Popis
Recept s foto postupom na efektnú čokoládovú tortičku s letným ovocím a smotanovým krémom. Podľa tohto receptu pripravíte aj veľmi jednoduchú a pritom božskú roládu. Experimentovala som ako vždy. ;)

Zhrnutie
Výnos | |
---|---|
Čas prípravy | |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas |
Ingrediencie
Korpus | ||
7 | kusy | vajicok |
7 | polievkové lyžice | trstinový cukor (alebo práškový) |
4 | polievkové lyžice | kakao (moje boli kopcovité) |
1⁄2 | balík | prášku do pečiva |
smotanový krém | ||
500 | gramov | mascarpone |
200 | millilitrov | slahackovej smotany |
2 | čajové lyžičky | práškového cukru |
1 | čajová lyžička | vanilkového extraktu alebo vanilkový cukor |
1 | polievková lyžica | citrónovej šťavy |
Čokoládové ganache | ||
100 | gramov | horkej čokolády |
50 | millilitrov | slahackovej smotany |
Ovocie | ||
500 | gramov | ľubovoľného čerstvého ovocia, môže byť aj kompót |
Inštrukcie
Korpus
Bielka vyšľaháme s polovicou cukru do snehu, žĺtka so zvyšným cukrom do peny. Kakao zmiešame s práškom do pečiva. Všetko spolu zľahka spojíme, kakao je lepšie preosiať. Hmotu rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote cca 190°C cca 20 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou. PO upečení dáme dole z korpusu papier na pečenie a necháme vychladnúť. Ak robíme len roládu, ešte horúci korpus zrolujeme s druhým papierom na pečenie.
Smotanový krém
Mascarpone vyšľaháme so šľahačkou, cukrom a citrónovou šťavou.
Ovocie očistíme, opláchneme a vysušíme. Višne odkôstkujeme a rozpolíme. Asi by bolo najideálnejšie ovocie zľahka primiešať ku krému.
Ganache
Smotanu zohrejeme nad parou a do horúcej nalámeme čokoládu a necháme rozpustiť. Ak sa vám zdá husté, môžete pridať ešte smotanu, alebo len trochu mlieka. Ja vždy experimentujem.
Dokončenie
Korpus pozdlžne rozrežeme na štyri rovnaké časti, možno by bolo lepšie aj na 5 častí. Na to rozotrieme krém a rovnomerne rozdelíme ovocie. Trochu krému si necháme na potretie vrchu torty. Asi šikovnejšie je až v tejto fáze rozrezať korpus. Ovocie treba viac zatlačiť do krému, alebo ešte lepšie zamiešajte ho do krému pred rozotieraním na korpus. Torta tak bude lepšie držať tvar. Opatrne začneme rolovať prvý pás korpusu. Pripojíme k nemu druhý pas. Takto zrolovaný korpus si uložíme na podnos. Opatrne zboku k nemu postupne dookola priložíme ďalšie dva pásy. Okolo korpusu stiahnem rafik. Ak sa otvára, spevníte ho šnúrkou. Na vrch torty rozotrieme zvyšný krém a dáme na pár hodín do chladničky.
Na schladenú tortu rozotrieme ganache, len tak ležérne, necháme stekať po okrajoch. (je som robila ganache z dvojnásobnej dávky, ale mala by stačiť aj polovica) Opäť dáme stuhnúť do chladníčky. Na záver ozdobíme ovocím podľa fantázie.
Poznámky
Ak sa vám nechce hrať s takouto tortičku pripravte si jednoduchú božskú roládu. Ak chcete aby vaša torta vyzerala profesionálnejšie, upečte si ešte okrúhly korpus, ktorý prerežete napoly a umiestnite na spodok (potrieme krémom) a vrch torty. Vtedy je lepšie plát rozdeliť na 5 užších častí.















Recepty:
Základné ingrediencie:
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
- prečítané 103948x
Komentáre
ďakujem za recept, vyzerá veľmi lákavo, ochutnala by som ju veľmi rada



















Vyzerá fantasticky!





mňammmmm

















Prosím Vás aký je cca priemer hotovej torty na obrázku? :)
Netrúfam si veľmi odhadovať, lebo rafik som mal nastaviteľný, ale snad max 22-24cm?
Dakujem. Lebo uvažujem že či mám upiecť jeden plech korpusu alebo radšej dva, aby mala velkost ako klasicka okruhla torta
Na obrazku vyzera taka malička, ale to je možno len zdanie 
Je z tych mensich, ale aj korpus bol nizsi, tie bez muky zvyknu byt take, Mozno pri vyssom korpuse naberie objem, ale zase tazsie sa to bude rolovat? alebo dva plechy
zdravim je vynikajuca