Fantastická čokoládovo - ovocná torta bez múky

Popis

Recept s foto postupom na efektnú čokoládovú tortičku s letným ovocím a smotanovým krémom. Podľa tohto receptu pripravíte aj veľmi jednoduchú a pritom božskú roládu. Experimentovala som ako vždy. ;)

Fantastická čokoládovo - ovocná torta bez múky - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

Korpus
7kusyvajicok
7polievkové lyžicetrstinový cukor (alebo práškový)
4polievkové lyžicekakao (moje boli kopcovité)
1⁄2balíkprášku do pečiva
smotanový krém
500gramovmascarpone (alebo jemný tvaroh)
200millilitrovslahackovej smotany
2čajové lyžičkypráškového cukru
1čajová lyžičkavanilkového extraktu alebo vanilkový cukor
2polievkové lyžicecitrónovej šťavy
Čokoládové ganache
100gramovhorkej čokolády
50millilitrovslahackovej smotany
Ovocie
500gramovľubovoľného čerstvého ovocia, môže byť aj kompót

Inštrukcie

Korpus

Bielka vyšľaháme s polovicou cukru do snehu, žĺtka so zvyšným cukrom do peny. Kakao zmiešame s práškom do pečiva. Všetko spolu zľahka spojíme, kakao je lepšie preosiať. Hmotu rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote cca 190°C cca 20 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou. PO upečení dáme dole  z korpusu papier na pečenie a necháme vychladnúť. Ak robíme len roládu, ešte horúci korpus zrolujeme s druhým papierom na pečenie.

Smotanový krém

Mascarpone vyšľaháme so šľahačkou, cukrom  a citrónovou šťavou. Ak použijete tvaroh, najprv samostatne vyšľaháme šľahačku s cukrom a tu zľahka spojíme s jemným tvarohom, vtedy citrónovú šťavu nedávame. Mascarpone mám občas radšej lebo hneď drží tvar, tvaroh potrebuje viac času v chladničke, alebo pridať želatinu.

Ovocie očistíme, opláchneme a vysušíme. Višne odkôstkujeme a rozpolíme.  Asi by bolo najideálnejšie ovocie zľahka primiešať ku krému.

Ganache

Smotanu zohrejeme nad parou a do horúcej nalámeme čokoládu a necháme rozpustiť. Ak sa vám zdá husté, môžete pridať ešte smotanu, alebo len trochu mlieka. Ja vždy experimentujem.

Dokončenie

Korpus pozdlžne rozrežeme na štyri rovnaké časti, možno by bolo lepšie aj na 5 častí. Na to rozotrieme krém a rovnomerne rozdelíme ovocie. Trochu krému si necháme na potretie vrchu torty. Asi šikovnejšie je až v tejto fáze rozrezať korpus. Ovocie treba viac zatlačiť do krému, alebo ešte lepšie zamiešajte ho do krému pred rozotieraním na korpus. Torta tak bude lepšie držať tvar. Opatrne začneme rolovať prvý pás korpusu. Pripojíme k nemu druhý pas. Takto zrolovaný korpus si uložíme na podnos. Opatrne zboku k nemu postupne dookola priložíme ďalšie dva pásy. Okolo korpusu stiahnem rafik. Ak sa otvára, spevníte ho šnúrkou. Na  vrch torty rozotrieme zvyšný krém a dáme na pár hodín do chladničky.

Na schladenú tortu rozotrieme ganache, len tak ležérne, necháme stekať po okrajoch. (je som robila ganache z dvojnásobnej dávky, ale mala by stačiť aj polovica) Opäť dáme stuhnúť  do chaldníčky. Na záver ozdobíme ovocím podľa fantázie.

 

Poznámky

Ak sa vám nechce hrať s takouto tortičku pripravte si jednoduchú božskú roládu. Ak chcete aby vaša torta vyzerala profesionálnejšie, upečte si ešte okrúhly korpus, ktorý prerežete napoly a umiestnite na spodok (potreime krémom) a vrch torty. Vtedy je lepšie plát rozdeliť na 5 užších častí.

Fantastická čokoládovo - ovocná torta bez múky - recept postup 1
Fantastická čokoládovo - ovocná torta bez múky - recept postup 2
Fantastická čokoládovo - ovocná torta bez múky - recept postup 3
Fantastická čokoládovo - ovocná torta bez múky - recept postup 4
Fantastická čokoládovo - ovocná torta bez múky - recept postup 5
Fantastická čokoládovo - ovocná torta bez múky - recept postup 6
Fantastická čokoládovo - ovocná torta bez múky - recept postup 7
Fantastická čokoládovo - ovocná torta bez múky - recept postup 8
Fantastická čokoládovo - ovocná torta bez múky - recept postup 9
Fantastická čokoládovo - ovocná torta bez múky - recept postup 10
Fantastická čokoládovo - ovocná torta bez múky - recept postup 11
Fantastická čokoládovo - ovocná torta bez múky - recept postup 12
Fantastická čokoládovo - ovocná torta bez múky - recept postup 13
Fantastická čokoládovo - ovocná torta bez múky - recept postup 14
Fantastická čokoládovo - ovocná torta bez múky - recept postup 15

Recepty: 

Komentáre

ďakujem za recept, vyzerá veľmi lákavo, ochutnala by som ju veľmi radaÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoSrdceSrdceSrdceSrdceSrdceTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamKvietokKvietokKvietokKvietokKvietok

Vyzerá fantasticky! Vyplazený jazykVyplazený jazykTlieskamSlnkoÁnoSrdceTlieskam

mňammmmmTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamÁnoÁnoSrdceSrdceSrdceSrdceSrdceSrdceSrdceSrdceSrdceSrdce

Prosím Vás aký je cca priemer hotovej torty na obrázku? :) 

Netrúfam si veľmi odhadovať, lebo rafik som mal nastaviteľný, ale snad max 22-24cm?

Dakujem. Lebo uvažujem že či mám upiecť jeden plech korpusu alebo radšej dva, aby mala velkost ako klasicka okruhla torta Úsmev Na obrazku vyzera taka malička, ale to je možno len zdanie Veľký úsmev

Je z  tych mensich, ale aj korpus bol nizsi, tie bez muky zvyknu byt take, Mozno pri vyssom korpuse naberie objem, ale zase tazsie sa to bude rolovat? alebo dva plechy Úsmev

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.