
Cheesecakes by k8 | Dokonalá Pavlova torta - recept
Recept na Pavlovu tortu s výborným mascarpone krémom, vhodný aj pre začiatočníkov. Vďaka nemu sa výborná Pavlovka podarí ozaj každej gazdinke a v každej rúre.
8 | kusy | bielok |
400 | gramov | kryštálový cukor |
1 | polievková lyžica | kukuričný škrob |
1 | polievková lyžica | vínny ocot |
Krém: | ||
250 | gramov | mascarpone |
250 | milligramov | smotana na šľahanie |
2 | polievkové lyžice | práškový cukor |
1 | polievková lyžica | vanilka |
500 | gramov | ovocie |
Táto Pavlovej torta je zložená z dvoch plátov o priemere 24 cm, pri pečení trochu naberú ešte objem.
Vyšľaháme samostatné bielka so štipkou soli do tuhej peny, následne na 5x pridáme cukor. Šľaháme kým nevznikne veľmi tuhý sneh, ktorý drží tvar na šľahacej metličke po otočení.
Potom na najnižších otáčkach pridáme 1PL octu a 1PL kukuričného škrobu. Škrob i ocot len zľahka vmiešame do bielkovo-cukrovej zmesi.
Následne rozotrieme snehovú hmotu na 2 plechy, kde sme si predznačili kruhy o priemere 24cm.
Predhrejeme rúru na 150 stupňov, keď vložíme pláty, znížime teplotu na 120 stupňov, sušíme 2 hodiny. Ak máte teplovzdušnú rúru tak nemusíte po hodine striedať plechy, ak klasickú po hodine vymeňte plechy -ten čo bol na vyššej priečke dajte na nižšiu a naopak.
Potom ešte necháme vo vypnutej rúre oddychovať asi 2 hodiny s otvorenými dvierkami. Snehové pláty na Pavlovku necháme vychladnúť.
Mascarpone krém: Mascarpone si so smotabou na šľahanie, 2 PL práškového cukru a 1 PL bourbon vanilky (ja používam vo forme pasty) zmiešame ručným mixérom alebo v robote do pevného krému.
Následne začneme plniť prvou polovicou krému prvý vychladnutý plat Pavlovej torty, na ktorý naukladáme nakrájané ľubovoľné, ideálne čerstvé ovocie, prikryjeme druhým snehovým plátom a postup opakujeme.
Na vrch mascarpone krému ozdobne naukladáme zvyšné ovocie. Pavlovej tortu konzumujeme maximálne do druhého dňa, nakoľko Pavlovka zvykne púšťať cukor z plátov.
Nádherna, ďakujeme za recept.

