
Kamila | Mandľovo-karamelová torta s banánmi
Recept s fotopostupom na relatívne jednoduchú tortičku. Kvôli dcérinej histamínovej intolerancii som použila mandle.
Ingrediencie
Korpus: | ||
6 | kusy | vajce |
7 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
4 | polievkové lyžice | bezlepková múka |
100 | gramov | mleté mandle |
1⁄2 | kus | prášok do pečiva |
Karamel: | ||
1 1⁄2 | hrnčeky | kryštálový cukor |
1⁄4 | hrnček | voda |
180 | millilitrov | šľahačková smotana |
Karamelový krém: | ||
500 | gramov | mascarpone |
250 | millilitrov | šľahačková smotana |
karamel | ||
4 | kusy | banány |
Postup
Korpus: Vyšľaháme bielka s cukrom do hustého snehu, krátko zašľaháme žĺtky a už len ručne zľahka primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a na záver mleté orechy.
Pečieme vo forme vystlanej papierom na pečenie pri teplote cca 160°C cca 60 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.
Po upečení necháme postáť cca 20 min vo forme, potom korpus dáme dole z formy a po úplnom vychladnutí prerežeme dvakrát
Karamel: Kým sa korpus pečie môžeme si pripraviť karamelovú omáčku. Cukor s vodou varíme, do jeho rozpustenia, dáme trochu slabšie plyn a za občasného miešania necháme bublať cca 4- 5, v tejto fáze mi hmota na chvíľu zhustla, treba miešať a potom už rýchlo začala karamelizovať (zhnednúť).
Majte pripravenú horúcu smotanu vopred, lebo karamel sa môže rýchlo spáliť. Hneď ako je hmota svetlohnedá, dáme dole z tepla, prilejeme horúcu smotanu, pozor na bublanie aj veľmi horúci karamel, rozmiešame a ešte pár minúť varíme. Necháme vychladnúť, najprv vo vodnom kúpeli, potom v chladničke.
Karamelový krém: Mascarpone vyšľaháme som šľahačkovou smotanou a na záver k hmote primiešame vychladenú karamelovú smotanu.
Plnenie: Na plát natrieme tenšiu vrstvu krému, rozložíme nakrájané kolieska banánov, prekryjeme ďalšou vrstvou krému a druhým korpusom. Postup zopakujeme.
Naplnenú tortu potrieme krémom a zdobíme podľa fantázie a dostupných surovín. Ja ako ťažký amatér som zvládla len minimalistické zdobenie sekanými orechmi. Všetok karamel som minula do krému.
Torta mala priemer cca 28 cm, ale nabudúce dám 7 vajíčok, zvyšok ingrediencii môže ostať, možno pridať lyžicu múky naviac, alebo použijem formu s menším priemerom, aby bol korpus vyšší. Ale v podstate aj takto to bolo ok, banány spravili výšku.
Ak by ste piekli korpus v menšej forme, do krému už nepotrebujete smotanu, len do karamelu.
Pri karamele mám ešte rezervy. Kľudne môžete použiť svoj recept, alebo karamelové Salko, alebo uvariť klasické Salko v plechovke na karamel, alebo roztopiť krowky, experimentovaniu sa medze nekladú.

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila
Ďalšie recepty
Tortička vyzerá lahodne, určite vyskúšam!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vav vizera super

klobúk dole