
melisa
Rezy pečiem už veľa rokov, sú výborné, vhodné na slávnostné príležitosti.
Na dve piškóty: | ||
12 | kusy | vajce |
16 | polievkové lyžice | kryštálový cukor jemný |
16 | polievkové lyžice | polohrubá múka |
4 | polievkové lyžice | voda |
1⁄2 | kus | prášok do pečiva |
Plnka: | ||
4 | kusy | vajce |
12 | polievkové lyžice | práškový cukor |
1 | kus | vanilkový cukor |
250 | gramov | maslo |
Poleva na piškótu: | ||
100 | millilitrov | čierny čaj |
2 | polievkové lyžice | kakao |
200 | millilitrov | rum |
Dokončenie: | ||
200 | gramov | marhuľový lekvár |
200 | gramov | čokoládová poleva |
Piškóta:
Upečieme dve piškóty.
Na jednu piškótu 6 bielkov vyšľaháme so štipkou soli do peny, po lyžiciach zašľaháme 8 polievkových lyžíc cukru, po jednom žĺtky, 2 polievkové lyžice vody a 8 polievkových lyžíc múky zmiešanej so 1/4 prášku do pečiva.
Upečieme na plechu, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Plech rozmer 27x37 cm. Teplota 180°C 20 minút, sú iba orientačné, každý sa musí riadiť svojou rúrou.
Tak isto upečieme aj druhú piškótu. Necháme vychladnúť. Odstránime vrchnú šupku, ktorá sa vytvorila pri pečení, aby sa neoddeľovala plnka.
Plnka:
vajcia, práškový cukor a vanilkový cukor vyšľaháme nad parou do zhustnutia, musí mať konzistenciu pudingu. necháme vychladnúť. Maslo izbovej teploty vyšľaháme a po častiach pridáme vychladnutú penu. Spojíme na hladký krém.
Poleva na piškótu:
Uvaríme si 100 ml silného čaju z dvoch nálevových vrecúšok, necháme vylúhovať. Pridáme 2 PL kakao, vymiešame, prilejeme um.
Ukladáme nasledovne:
Piškótu natrieme lekvárom, priložíme druhú piškótu, trochu pritlačíme, polejeme pripravenou čajovou polevou, natrieme plnku a polejeme čokoládovou polevou.
Uložíme do chladu do druhého dňa, aby sa chute spojili. Pokrájame horúcim nožom, aby sa nepopraskala poleva. Dobrú chuť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem, rezy chutia vynikajúco.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ešte som nerobila krém nad parou,mám s neho obavy,ale tento koláčik vyzerá super,určite ho raz skúsim
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nemusíte sa báť, šľahaním Vám pena narastie a potom musí klesnúť asi na polovicu, sama zbadáte, že hustne a chladnutím získa potrebnú konzistenciu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem,toto som potrebovala vedieť,lebo ja nemám ani potuchu ako to má prebiehať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
je výborný, pečiem ho už roky, mojim chlapom veľmi chutí
ja pridávam do plnky ešte 2 veľké lyžice hladkej múky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
robila som na Vianoce,ale druhý plát nedávam dole z papiera po upečení,ale ho po vychladnutí polejem čajovou zmesou,potom ho prevrátim na prvý plát,dám dole papier a znova polejem,je viac mokrý a vláčnejší,no a keďže bolo málo času,tak som krém zrobila z pikaa (ako salko,len čokoládové) s maslom a bol fantastický :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Fantázii sa medze nekladú, každý si môže recept upraviť podľa seba.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Neviem sa docitat, kolko masla treba...proste nevidim udane v recepte.Davate podla chute?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďalšie recepty