Tvarohová Šarlota

Popis

Z rolád mám najradšej tie úplne jednoduché, nadýchané piškótové cesto potreté obyčajným lekvárom.Aby tento týždeň nebol len o natretej roláde s lekvárom, pripravila som si túto klasickú maškrtu v spojení s nízkotučným tvarohom.

Tvarohová Šarlota - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

Piškótová roláda
3kusyvajcia (M)
90gramovpolohruba muka
70gramovkryštálový cukor
2polievkové lyžicehorúca voda
2polievkové lyžiceolej
1⁄2balíkprášok do pečiva
 štipkasoľ
  lekvár na potretie, najlepšie sladší s prirodzenou červenou farbou
Tvarohová plnka
500gramovmäkký nízkotučný tvaroh
100gramovpráškový cukor (alebo 120g, ako kto má rád sladké)
1balíkželatína
  pár kvapiek citrónovej arómy
Punčová hmota
  zvyšky, odrezky z rolád
  2 hrste detských piškót
  rum
Okrúhly korpus
4kusyvajcia (M)
5polievkové lyžicepolohruba muka
4polievkové lyžicekryštálový cukor
2polievkové lyžiceolej
2polievkové lyžicehorúca voda
1⁄2balíkkypriaci prášok
 štipkasoľ

Inštrukcie

Piškótová roláda:

Použila som plech 31x31.

Zmiešame polohrubú múku a prášok do pečiva.

Vyšľaháme bielky so štipkou soli a s ½ kryštálového cukru  do pevnej lesklej peny.

Žĺtky vyšľaháme do peny so zvyšným cukrom, pridáme za stáleho šľahania horúcu vodu, olej. Žĺtkovú zmes spolu so sypkými surovinami zľahka vmiešame do bielkovej peny.

Cesto natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry, ktorú sme si predhriali na 180°C. Pečieme rýchlo a krátko. Približná doba pečenia je okolo 10-15 min. Upečený piškótový plát opatrne oddelíme od papiera, rozdelíme na štyri diely a rýchlo zvinieme do štyroch malých roládok. Vinieme veľmi rýchlo, kým je ešte plát teplý inak môže popraskať. Po vychladení roládky nakrájame na asi centimetrové kúsky a poukladáme na dno misy. Misku som si pred ukladaním vystlala potravinovou fóliou.

 

Tvarohová plnka:

Tvaroh vymiešame s cukrom. V menšom hrnci si pripravíme balenie želatíny podľa návodu. (Zmiešame obsah sáčka so 4 lyžicami vody a necháme asi 10 min. nabobtnať. Za stáleho miešania zahrejeme – rozpustíme a metličkou vmiešame do tvarohovej masy.) Nalejeme do misy na poukladané kúsky rolád a dáme do chladničky poriadne zatuhnúť.

 

Punčová hmota:

Vyčnievajúce zvyšky rolád, poodrezujeme zarovno s tvarohom, zmiešame s detskými piškótami a zriedime s Rumom do masy, ktorú v tenkej vrstve položíme na tvaroh.

 

Piškótový korpus na zakrytie:

Priemer formy 22cm.

Zmiešame polohrubú múku a prášok do pečiva.

Vyšľaháme bielky so štipkou soli a s ½ kryštálového cukru  do pevnej lesklej peny.

Žĺtky vyšľaháme do peny so zvyšným cukrom, pridáme za stáleho šľahania horúcu vodu, olej. Žĺtkovú zmes spolu so sypkými surovinami zľahka vmiešame do bielkovej peny.

Cesto nalejeme do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry, ktorú sme si predhriali na 180°C. Po vložení korpusu do rúry, teplotu znížime na 150°C a pečieme približne 20-25 min. Okraje korpusu nožom oddelíme od formy, korpus preložíme a otočíme, odstránime papier a necháme poriadne vychladnúť. Po vychladený nožom rozdelíme na dve polovice natrieme lekvárom, položíme na punčovú hmotu a zároveň vytvoríme aj spodok tvarohovej Šarloty. Po dôkladnom vychladení, najlepšie do druhého dňa, koláč vyklopíme a dozdobíme. Skladujeme v chladničke.

 

Recept z môjho blogu http://www.kreativnepecenie.com/2019/05/tvarohova-sarlota/#more-3304

 

 

 

Tvarohová Šarlota - recept postup 1
Tvarohová Šarlota - recept postup 2
Tvarohová Šarlota - recept postup 3
Tvarohová Šarlota - recept postup 4
Tvarohová Šarlota - recept postup 5

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (2 hlasy)

Komentáre

Krásna šarlota Áno

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.