
Martuška 123
Krehké linecké orechové rezy spájajú voňavé orechy, svieži džem a citrónovú polevu do lahodného zákusku, ktorý vďaka tomu, že je bez krému vydrží dlhšie. Perfektné na sviatočný stôl, ale aj letné pečenie počas horúcich dni.
Ingrediencie
Linecké cesto: | ||
350 | gramov | hladká múka |
200 | gramov | maslo |
2 | kusy | žĺtok |
100 | gramov | práškový cukor |
1 | balík | prášok do pečiva |
2 | polievkové lyžice | kyslá smotana |
Orechové cesto: | ||
50 | gramov | maslo |
250 | gramov | práškový cukor |
200 | millilitrov | mlieko |
2 | kusy | žĺtok |
220 | gramov | mleté orechy |
150 | gramov | hrubá múka |
4 | kusy | bielok |
1 | kus | džem |
Citrónová poleva: | ||
300 | gramov | práškový cukor |
1 | kus | citrón |
2 | polievkové lyžice | voda horúca |
Postup
Linecké cesto: Múku, maslo, žĺtky, práškový cukor, prášok do pečiva a smotanu spracujeme na vláčne cesto. Cesto rozdelíme na 2 polovice, jednu rozvaľkáme, uložíme na vymastený a pomúčený plech a potrieme džemom.
Orechové cesto: Maslo izbovej teploty vymiešame s práškovým cukrom, pridáme žĺtky, mlieko a pomleté orechy, postupne múku. Na záver zľahka primiešame tuhý sneh zo 4 bielkov. Cesto vylejeme na natretý plát v plechu.
Na orechové cesto uložíme druhú rozvaľkanú časť lineckého cesta. Koláč popicháme a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov.
Citrónová poleva: Práškový cukor vymiešame so šťavou z jedného citróna a 2 polievkovými lyžicami horúcej vody.
Vychladnutý koláč polejeme citrónovou polevou a dozdobíme čokoládovou polevou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty