Kávový zákusok

Popis

Naozaj fantastický zákusok pre tých čo milujú chuť kávy.S týmto zákuskom som vyhrala súťaž na Malachovskej maškrte v kategórii Koláč/Zákusok - hodnotenie laickou verejnosťou po ochutnávkeTlieskamTlieskamTlieskam

Kávový zákusok - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

1 piškóta
4kusyvajcia
4polievkové lyžicekryštálový cukor
4polievkové lyžicepolohruba muka
2polievkové lyžicekakao
4polievkové lyžicehorúca voda
4polievkové lyžiceolej
1⁄2balíkprášok do pečiva
Kávový krém
80gramovmaslo na roztopenie
80gramovhladka muka
3polievkové lyžicekvalitná voňavá mletá zrnková káva
400millilitrovhorúce mlieko
220gramovpraskový cukor
375gramovmaslo, Hera, Helia, iný margarín
 trocharum
Žltkový krém
8kusyžltka
2balíkyvanilkový cukor
240gramovpraskový cukor
250gramovmaslo, Hera, Helia, iný margarín
250gramovgaštanové pyré
 trocharum
Na dokončenie
  tmavý lekvár
2balíkydetské piškóty (á 240 gramov)
4decilitreuvarená silná mletá zrnková káva
1deciliterrum
1⁄2deciliterAmaretto
300gramovtmavej čokolády
50gramovCera
1polievková lyžicaolej
1balíkbielej čokoládovej polevy

Inštrukcie

Piškóta:

Potrebujeme dve kakaové piškóty, každá zo 4 vajec.Kľudne si spravte také, na aké ste zvyknutí.

Ja som robila takto: Vajcia vyšľaháme s cukrom až do belavej penovej hmoty, keď už začne hmota rásť a belieť sa, pridávame po lyžicách olej a vodu a stále šľaháme.Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva a už len metlou opatrne zamiešavame do vaječnej zmesy.

Ak nemáte výkonný šľahač, žĺtka treba vyšľahať s cukrom zvlášť, prišľaháme olej a vodu, bielka na sneh zvlášť vyšľaháme a potom do snehu zamiešavať metlou vyšľahané žĺtka so zmesou múky, kakaa a prášku do pečiva.

Pečieme na papieri na pečenie na 200 stupňoch okolo 10-12 minút.Netreba to nechať preschnúť.Keď upečieme druhú piškótu, položíme ju na tú prvú a tá spodná sa pod hornou sparí a pôjde dobre dole šupka z plátu.

Kávový krém:

80 gramov masla dáme rozpustiť, pridáme múka a kávu, trošku popražíme kým nezavonia (asi minútku, dve)  a zalejeme horúcim mliekom.Varíme kým kaša nie je úplne hustá za stáleho miešania.Vieme že je múka dobre uvarená keď nás už bolí ruka a ťažko ide miešať.Je to skutočne hutná masa.

Maslo vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame vychladnutú kávovú kašu, nakoniec pridáme rum.

Žĺtkový krém:

Odoberieme lyžicu cukru z celkového cukru na krém a vyšľaháme ho s maslom do bielej/belavej penovej hmoty.

Žĺtka s cukrom šľaháme nad parou kým sa cukor nerozpustí - vtedy bude aj krém teplý a naberie objem.Asi 20-25 minút.Treba šľahačom škrabať úplne po dne, aby sa žĺtka nepripiekli.Keď sú žĺtka teplé a vyšľahané, dáme dole z pary a občas prešľaháme aby vychladlo.

Gaštanové pyré si tiež prešľahám osamote.

Do vyšľahaného masla zašľahávam vychladnutú žĺtkovú masu, nakoniec pridám gaštanové pyré a trošku rumu.

Z oboch krémov si odložíme po lyžici na potretie hotového zákusku.

 

Uvaríme si 4 deci silnej kávy.Na 4 deci vody dve zarovnané  polievkové lyžice kávy.Ja používam mletú, zrnkovú kávu popradskú s obrázkom šľahačky lebo krásne vonia.Určite si zadovážte dobre voňajúcu kávu.Pridáme do nej rum a/alebo amaretto a osladíme tak aby chutnalo.Vychladíme.(Amaretto je naozaj dobré mať doma, dodá kávovým zákuskom božskú chuťHambím sa)

Skladanie:

Z vychladnutej piškóty dáme dole šupky a položíme ju na podložku, na ktorej môžeme krájať zákusok.

Pokropíme ju kávovo rumovým "sirupom" ale len jemne - 5 polievkových lyžíc na celú piškótu.

Potrieme ju tmavým lekvárom.

Na to dáme polovičku kávovej plnky.

Na kávovú plnku ukladáme namáčané piškóty do kávoveho sirupu, tesne vedľa seba.Nemočíme ich tam dlho, len tak sekundu, dve, aby sa nerozmočili.Keď sú uložené a zdá sa nám že sú málo namočené, kľudne ich ešte pofrkame.

Na piškóty nahmotníme žĺtkový krém.

Na žĺtkový krém zase poukladáme namáčané piškóty.

Na ne nahmotníme opatrne druhú polku kávového krému.Je dobré ho pred tým prešľahať ak nám prituhol, aby bol mäkkučký.

Prikryjeme druhým kakaovým cestom, z ktorého sme stiahli šupku, dáme na to niečo rovné a zaťažíme trošku.Zo dve kilá by to mali byť a necháme to v chlade.

Čokoládu roztopíme s cerou a olejom, miešame kým čokoláda nepojme olej.Je dobré to miešať aspon desať minút, vtedy bude čokoláda pekná.

Vrch zákusku potrieme tenulkou vrstvou krému, čo sme si odložili dve lyžice, až na to dáme čokoládu.

Na tento koláčik som ešte porobila čiary bielou čokoládou a krížom cez čiary prešla špáradlom (To som videla u Keli62).

Samozrejme že ak nemáte žĺtka voľné, použite akýkoľvek krém s maslom, len do neho zamiešajte gaštanové pyré.Napríklad 0.5litra mlieka, 2 zlaté klasy, dve lyžice cukru a dva vanilkvé cukre uvariť na kašu, do vychladnutého zašľahať 250gramov masla.

Kávový zákusok - recept postup 1
Kávový zákusok - recept postup 2
Kávový zákusok - recept postup 3
Kávový zákusok - recept postup 4
Kávový zákusok - recept postup 5
Kávový zákusok - recept postup 6
Kávový zákusok - recept postup 7

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)

Komentáre

Vyzerá úžasne Áno

ďakujem SrdceSrdceSrdce

Vyplazený jazykNedivím sa, že vyhraÁnoTlieskamTlieskamTlieskam

 

 

Ďakujem Hambím sabolo to fakt prekvapko lebo som ho vzala len tak...súťažiť som šla s bryndzovníkmiSrdceSrdceSrdce

mnam

SrdceSrdceSrdce

mnam

Luxusne vyzerajúci a mojimi najobľúbenejšími chuťami oplývajúci koláčikVyplazený jazyk určite vyskúšam TlieskamTlieskamTlieskamSuper postupÁno už len kvôli tomuto som sa mala v tom blbom počasí unúvať do Malachova, mám to kúsok, ale pohodlnosť zvíťazila - moja škoda Chichocem sa

ďakujeeem Hambím sajooj, to si veru mohla Ánoale tam bolo krásne, aj slnko svietiloSrdce

Ty pečieš? Super ! Vyzerá perfektne.

ĎakujemSrdceSrdceSrdceniee, to len tak trošku na doma keď je na niečo chuť Hambím sa

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.