
Jednoduchá jahodová torta.
Korpus: | ||
125 | gramov | maslo |
100 | gramov | práškový cukor |
4 | kusy | vajce |
130 | gramov | bezlepková múka tmavá |
3 | čajové lyžičky | prášok do pečiva |
1 | kus | vanilkový cukor |
Ganache: | ||
150 | gramov | horká čokoláda |
100 | millilitrov | šľahačková smotana |
Smotanová náplň: | ||
250 | gramov | jemný tvaroh |
400 | millilitrov | šľahačková smotana |
3 | plátky | želatína |
1 | polievková lyžica | práškový cukor |
250 | gramov | jahody |
Ak nepotrebujete bezlepkovú verziu, použite bežnú polohrubú múku. K tejto tortičke sa skvelé hodí aj obyčajné piškótové cesto z piatich vajec, 5PL cukru, 5PL múky a 0,5 prášku do pečiva. Z bielok a cukru vyšľaháme sneh, a zľahka primiešame žĺtka a múku.
Korpus:
Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Po jednom prišľaháme vajíčka izbovej teploty. Ak sú studené, môže sa hmota zraziť, nič si z toho nerobte, múka to spraví. (alebo môžete prišľahať len žĺtka a bielka vyšľahať samostatne do snehu a zľahka len primiešať na striedačku s múkou) Na záver primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Rozotrieme do okrúhlej formy a pečieme pri teplote cca 190°C cca 35 minút, alebo podľa skúseností s vašou rúrou.
Čokoládové ganache
Nad parou roztopíme čokoládu v smotane, dobre premiešame a necháme vychladnúť, v lete treba dať aspoň na hodinku do chladničky, hmota krásne stuhne.
Smotanová náplň
Jemný tvaroh prešľaháme a primiešame k nemu vyšľahanú šľahačku, do ktorej sme pridali cukor. Zahustíme želatínou pripravenou podľa návodu na obale.
Plnenie:
Vychladnutý korpus potrieme ganache. Po bokoch korpusu rozmiestnime polovice jahôd, nemala som rafik, ale držali sa celkom statočne aj bez neho. Na záver jemne rozotrieme smotanovú náplň a vrch ozdobíme jahodami, prípadne trochou zohriatej čokoládovej náplne. Dáme schladiť do chladničky aspoň na pár hodín. My sme nestíhali. :)
Polovice jahôd môžete poukladať aj na čokoládový krém pod smotanovú náplň.
Smotanová náplň vám stuhne aj bez želatíny, ale potrebuje viac času v chladničke.









- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty