reklama

Čajové rezy

Pridal/a melisa dňa 03. 01. 2016 - 15:22 - Recepty melisa
Čajové rezy, Recepty na zákusky, melisa

melisa


reklama

Rezy pečiem už veľa rokov, sú výborné, vhodné na slávnostné príležitosti.

Ingrediencie
Na dve piškóty:
12 kusy vajce
16 polievkové lyžice kryštálový cukor jemný
16 polievkové lyžice polohrubá múka
4 polievkové lyžice voda
1⁄2 kus prášok do pečiva
Plnka:
4 kusy vajce
12 polievkové lyžice práškový cukor
1 kus vanilkový cukor
250 gramov maslo
Poleva na piškótu:
100 millilitrov čierny čaj
2 polievkové lyžice kakao
200 millilitrov rum
Dokončenie:
200 gramov marhuľový lekvár
200 gramov čokoládová poleva
Postup

Piškóta:

Upečieme dve piškóty. 

Na jednu piškótu 6 bielkov vyšľaháme so štipkou soli do peny, po lyžiciach zašľaháme 8 polievkových lyžíc cukru, po jednom žĺtky, 2 polievkové lyžice vody a 8 polievkových lyžíc múky zmiešanej so 1/4 prášku do pečiva.

Upečieme na plechu, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Plech rozmer 27x37 cm. Teplota 180°C 20 minút, sú iba orientačné, každý sa musí riadiť svojou rúrou.

Tak isto upečieme aj druhú piškótu. Necháme vychladnúť. Odstránime vrchnú šupku, ktorá sa vytvorila pri pečení, aby sa neoddeľovala plnka.

Plnka:

vajcia, práškový cukor a  vanilkový cukor vyšľaháme nad parou do zhustnutia, musí mať konzistenciu pudingu. necháme vychladnúť. Maslo izbovej teploty vyšľaháme a po častiach pridáme vychladnutú penu. Spojíme na hladký krém.

Poleva na piškótu:

Uvaríme si 100 ml silného čaju z dvoch nálevových vrecúšok, necháme vylúhovať. Pridáme 2 PL kakao, vymiešame, prilejeme um.

Ukladáme nasledovne:

Piškótu natrieme lekvárom, priložíme druhú piškótu, trochu pritlačíme, polejeme pripravenou čajovou polevou, natrieme plnku a polejeme čokoládovou polevou.

Uložíme do chladu do druhého dňa, aby sa chute spojili. Pokrájame horúcim nožom, aby sa nepopraskala poleva. Dobrú chuť!

Výnos
1 plech
Celkový čas
1 hod, 40 minút
Čas prípravy
40 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod

reklama


reklama

Pzuzana, Po, 04. 01. 2016 - 10:14

ešte som nerobila krém nad parou,mám s neho obavy,ale tento koláčik vyzerá super,určite ho raz skúsim Mrkám

melisa, Po, 04. 01. 2016 - 11:51

Nemusíte sa báť, šľahaním Vám pena narastie a potom musí klesnúť asi na polovicu, sama zbadáte, že hustne a chladnutím získa potrebnú konzistenciu.Vyplazený jazyk

Pzuzana, Ut, 05. 01. 2016 - 10:31

Ďakujem,toto som potrebovala vedieť,lebo ja nemám ani potuchu ako to má prebiehať Kvietok

je výborný, pečiem ho už roky,  mojim chlapom veľmi chutíChichocem sa 

  ja pridávam do  plnky ešte  2 veľké lyžice hladkej múkyMrkám

dada23, Ut, 05. 01. 2016 - 20:47

robila som na Vianoce,ale druhý plát nedávam dole z papiera po upečení,ale ho po vychladnutí polejem čajovou zmesou,potom ho prevrátim na prvý plát,dám dole papier a znova polejem,je viac mokrý a vláčnejší,no a keďže bolo málo času,tak som krém zrobila z pikaa (ako salko,len čokoládové) s maslom a bol fantastický :)

 

melisa, St, 06. 01. 2016 - 08:15

Fantázii sa medze nekladú, každý si môže recept upraviť podľa seba.Vyplazený jazyk

Neviem sa docitat, kolko masla treba...proste nevidim udane v recepte.Davate podla chute?

 

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama