Mascarpone krém v tortách a zákuskoch

Mascarpone je obľúbený krémový syr ideálny na prípravu lahodných smotanových krémov. 

Všetko o mascarpone, skusenosti, recepty, radyFoto: Kamila, cookerka | Koláž: Tortyodmamy.sk

Čo je mascarpone?

Mascarpone pochádza z Lombardie. Je to jemný, krémový čerstvý syr, vyrábaný zo smotany pôsobením kyseliny vínnej bez odoberania srvátky. Obsahuje vysoké percento tuku, cca 60%. Používa sa predovšetkým pri príprave sladkých dezertov, pretože má jemnú krémovú štruktúru a lahodnú chuť. Svoje miesto má však aj v "slanej" kuchyni.

MascarponeFoto: Kamila

Mascarpone (250g) vyšľahané spolu so šľahačkovou smotanou (150ml) 

Mascarpone s ovocím, vynikajúca kombinácia

Točená čokoládová torta s mascarpone a letným ovocímFoto: KamilaRecept na točenú čokoládovo smotanovú tortu s ovocím

Použitie mascarpone

Mascarpone krém sa skvele hodí k čerstvému ovociu, na torty či do pohárov, nepečených dezertov s piškótami, sušienkami. Je základom tradičného Tiramisu, je však vhodný aj ako náhrada "tučného" masla v krémoch.

Tiramisu po slovenskyFoto: KamilaRecept na Tiramisu v slovenskej verzii Úsmev

Mascaropne je však vhodné aj na slané použitie, stačí k nemu pridať jednu výraznú chuť a pripravíte výbornú nátierku na chlebíčky alebo omáčku k cestovinám.

Mascarpone krém - recepty

Základný mascarpone krém

Najčastejšie používaný mascarpone krém tvorí len kombinácia mascarpone a smotany na šľahanie s cukrom, vanilkou, prípadne mandľovým likérom, šťavou z limetky.  Výsledkom je krásne tuhý a lahodný krém, ktorý sa hodí k letnému ovociu, výraznejším korpusom, ale aj kávou poliatym piškótam v tiramisu.

Mascarpone môžeme vyšľahať spolu so šľahačkovou smotanou naraz, začíname na nižších otáčkach, postupne pridávame a pred záverom opäť znížime otáčky.

TVarohové Míša rezy, receptFoto: cookerka

Pozrite si recept na tvarohové Míša rezy.  Tvarohový dezert s mascarpone a hebkým kakaovým korpusom. Mrkám

Hustota mascarpone krému

Podľa toho aký tuhý mascarpone krém  potrebujeme, meníme pomer.

Tuhú náplň dostaneme aj pri spoločnom vyšľahaní 250 g mascarpone a 250 ml šľahačkovej smotany. Pozor však na prešľahanie.

Pri plnení poschodovej torty, môžete ubrať šľahačkovej smotany, prípadne náplň zahustiť želatínou. Takýto krém môžete dochutiť roztopenou kvalitnou čokoládou, prípadne karamelom.

Mascarpone v Tiramisu

Tiramisu Foto: PatríciaH, Recept na Tiramisu

Snáď najznámejšie využitie mascarpone poznáme vďaka tradičnému talianskemu nepečenému dezertu Tiramisu. V originálnom recepte za požívajú vyšľahané žĺtky, bez tepelnej úpravy. U nás k tomu pristupujeme trochu opatrnejšie. 

PatríciaH použila ako náhradu vaječný likér, ale žĺtka môžete vyšľahať s cukrom aj nad parou a po vychladnutí primiešať k mascarpone. Pozor, žĺtka zriedia krém, po vychladnutí  by však náplň mala opäť pekne stuhnúť.

Mascaropne krém s bielou čokoládou

Cupcakes s bielou čokoládouFoto: Vieruš, Recept na Cupcakes

Výborný krém sa dá pripraviť kombináciou mascarpone a bielej čokolády. V tomto prípade nie je potrebné pridávať cukor. Požadovanú farbu docielite pomocou cukrárskych ovocných polotovarov, cukrárskej farby, alebo prepasírovaného ovocia.

Macsarpone krém s tvarohom

Makovo jahodova torta s mascarpone krémomFoto: Kamila, Recept na makovo jahodovú tortu

Tvaroh je typickou slovenskou ingredienciou. V kombinácii s mascarpone a smotanou na šľahanie v pomere 1:1:1 vznikne lahodný svieži krém. Stačí dosladiť vanilkou, cukrom podľa chuti, netreba ho veľa, stačí 1-2 PL. Do ťažšej poschodovej torty ho zrejme treba zhustiť želatínou, ale pri nízkej torte postačí ak naplnená postojí pár hodín v chladničke. Úsmev

Mascarpone s kyslou smotanou

Ovocný zákusok s mascarpone, receptFoto: Sandra Hvilová

Pozrite si recept svieži ovocný zákusok s mascarpone a kyslou smotanou

​Svieži krém k ovocným zákuskom môžeme pripraviť v kombinácii mascarpone a kyslej smotany.

