Ganache - čokoládová poleva aj náplň
Pozrite si aj
supééér
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujeme - parádne rady
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
paráda, ďakujem ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Moze sa to pouzit aj normalne ako krem do torty? Drzi to tvar?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pri pomere 2:1- čokoláda:smotana, a spravnom schladení áno.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
SUPER! - ďakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem, je to úžasné, že si Kamilka dala tu tieto recepty.Aspoň tu sa dokazuje ,že si dokážeme pomôcť a poradiť bez nároku na odmenu,čo sa o nás Slovákoch, nedá vždy povedať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujemeee super
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dakujem za inšpiráciu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super......... vďaka za rady :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mozem zvysny krem pouzit na ozdobu maffinou?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Odporúčame
reklama
reklama
Joly | Ganache - čokoládová poleva aj náplň
Ganache - recept, postup a použitie. V slovenčine sa už stretnete aj s pojmom ganáž.
Čo je to ganache?
Ganache je čokoládová poleva alebo náplň a je vytvorená len z dvoch ingrediencií, kvalitnej vysokopercentnej čokolády a šľahačkovej smotany. Bola vynájdená v päťdesiatych rokoch 20. storočia vo francúzskej cukrárni.
Od pomeru surovín a rôzneho ďalšieho spracovania ju môžete použiť ako glazúru na tortu, náplň alebo krém na plnenie praliniek, tort, makróniek, či na tortu pod poťahovú hmotu, vyrába sa z nej aj truffle. Dôležitý je pomer surovín a teplota použitia.
Ganache recept
Foto: Kamila
V hrnci zohrejeme smotanu tesne pod bod varu. Čokoládu nalámeme na menšie kúsky, vložíme ideálne do sklenenej misky a prelejeme ju horúcou smotanou. Zmes necháme približne 10 minút postáť. Až potom ju dôkladne premiešame do hladkého krému. Následne hmotu necháme vychladnúť podľa toho, na čo chceme ganache použiť. Pomer čokolády a smotany závisí od toho či pripravujeme polevu, alebo náplň.
Použitie
Ganache poleva
Foto: Katarina139
Poleva - glazúra sa pripravuje z jedného dielu kvalitnej vysokoprecentnej čokolády a jedného dielu šľahačkovej smotany, čiže v pomere 1:1 - na 100 g čokolády pripadá 100 g šľahačkovej smotany. Po vymiešaní sa nechá cca 10 minút vychladnúť a potom sa zľahka rozotrie na tortu, rezy a podobne.
Ganache plnka
Foto: Lucya
Hustý krém sa používa na náplň praliniek, makróniek, ale aj plnenie tort a zákuskov. Tu sa používa pomer základných surovín 2:1. Na 200 g čokolády ide 100 g šľahačkovej smotany. Ganache po vymiešaní necháme stuhnúť aspoň pol hodiny v chladničke.
Ganache šľahaný krém
Foto: Kamila
Aby sme získali väčší objem, môžeme krém prešľahať, avšak len veľmi krátko. Šľaháme ganache, ktorú sme nechali vychladnúť pri izbovej teplote.
Truffle
Foto: Spagi
Čokoládová delikatesa truffle sa pripravuje z ganache v pomere 2:1, teda z dvoch dielov čokolády a jedného dielu smotany. Pripravený krém sa dá zmraziť, alebo cez noc schladiť v chladničke. Lyžičkou odoberáme stuhnutú hmotu, ktorú rýchlo tvarujeme rukami do guličiek. Tie sa môžu obaliť v kakau, čokoláde, mandľových lupienkoch atď.
Ganache ako krém pod poťahovku
Dokonalý krém pod poťahovku recept s fotopostupom od Konditorin
Foto: Konditorin
Suroviny použijeme v pomere 1:2 – smotana na šľahanie, čokoláda.
Smotanu zahrejeme a dáme do nej nalámanú čokoládu, necháme chvíľu postáť, vymiešame, aby sa čokoláda so smotanou spojili. Je len na vás akú smotanu na šľahanie použijete, či rastlinnú alebo živočíšnu.
Keď sa čokoláda so smotanou spojí, necháme ju vychladnúť pri izbovej teplote a nanášame na tortu. Krém by mal mať konzistenciu Nutelly.
V tomto prípade ganache nešľaháme a nie je potrebné ju predtým dať do chladničky. Až potretú tortičku dáme zatuhnúť do chladu. Stuhne tak, že tortičku bez problémov obalíte poťahovou hmotou. Pred poťahovaním je dobré ganache potrieť štetcom s vodou.
Ganache s kyslou smotanou
Namiesto smotany na šľahanie môžete použiť kyslú smotanu v pomere 1:1 s čokoládou. V tomto prípade najprv roztopíte čokoládu a potom do nej pridáte kyslú smotanu, pri dodržaní tohto poradia sa krém nezrazí. Krém netreba nechať vychladnúť úplne, môžete ním takmer hneď potierať tortu.
Ganache krém z bielej čokolády
Autorka: SWEETarchitect
Vyskúšať môžete aj ganache z bielej čokolády, vtedy je pomer surovín 1:3, teda 1 diel smotany na šľahanie a 3 diely bielej čokolády. Takto pripravenú bielu ganache môžete použiť ako polevu na "stekance" na drip tortu.
Recept a fotopostup od SWEETarchitect - Ako s Ganache dokonale obtrieť tortu
Autorka: SWEETarchitect
Ganache je možné dochutiť
Ganache môžete dochutiť vanilkovým, mandľovým či iným extraktom, karamelom, alebo prepasírovaným ovocím.
Ganache je možné aj zafarbiť
Autorka: mirqa
Ganache môžete zafarbiť aj tak, že na tortu potretú ganache nanesiete pár kvapiek gélovej farby, alebo farby na čokoládu a zľahka rozotriete po obvode celej torty, ideálne na otáčacom stojane. Samozrejme, bielu ganache môžete zafarbiť hneď po vymiešaní.
Na záver malé jazykové okienko: Ako sa píše a skloňuje slovo ganache?
Slovo ganache (píše sa aj ganáž) je podstatné meno ženského rodu a skloňuje sa podľa vzoru dlaň (podobne ako garáž, apanáž).