
Kamila | Fantastická čokoládovo-ovocná torta bez múky
Recept s fotopostupom na efektnú čokoládovú tortičku s letným ovocím a smotanovým krémom. Podľa tohto receptu pripravíte aj veľmi jednoduchú a pritom božskú roládu.
Korpus: | ||
7 | kusy | vajce |
7 | polievkové lyžice | trstinový cukor |
4 | polievkové lyžice | kakao |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
Smotanový krém: | ||
500 | gramov | mascarpone |
200 | millilitrov | šľahačková smotana |
2 | čajové lyžičky | práškový cukor |
1 | čajová lyžička | vanilkový extrakt |
1 | polievková lyžica | citrónová šťava |
Čokoládové ganache: | ||
100 | gramov | horká čokoláda |
50 | millilitrov | šľahačková smotana |
500 | gramov | ovocie |
Korpus: Bielka vyšľaháme s polovicou cukru do snehu, žĺtka so zvyšným cukrom do peny. Kakao zmiešame s práškom do pečiva. Všetko spolu zľahka spojíme, kakao je lepšie preosiať.
Hmotu rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote cca 190°C cca 20 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.
Po upečení dáme dole z korpusu papier na pečenie a necháme vychladnúť. Ak robíme len roládu, ešte horúci korpus zrolujeme s druhým papierom na pečenie.
Smotanový krém: Mascarpone vyšľaháme so šľahačkou, cukrom a citrónovou šťavou.
Ovocie: Ovocie očistíme, opláchneme a vysušíme. Višne odkôstkujeme a rozpolíme. Asi by bolo ideálne zľahka primiešať ovocie ku krému. Ak nemáte čerstvé ovocie, môžete použiť aj zavárané.
Ganache: Smotanu zohrejeme nad parou a do horúcej nalámeme čokoládu a necháme rozpustiť. Ak sa vám zdá husté, môžete pridať ešte smotanu, alebo len trochu mlieka. Ja vždy experimentujem.
Dokončenie: Korpus pozdĺžne rozrežeme na štyri rovnaké časti, možno by bolo lepšie aj na 5 častí. Na to rozotrieme krém a rovnomerne rozdelíme ovocie. Trochu krému si necháme na potretie vrchu torty. Asi šikovnejšie je až v tejto fáze rozrezať korpus.
Ovocie treba viac zatlačiť do krému, alebo ešte lepšie zamiešajte ho do krému pred rozotieraním na korpus. Torta tak bude lepšie držať tvar. Opatrne začneme rolovať prvý pás korpusu. Pripojíme k nemu druhý pas.
Takto zrolovaný korpus si uložíme na podnos. Opatrne zboku k nemu postupne dookola priložíme ďalšie dva pásy. Okolo korpusu stiahnem rafik. Ak sa otvára, spevníte ho šnúrkou. Na vrch torty rozotrieme zvyšný krém a dáme na pár hodín do chladničky.
Na schladenú tortu rozotrieme ganache, len tak ležérne, necháme stekať po okrajoch. (je som robila ganache z dvojnásobnej dávky, ale mala by stačiť aj polovica) Opäť dáme stuhnúť do chladničky. Na záver ozdobíme ovocím podľa fantázie.
Ak sa vám nechce hrať s takouto tortičku pripravte si jednoduchú roládu. Ak chcete aby vaša torta vyzerala profesionálnejšie, upečte si ešte okrúhly korpus, ktorý prerežete napoly a umiestnite na spodok (potrieme krémom) a vrch torty. Vtedy je lepšie plát rozdeliť na 5 užších častí.

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila
Vyzerá fantasticky!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mňammmmm
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Prosím Vás aký je cca priemer hotovej torty na obrázku? :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Netrúfam si veľmi odhadovať, lebo rafik som mal nastaviteľný, ale snad max 22-24cm?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dakujem. Lebo uvažujem že či mám upiecť jeden plech korpusu alebo radšej dva, aby mala velkost ako klasicka okruhla torta Na obrazku vyzera taka malička, ale to je možno len zdanie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Je z tych mensich, ale aj korpus bol nizsi, tie bez muky zvyknu byt take, Mozno pri vyssom korpuse naberie objem, ale zase tazsie sa to bude rolovat? alebo dva plechy
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
zdravim je vynikajuca
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...môžem sa opýtať na akom veľkom plechu ste piekli?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujem za recept, vyzerá veľmi lákavo, ochutnala by som ju veľmi rada


















