišnosti, záleží na tom, aký zákusok sa chystáte pripraviť. Želé môže byť číre, alebo farebné. Zväčša červené, žlté, prípadne zelené. Požadovanú farbu môžeme dosiahnuť aj zahustením šťavy z kompótu, prepasírovanej ovocnej šťavy v kombinácii s čírim želé. Ďalej rozlišujeme želé podľa použitia.
Cukrárenské želé (takéto označenie používajú niektorí výrobcovia) sa používa pri príprave vysokých rezov. Ak sa chystáte pripraviť zákusok ako z cukrárne, určite siahnite po cukrárenskom želé.
Foto: Jana Nociarová
Tortové želé (označenia výrobcov sa môžu líšiť) si, naopak, dobre rozumie s tenším korpusom a ovocím, ktoré chráni pred vysušením a zanechá ho krásne lesklé.
Jahodová torta s bielou čokoládou
Foto: Kamila
Recept s fotopostupom na výbornú jahodovú tortu s kokosovým korpusom a krémom s bielou čokoládou. Pozrite si recept na jahodová torta s bielou čokoládou
Dôležité rady na pri príprave želé:
Druhy želatíny
Želatína v plátkoch
Nechá sa krátko nabobtnať v troche vody, potom sa buď vyžmýkaná rozmieša napr. v horúcej ovocnej náplni, smotane, alebo sa zohreje do rozpustenia. Pozor, nevarí sa. K takto rozpustenej plátkovej želatíne, pridáme pár lyžíc hotovej náplne, premiešame a vlejeme do náplne. Zamiešame a hotovo.
Panna cotta s malinovou omáčkou
Foto: Kmeci Cakes
Smotana, cukor, vanilka, želatína, maliny, čučoriedky a pár lístkov mäty. Nič viac na tento úžasný dezert nepotrebujete. Pozrite si recept na panna cottu s malinovou omáčkou
Želatína v prášku - jemne mletá želatína
Zmiešame obsah vrecka so 4 polievkovými lyžicami vody a necháme asi 10 minút nabobtnať. Za stáleho miešania zahrejeme kým sa želatína nerozpustí, pridáme pár lyžíc náplne a primiešame k zvyšnej náplni.
Tvarohová šarlota
Foto: Kreatívne pečenie
Nádherný koláč, ktorý v sebe spája nadýchané piškótové cesto, lekvár a chutný tvarohový krém. Pozrite si recept na tvarohovú šarlotu
Želatínový stužovač za studena
V tomto prípade je naozaj dôležité skriktne dodržať návod a stužovač poriadne rozmiešať vo vode. Následne trochu krému zamiešať do pripraveného stužovača a dobre premiešať. Až potom túto zmes zamiešať do zvyšného krému, vyhneme sa tak vytvoreniu hrudiek.
Jahodovo - smotanová torta
Foto: Vikulda
Recept na tortu so smotanovým krémom zahusteným želatínovým stužovačom za studena a jahodami. . Pozrite si recept jahodovo smotanovú tortu
Krájanie zákuskov a tort so želé
Po stuhnutí želé stačí zákusky pekne nakrájať a váš výtvor očarí rodinu aj každú návštevu. Pri krájaní stačí mať ostrý tenký nôž a rezať rovnomerne, nechodiť nožom hore dole, vtedy by sa nám totiž mohlo želé od spodného krému odpojiť alebo by sme zákusok na reze nemali pekne čistý ale od krému. Pozrite si aj článok Ako krájať zákusky, koláče a torty.
Nebojte sa želé a ani želatíny, stačí si vybrať recept ktorý vás zaujme a chutná, na pohľad krásna maškrta sa isto podarí!
Želatínová torta s exotickým ovocím
Foto: LiViera
Videorecept na lahodnú smotanovú tortu s jemným korpusom a exotickým ovocím. Pozrite si recept na želatínovú tortu s exotickým ovocím
Umenie so želé
Island cakes
Foto: Katarina139
Želatínová krása
Foto: Obertová Mária
Kvety v želatíne
Foto: Obertová Mária
Pozrite si aj: