Možno ste už v obchode poškuľovali po gaštanovom pyré. Zväčša sa nachádza v mraziacom boxe. Netušíte čo by ste s ním robili? Poradíme vám. Určite si kocku gaštanového pyré nabudúce hoďte do košíka, zákusky s ním sú vynikajúce a hlavne jednoduché!
Gaštany sme zbierali už ako malé deti. To, čo najčastejšie vídame v parkoch, však nie je gaštan jedlý, ale pagaštan konský, ktorý do kuchyne nepatrí. Gaštan jedlý nie je taký rozšírený vo voľnej prírode, preto si jedlé gaštany obyčajne musíme zadovážiť v obchode.
Foto: archív redakcie
Ak predsa máme to šťastie a nájdeme strom gaštana jedlého, môžeme okrem plodov, využiť aj listy na čaj proti kašľu alebo z kvetov vyrobiť výborný gaštanový med.
Gaštany jedlé sú bezlepkové, obsahujú minimum tuku a celkom peknú zbierku zdraviu prospešných vitamínov a minerálov.
Foto: archív redakcie
Gaštanové pyré sa vyrába z gaštanov jedlých, pridáva sa do neho cukor a aróma. Keďže dnes je bežné, že potraviny obsahujú kadečo a niektoré zložky výrobcovia nahrádzajú, tak aj v prípade gaštanového pyré nie je raritou, že v ňom môžeme nájsť aj podiel fazule. Preto je užitočné pred zakúpením dobre preštudovať zloženie a vybrať si gaštanové pyré, ktoré obsahuje len gaštany.
Gaštanové pyré bežne nájdeme ako hlboko zmrazený výrobok, no môžeme si ho kúpiť aj v obchodoch so zdravými potravinami v BIO kvalite, určené priamo na spotrebu, či už na palacinky, do koláčov, na lievance a podobne.
Recepty na domáce gaštanové pyré
Gaštanové pyré si môžete vyrobiť aj doma.
Autorka foto a receptu: Aja1: Cca 250 gramov jedlých gaštanov z vrchu narežeme nožom, režeme na užšom mieste gaštana a do kríža. Gaštany dáme variť na hodinu do hrnca tak, aby ich voda akurát prikryla. Po hodine ich ochladíme len toľko, aby nás nepálili a ošúpeme. Dáme do mixéra, pridáme 75 gramov cukru a rozmixujeme. Keď je hmota už na oko rozmixovaná, pridáme ďalších 75 gramov cukru, vanilkový cukor a rumovú arómu. Dobre rozmixujeme a domáce, suché, sto percentné gaštanové pyré je na svete.
Iný spôsob prípravy začína v rúre. Umyté a osušené gaštany narežeme na vrchu do kríža, dáme na plech s papierom na pečenie a pečieme 20 minút pri 200 stupňoch. Necháme ich trošku vychladnúť a zbavíme šupky. Dáme do hrnca, pridáme cukor, vanilkovú a rumovú esenciu, pridáme vodu a varíme kým sú gaštany mäkké a z vody vznikne hustejší sirup. Uvarené gaštany rozmixujeme, pridáme ku nim hustý sirup, znova mixujeme a máme hotové kašovité gaštanové pyré, ktoré môžeme zmraziť.
Gaštanové pyré môžeme nastrúhať len tak na šľahačku, ozdobiť koláč alebo ho pridať do krémov a náplní. Chuť gaštanového pyré vie podčiarknuť kvapka rumovej esencie alebo náprstok Amaretta.
Náplň z gaštanového pyré s vareným krémom a maslom
Asi najjednoduchší recept na krém s gaštanovým pyré, je zmiešať 250 gramov pyré, 250 ml smotany na šľahanie a takýmto krémom naplniť roládu alebo zákusok. Keďže aj po rozmrazení je gaštanové pyré tuhšej konzistencie, je dobré najskôr ho zmiešať s trochou smotany na šľahanie a až potom pridať zvyšok smotany a spolu vyšľahať.
babka žabka, spagi, katarinalucanova, Martuška123 | Koláž: Tortyodmamy.sk | Recepty s gaštanovým pyré
Možno ste už v obchode poškuľovali po gaštanovom pyré. Zväčša sa nachádza v mraziacom boxe. Netušíte čo by ste s ním robili? Poradíme vám. Určite si kocku gaštanového pyré nabudúce hoďte do košíka, zákusky s ním sú vynikajúce a hlavne jednoduché!
Gaštany sme zbierali už ako malé deti. To, čo najčastejšie vídame v parkoch, však nie je gaštan jedlý, ale pagaštan konský, ktorý do kuchyne nepatrí. Gaštan jedlý nie je taký rozšírený vo voľnej prírode, preto si jedlé gaštany obyčajne musíme zadovážiť v obchode.
Foto: archív redakcie
Ak predsa máme to šťastie a nájdeme strom gaštana jedlého, môžeme okrem plodov, využiť aj listy na čaj proti kašľu alebo z kvetov vyrobiť výborný gaštanový med.
Gaštany jedlé sú bezlepkové, obsahujú minimum tuku a celkom peknú zbierku zdraviu prospešných vitamínov a minerálov.
Foto: archív redakcie
Gaštanové pyré sa vyrába z gaštanov jedlých, pridáva sa do neho cukor a aróma. Keďže dnes je bežné, že potraviny obsahujú kadečo a niektoré zložky výrobcovia nahrádzajú, tak aj v prípade gaštanového pyré nie je raritou, že v ňom môžeme nájsť aj podiel fazule. Preto je užitočné pred zakúpením dobre preštudovať zloženie a vybrať si gaštanové pyré, ktoré obsahuje len gaštany.
Gaštanové pyré bežne nájdeme ako hlboko zmrazený výrobok, no môžeme si ho kúpiť aj v obchodoch so zdravými potravinami v BIO kvalite, určené priamo na spotrebu, či už na palacinky, do koláčov, na lievance a podobne.
Recepty na domáce gaštanové pyré
Gaštanové pyré si môžete vyrobiť aj doma.
Iný spôsob prípravy začína v rúre. Umyté a osušené gaštany narežeme na vrchu do kríža, dáme na plech s papierom na pečenie a pečieme 20 minút pri 200 stupňoch. Necháme ich trošku vychladnúť a zbavíme šupky. Dáme do hrnca, pridáme cukor, vanilkovú a rumovú esenciu, pridáme vodu a varíme kým sú gaštany mäkké a z vody vznikne hustejší sirup. Uvarené gaštany rozmixujeme, pridáme ku nim hustý sirup, znova mixujeme a máme hotové kašovité gaštanové pyré, ktoré môžeme zmraziť.
Prečítajte si postup na prípravu gaštanového pyré v mikrovlnke.
Kde a ako použiť gaštanové pyré v sladkom pečení?
Gaštanové pyré môžeme nastrúhať len tak na šľahačku, ozdobiť koláč alebo ho pridať do krémov a náplní. Chuť gaštanového pyré vie podčiarknuť kvapka rumovej esencie alebo náprstok Amaretta.
Náplň z gaštanového pyré s vareným krémom a maslom
Gaštanové kocky
Foto: spagi
Luxusný zákusok s kakaovým korpusom, náplňou z gaštanového pyré a so šľahačkou na vrchu. Pozrite si recept na gaštanové kocky
Čokoládovo-gaštanové rezy
Foto: Martuška 123
Fantastický zákusok plný čokolády a krému z gaštanového pyré, s vareným základom z mlieka, múky a žĺtka. Pozrite si recept na čokoládovo-gaštanové rezy
Krém s gaštanovým pyré a smotanou na šľahanie
Asi najjednoduchší recept na krém s gaštanovým pyré, je zmiešať 250 gramov pyré, 250 ml smotany na šľahanie a takýmto krémom naplniť roládu alebo zákusok. Keďže aj po rozmrazení je gaštanové pyré tuhšej konzistencie, je dobré najskôr ho zmiešať s trochou smotany na šľahanie a až potom pridať zvyšok smotany a spolu vyšľahať.
