Štedrák

Pridal/a keli62

Tradičný vianočny,neopakovatelný koláčik

Štedrák - recept
Výnos
Porcie
Zdrojmoja mama
Čas prípravy
2 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
2 hod, 30 minút

Ingrediencie

Cesto
750gramovpolohrubej múky
300millilitrovmlieka
120gramovmasla
100gramovcukru
3kusyžltka
50gramovdroždie
1čajová lyžičkasoľ
1kuscitrón - kôra

Inštrukcie

Ingrediencie:

Cesto: 750 gr pol. muky, 3 dcl mlieka,120 gr. masla, 100 gr cukru, 3 žltky, 5 dkg kvasníc, sol asi 1 káv. lyžička, citronova kora..

Orechova plnka: 200 gr. zomletých orechov, 2 dl. mlieka, 30 gr. strúhanky, 80 gr. práškoveho cukru, vanilka, citronová kora, hrozienka,

Maková plnka: 200 gr. mletého maku,  2 dl.mlieka, 120 gr. praškoveho cukru, 10 gr masla, vanilka, citron.kora, hrozienka.

Tvarohová plnka: 300 gr./ja som dala 500 gr/ tvarohu, 80 gr. pr.cukru, sol, vanilka, 3 žltky a prichutit podla svojej chuti.

Lekvárová plnka: 200 gr. slivkový lekvár, postrúhaná citr.kora

Postup:

Pripravíme si kysnuté cesto.(klasicky podla ingrediencii.)

Orechovú a makovú plnku zalejeme horúcim mliekom a urobíme zo všetkých prísad redšiu hmotu.

Tvarohová plnka by mal byť tiež redšia aby sa dala natierať na cesto.

Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí.(ja si ich presne navážim) Rozvaľkáme na tenko na velkosť plechu,(plech vymastíme a vysypeme múkou) Cesto natrieme lekvárovou plnkou, na lekvár preložíme dalšie tenké cesto, na ktoré rozotrieme orechovú plnku, dalšie cesto, maková plnku, cesto a na koniec natrieme tvarohovú plnku. Na tvaroh nasypeme hrozienka a z posledného cesta urobíme na ozdobu mriežky.

Potrieť vajíčkom a dáme piecť. Pečieme dlho a pri nízkej teplote aby sa prepiekol, asi 140-150 stupňov, 45-50 minút.

Dobrú chuť.

Poznámky

ak niečo nebudete vedieť pýtajte sa .Mnoho elánu vám želá Keli62

Štedrák - recept postup 1

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
4.81818
Priemer: 4.8 (11 hlasy)

Sezónne recepty

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.