Točená čučoriedková šarlota

Popis

Staršia dcéra si vyžiadala malebnú tortičku. Čo by mama nespravila pre svoje "dieťa" Úsmev Recept s fotopostupom na sviežu originálnu ovocnú tortičku. 

Točená čučoriedková šarlota - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút
Celkový čas
55 minút

Ingrediencie

Korpus
6kusyvajec
6polievkové lyžicetrstinový cukor
4polievkové lyžicepolohrubá múka (celozrná špaldová, bezlepková)
4polievkové lyžicemleté mandle (orechy)
1čajová lyžičkaprášok do pečiva
Smotanová náplň
500gramovmascrapone
250millilitrovsmotany na šľahanie
1kusvanilkový cukor
1kuskvalitný čučoriedkový džem
Dokončenie
1balíkdlhe piskoty

Inštrukcie

Korpus

Bielka vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu, krátko po jednom zašľaháme žĺtka . Múku zmiešame s mletými orechami (môžete orechy vynechať a použiť len 6 PL múky) s práškom do pečiva a zľahka primiešam k snehu.

Hmotu rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote cca 185°C cca 25 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou. Po upečení dáme dole  z korpusu papier na pečenie a necháme vychladnúť. 

Smotanový krém

Mascarpone vyšľaháme so šľahačkou, cukrom do tuha.  Náplň rozdelíme do troech misiek . Do jednej pridáme zo 2PL lyžice džemu, do druhej jednu a tretiu necháme bielu, tej môže byť viac. Krémy zľahka rozmiešame.

Dokončenie

Korpus pozdlžne rozrežeme na štyri rovnaké časti, možno by bolo lepšie aj na 5 častí a potrieme zvyšným čučoriedkovým džemom. Na jednotlivé pásy rozotrieme krém, na prvý pás dáme najtmavší krém, pokračujeme svetlejší, posledné dva môžu byť biele. Ja som spravila ešte jeden svetlejší krém.  Trochu krému si necháme na potretie vrchu torty a bokov torty, je jedno ktorého, alebo spravíte mix. Ja som improvizovala ako vždy. Aby sa jednotlivé časti lepšie rolovali, môže dať v tejto fáze korpus schladiť na pol hodinky do chladničky.

Opatrne začneme rolovať prvý pás korpusu. Pripojíme k nemu druhý pas. Takto zrolovaný korpus si uložíme na podnos. Opatrne zboku k nemu postupne dookola priložíme ďalšie dva pásy. Boky potrieme krémom, v mieste ukončenia korpusu, skok vyrovnáme krémom a prilepíme piškóty. Zvyšný krém rozotrieme navrch torty. Stiahneme rafikom a dáme stuhnúť do chladničky.

Tortu ozdobíme čučoriedkami a ešte môžeme nechať chvíľu schladiť.

 

Poznámky

Ja som svoj korpus vybrala trochu skôr z rúry, aby sa nevysušil, len mi trošku spadol. Budem vedieť, že netreba robiť paniku, džem korpsu navhlčí a jednotlivé pásy pôjdu pekne rolovať, prípadne okraje treba dorovnať.

Ak chcete tortu dotiahnúť do dokonalosti, môžete upiecť ešte okrúhly korpus, ktorý prerežete napoly a dáte na spodok a vrch zrolovanej časti. Vtedy odporúčam korpus krájať na 5 častí.

Točená čučoriedková šarlota - recept postup 1
Točená čučoriedková šarlota - recept postup 2
Točená čučoriedková šarlota - recept postup 3
Točená čučoriedková šarlota - recept postup 4
Točená čučoriedková šarlota - recept postup 5
Točená čučoriedková šarlota - recept postup 6
Točená čučoriedková šarlota - recept postup 7
Točená čučoriedková šarlota - recept postup 8
Točená čučoriedková šarlota - recept postup 9

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)

Komentáre

mňááám!SlnkoSlnkoSlnkoty sa ale vieš vyhrať!Zajtra by mi mali doniesť čučoriedky tak sa už teším ktorý čučoriedkový koláč vyskúšamTortaTortaTortaTorta

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.