Gaštanová roláda
Foto: babka žabka
Jednoduchá roláda s náplňou z gaštanového pyré so šľahačkou. Pozrite si recept na gaštanovú roládu
Smotanový trojboj so šľahačkou s gaštanovým pyré
Foto: aramana
Neskutočne chutný zákusok s čokoládovou, kávovou a gaštanovou plnkou. Pozrite si recept na zákusok smotanový trojboj
Kávové cupcakes s gaštanovým krémom
Foto: aramana
Cupcakes s gaštanovým krémom so šľahačkou a mascarpone. Pozrite si recept na kávové cupcakes s gaštanovým krémom
Gaštanové pyré s tvarohom
Tvarohovo-gaštanový koláč
Foto: anjeli
Originálny koláč so zapečenou tvarohovo-gaštanovu náplňou a guličkami z cesta v nej. Pozrite si recept na tvarohovo-gaštanový koláč
Gaštanové pyré nastrúhané medzi dvoma náplňami
Gaštanové rezy s banánmi
Foto: fidorka
Výborný zákusok s pudingovým krémom, nastrúhaným gaštanovým pyré a šľahačkou. Pozrite si recept na gaštanové rezy s banánmi
Maslové krémy s gaštanovým pyré
Gaštanové kocky s karamelovou šľahačkou
Foto: dadulkah
Fantastický zákusok s kakaovým korpusom, gaštanovo-pudingovou náplňou a karamelovou šľahačkou. Pozrite si recept na gaštanové kocky s karamelovou šľahačkou
Kávový zákusok s krémom s gaštanovým pyré
Foto: aramana
Efektný zákusok s kávovým krémom piškótami a gaštanovo-žĺtkovou náplňou. Pozrite si recept na kávový zákusok s krémom s gaštanovým pyré
Gaštanová torta
Foto: sweetlubi
Dezert zemiak
Foto: tkatka
Asi mnohí poznáte sladkú dobrotu v tvare zemiaku. Vedeli ste že aj v ňom je krém s gaštanovým pyré? Pozrite si recept na zemiak
Veľmi obľúbený je aj čokoládovo gaštanový krém.
Pyré, maslo a Nutellu, všetko izbovej teploty, zmiešame v pomere 1:1:1.
Autorka: samporka. Pozrite si recept na čokoládovo gaštanový krém
Gaštanové pyré v korpuse
Hoci má cesto s gaštanovým pyré svoju špecifickú chuť, odporúčame ho vyskúšať každému, kto rád objavuje nové chute a nebojí sa nových receptov.
Gaštanová torta
Foto: Un Chien Andalou
Pozrite si recept na gaštanovú tortu
Gaštanové pyré v nepečených zákuskoch
Gaštanové guľky
Foto: Un Chien Andalou
Chutný nepečený gaštanový dezert hotový za pár minút. Pozrite si recept na gaštanové guľky
Gaštanové jazýčky
Foto: katarinalucanova
Výborný nepečený dezert z gaštanového pyré. Jednoduchá a rýchla príprava, k tomu skvelá chuť gaštanov. Pozrite si recept na gaštanové jazýčky
Nepečená gaštanová roláda s banánom
Foto: M.á.r.i.a
Pripravte si nepečenú roládu so sušienkovým základom. Banán, káva, rum, smotanová náplň a gaštanové pyré sú vynikajúcou kombináciou. Pozrite si recept na nepečenú gaštanovú roládu s banánom
Pozrite si aj:
Tvorenie z gaštanov, aranžovanie aj zábava pre deti
Foto: lubica.k, Vevericcka, Gabušica | Koláž: Artmama.sk | Tvorenie z gaštanov