Ganache - čokoládova poleva aj náplň

Ganache - recept, postup a použitie.

Čo je to Ganache?

Ganache Autorka: Joly

Ganache je čokoládová poleva, alebo náplň a je vytvorená len z dvoch ingrediencií, kvalitnej vysokopercentnej čokolády a šľahačkovej smotany. Bola vynájdená v päťdesiatych rokoch 20. storočia vo francúzskej cukrárni.

Od pomeru surovín a rôzneho ďalšieho spracovania sa môže použiť ako glazúra na tortu, náplň alebo krém na plnenie praliniek, tort, makróniek, či na tortu pod poťahovú hmotu, vyrába sa z nej aj truffle. Dôležitý je pomer surovín a teplota použitia.

Ganache recept

ganache

V hrnci zohrejeme smotanu, tesne pod bod varu. Čokoládu nalámeme na menšie kúsky, vložíme ideálne do sklenenej misky a prelejeme ju horúcou smotanou. Zmes necháme približne 10 minút postáť, až potom ju dôkladne premiešame do hladkého krému. Necháme vychladnúť podľa toho, na čo chceme ganache použiť. Pomer čokolády a smotany závisí od toho či pripravujeme polevu, alebo náplň.

Použitie 

Ganache poleva

Ganache polevaAutorka: Katarina139

Poleva - glazúra sa pripravuje z jedného dielu kvalitnej vysokoprecentnej čokolády a jedného dielu šľahačkovej smotany, čiže v pomere 1:1,  na 100 g čokolády, 100 g šľahačkovej smotany. Po vymiešaní sa nechá cca 10 minút vychladnúť a potom sa zľahka rozotrie na tortu, rezy a podobne.

Ganache plnka

ganache plnka Autorka: Lucya

Hustý krém sa používa na náplň praliniek, makróniek, ale aj plnenie tort a zákuskov. Tu sa používa pomer základných surovín 2:1. Na 200 g čokolády ide 100 g šľahačkovej smotany. Ganache po vymiešaní necháme stuhnúť aspoň pol hodiny v chladničke.

Ganache šľahaný krém

Šlahané ganache

Aby sme získali väčší objem, môžeme krém prešľahať, avšak len veľmi krátko. Šľaháme ganache, ktorú sme nechali vychladnúť pri izbovej teplote.

Truffle

TruffleAutorka: Spagi

Čokoládová delikatesa Truffle sa pripravuje ganache z dvoch dielov čokolády a jedného dielu smotany. Pripravný krém sa dá zmraziť, alebo cez noc schladiť v chladničke.  Lyžičkou odoberáme stuhnutú hmotu, ktorú rýchlo tvarujeme rukami do guličiek. Tie sa môžu obaliť v kakau, čokoláde, mandľových lupienkoch atď.

Ganache ako krém pod poťahovku

Dokonalý krém pod poťahovku recept s fotopostupom od Konditorin

Suroviny použijeme v pomere 1:2 – smotana na šľahanie, čokoláda.

Smotanu zahrejeme a dáme do nej nalámanú čokoládu,  necháme chvíľu postáť, vymiešame, aby sa čokoláda so smotanou spojili. Je len na vás akú smotanu na šľahanie použijete, či rastlinnú alebo živočíšnu.

Keď sa čokoláda so smotanou spojí, necháme ju vychladnúť pri izbovej teplote a nanášame na tortu. Krém by mal mať konzistenciu  Nutely.

Túto ganache nešľaháme a nie je potrebné ju pred tým dať do chladničky. Až potretú tortičku dáme zatuhnúť do chladu. Zatuhne tak, že tortičku bez problémov obalíte poťahovou hmotou. Pred poťahovaním je dobré ganache potrieť štetcom s vodou.

Ganache s kyslou smotanou

Namiesto smotany na šľahanie môžete použiť kyslú smotanu v pomere 1:1 s čokoládou.V tomto prípade najprv roztopíte čokoládu a potom do nej pridáte kyslú smotanu, pri tomto postupe sa krém nezrazí. Krém netreba nechať vychladnúť úplne, môže sa takmer hneď potierať tortička.

Ganache krém z bielej čokolády

Biela ganache

Autorka: SWEETarchitect

Môžete tiež vyskúšať ganache z bielej čokolády, vtedy je pomer surovín 1:3. 1 diel smotany na šľahanie, 3 diely bielej čokolády. Takto pripravené biele ganache môžete použiť ako polevu na "stekance" na Drip tortu.

Recept a fotopostup od SWEETarchitect - Ako s Ganache dokonale obtrieť tortu 

Ganache krem na tortu Autorka: SWEETarchitect

Ganache je možné dochutiť

vanilkovým, madľovým či iným extraktom, karamelom, alebo prepasírovaným ovocím. 

Ganache je možné aj zafarbiť.

Farebné ganache Autorka: mirqa

Stáčí na tortu potretú ganache naniesť pár kvapiek gélových farieb, alebo farby na čokolády a zľahka rozotrieť po obvode celej torty, ideálne na otáčaciom stojane. Prípadne biele ganache zafarbiť hneď po vymiešaní.

Kategória: 

supééérTlieskam

ďakujeme - parádne radyÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamKvietokSrdce

paráda, ďakujem ... ÁnoÁnoÁnoObjímamObjímamObjímam

ÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoBozkávamKvietokBozkávamSrdceSrdceSrdce

Moze sa to pouzit aj normalne ako krem do torty? Drzi to tvar?

Pri pomere 2:1-  čokoláda:smotana, a spravnom schladení áno.

SUPER! - ďakujemÁnoSrdceSrdceSrdce

Ďakujem, je to úžasné, že si Kamilka dala tu tieto recepty.Aspoň tu sa dokazuje ,že si dokážeme pomôcť a poradiť bez nároku na odmenu,čo sa o nás Slovákoch, nedá vždy povedať.

Ďakujemeee superKvietokKvietokSrdceSrdce

dakujem za inšpiráciu ÁnoTlieskam

super......... vďaka za rady :)

 

mozem zvysny krem pouzit na ozdobu maffinou?

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.