
Kamila
Recept s fotopostupom na výbornú jahodovú tortu s kokosovým korpusom a krémom s bielou čokoládou.
Korpus: | ||
4 | kusy | vajce |
80 | gramov | práškový cukor |
1 | kus | vanilkový cukor |
80 | gramov | polohrubá múka |
20 | millilitrov | voda |
20 | gramov | kokos |
1 | čajová lyžička | prášok do pečiva |
1 | čajová lyžička | citrónová kôra |
Krém: | ||
350 | millilitrov | mlieko |
1 | kus | Zlatý klas |
1 | kus | vanilkový cukor |
1 | kus | žĺtok |
100 | gramov | biela čokoláda |
125 | gramov | maslo |
2 | polievkové lyžice | práškový cukor |
Želé: | ||
400 | millilitrov | voda |
1⁄2 | kus | citrón |
2 | kusy | červené želé |
500 | millilitrov | voda |
2 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
Dokončenie: | ||
1 | kus | jahodový lekvár |
250 | gramov | jahody čerstvé |
Korpus:
Bielka vyšľaháme s polovicou cukru do snehu, v závere pridáme 4PL teplej vody. Žĺtka vyšľaháme so zvyšným cukrom do peny.
Obe hmoty zľahka spojíme spolu s múkou, v ktorej sme rozmiešali prášok do pečiva, a s kokosom. Hmotu rozotrieme do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie (moja mala priemer 28cm).
Pečieme cca 30 minút pri teplote cca 190°C alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou.
Po upečení korpus necháme vychladnúť. Prerežeme ho napoly, spodnú vrstvu potrieme džemom a prikryjeme druhým korpusom.
Krém:
Z mlieka, vanilkového cukru, žĺtka a Zlatého klasu uvaríme hustý puding. Ja všetko zmiešam v studenom mlieku a potom varím. V horúcom pudingu rozpustíme bielu čokoládu a za občasného miešania necháme vychladnúť.
Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny a po lyžičkách postupne pridávame vychladený puding. Krém rozotrieme na naplnený korpus a dáme chladiť.
Jahody umyjeme, osušíme, očistíme, nakrájame a rovnomerne rozložíme na krém, tiež dáme chladiť.
Želé:
Do vody pridáme citrónovú šťavu, želé vymiešame s cukrom, pridáme k vode a necháme zovrieť. Necháme čiastočne vychladnúť, ale striehneme kedy začne tuhnúť. Vlažné nalejeme na dobre vychladený krém a jahody, rýchlejšie stuhne a nezmieša sa s krémom. Ak želé stuhne skôr ako ho použijeme, znova ho zohrejeme.
Tortu dáme ešte na pár hodín do chladničky.

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila
Ďalšie recepty