Macsarpone s ovocím

Nepečená čučoriedkova torta Foto: Kamila ,

Recept na nepečenú čučoriedkovú tortu s mascarpone. Opäť svieža chuť tvarohu, v kombinácii s mascarpone, šľahačky a letného ovocia. Ako náhradu môžete použiť kvalitný ovocný džem, rozvarené alebo prepasírované mrazené ovocie.

Mascarpone a Cheescake

Malinový cheesecake s mascarponeFoto: Manu Sinoj,

Recept na jahodovo - malinový cheesecake s mascarpone

Mascarpone patrí aj k tradičnému cheessecaku. U nás je mu skvelým partnerom jemný tvaroh. Úsmev S pridaním bielej čokolády, bude fantastický.

Nepečený cheesecake

Karamelový cheesecake bez pečeniaFoto: cookerka 

Lahodný nepečený cheesecake s mascarpone a karamelovou polevou. Pozrite si recept na nepečený karamelový cheesecake

Mascarpone s tvarohom, vajíčkami šľahanými nad parou stužený želatínou

mascarpone kremFoto: Sio, Recept na mascarpone krém

​Výborná kombinácia mascarpone, šľahačkovej smotany a jemného tvarohu v pomere 1:1:1 dochutená šľahanými vajíčkami nad parou a zahustená želatínou.

Mascarpone so stužovačom za studena

Torta v tvare čísla Foto: Jancina77

Recept s fotopostupom na tortu v tvare čísla

​Momentálnym hitom v pečení narodeninových tortičiek sú torty v tvare čísla, prípadne srdca. Práve tu je ideálnou náplňou mascarpone krém v kombinácii so šľahačkovou smotanou. Ak použijete pomer surovin 2 diely šľahačkovej smotany a 1 diel mascarpone, krém treba zahustiť želatínou. V opačnom pomere 2 diely mascarpone a jeden diel šľahačkovej smotany, nepotrebujete zahusťovať. Krém je krásne tuhý, viď prvý obrázok v tomto článku. Úsmev

Svieže ovocné poháre s mascarpone

Ovocné poháre s mascarponeFoto: Lorna

Pozrite si recept na ovocné dezerty v pohároch s mascarponeĽahké a svieže poháriky sú na leto ako stvorené.

Pozrite si aj: 

Fantastický krém s mascarpone, jeednoducho a rýchloFantastický krém s mascarpone, jednoducho, rýchlo a s minimom cukru

Overený recept na svieži mascarpone krém s tvarohom, s minimom cukru, ktorý drží tvar hneď a spravíte ho za 5 minút.


 Ganache - čokoládová poleva aj náplňČo je ganache - čokoládova poleva aj náplň

Recept na prípravu ganache aj inšpirácie na jeho použitie ako  lahodnej čokoládovej polevy, alebo krému.
 


Parížska šľahačka  a krém, aký je v nich rodiel Parížsky krém, parížska šľahačka - aký je v tom rozdiel

Obľúbený čokoládový krém na plnenie tort a zákuskov v rôznych obmenách.
 

 

Kategória: 

fantastické...moc ďakujem Srdce

 

každému chutí dezert s mascarpone a je to teraz tak trochu aj módne, ale určite nie diétnejšie ako maslová plnka, mascarpone má 70% a zvyčajne sa k nemu pridáva ešte 33-36% šľahačka, takže čo sa týka tuku, tak v konečnom dôsledku je táto plnka ešte tučnejšia ako 82% maslo :)

Mascarpone obsahuje 78 percent tuku v susine, ale susina tvori z  mascarpone cca 46 percent, ak slahacka obsahuje 33 percent, vysledky podiel tuku sa priemeruje a nie scitava. Mne z toho vychadza stale o dost menej ako 82 percent. A hlavne k mascarpone a tej slahacke ozaj staci 1 PL cukru. Do maslovych kremov pokial viem, ide toho cukru ovela viac. 

vďaka za objasnenie, bola som pozrieť aj do chladničky, mne sa zdalo, že má 70%, to nevadí, som múdrejšia, ale aj tak zostávam pri klasickom masle Chichocem saTortaSlnko

Matematické vysvetlenie, že tuku je menej ako 82%

250 g mascarpone s obsahom tuku 70% to je 0,7 . 250 g = 175 g tuku

250 g šľahačky s obsahom tuku 33% to je 0,33 . 250 g = 82,5 g tuku

ale teraz máte spolu 175 g +82,5 g = 257,5 g tuku v 500 g zmesi mascarpone a šľahačky, už aj odhadom vidíme že je to okolo 50 % tuku, presne je to 257,5:5 =51,5% (lebo 1% z 500 g je 5) Takže nie je to viac ako 82%, ale naopak, oveľa menej :)

 

ja by som k diskusii o mascarpone pridala to, že keď som do mascarpone pridala šľahačku, tak hostia vždy hovorili, že krém je ťažký. dávam vždy iba mascarpone + polotučný tvaroh. prisladiť, prípadne prichutiť aj troškou kyslej smotany. a zahusťujem troškou pudingu bez varenia Ole.

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či by som mohla dať do krému z pudingu zo zlatého klasu a masla vyšľahaného s cukrom mascarpone, resp. nahradiť časť masla mascarpone. alebo dať  len mascarpone a žiadne maslo. ďakujem Janka

Sezónne recepty

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.