Makrónky, ako na ne, aby sa podarili? Recepty, rady, skúsenosti

Viete ako sa správne volajú tieto malé chutné francúzske koláčiky z mandľovej múky? Podľa slovníka slovenského jazyka sú to makrónky a podľa iných zdrojov to vôbec nie sú francúzske koláčiky, údajne majú svoj pôvod v Taliansku a k nám si našli cestu cez Francúzsko.

Recepty a rady ako upiecť makronky

Foto: Manu Sinoj, Joly, Mexsi | Koláž: Tortyodmamy.sk

Čo sú to makrónky

Makrónky sú jemné cukrovinky podobné pusinkám. Sú vyrobené z vaječných bielkov,  práškového kryštálového cukru, na jemno zomletých lúpaných mandlí a zafarbené potravinárskou farbou. Spájajú sa maslovým krémom, ganážou alebo džemom. Keďže sa pripravujú bez múky, sú prirodzene bezlepkové, sú vhodné aj pre celiatikov.

Ako pripraviť makrónky

Ako na pravé francúzske makrónky aby vrchná škrupinka nepopraskala, aby boli zvrchu pekné, lesklé,  aby neboli duté? 

Farebné makronkyFoto: Tortičkybyjudith

Príprava makróniek vyzerá ako hotová veda, preto sme pre vás dali dokopy niekoľko užitočných rád. Ak sa ich budete držať, určite sa vám podarí vytvoriť svoje prvé, dokonalé makrónky.

  • Bielka je dobré nechať pred pečením postáť pri izbovej teplote pár hodín až dva dni. V niektorých receptoch nájdete aj 4 dni, ale to sa nám zdá naozaj prehnané. Určite nepripravujte cesto s bielkami z chladničky.
  • Bielka do cesta treba skutočne vážiť! Nespoliehajte sa na svoj odhad, v receptoch na makrónky rozhodne použite váhu.
  • Pomleté mandle s cukrom treba preosiať. Všetko, čo neprejde sitkom, vyhoďte, do cesta nesmiete pridať väčšie kúsky mandlí. 
  • Preosiatu zmes k vyšľahaným bielkom pridávame postupne a zapracúvame ručne. Nerobíme to zbytočne dlho, lebo nám cesto zredne.
  • V podstate sú dva rôzne spôsoby prípravy cesta: 
    - do vyšľahaných bielkov pridávame preosiatu zmes mandlí s cukrom
    - preosiatu zmes zmiešame s časťou bielkov, druhú časť vyšľaháme s cukrovým rozvarom a potom to spojíme.
    Musíte sa rozhodnúť vopred, ktorý recept idete použiť, pretože pri každom spôsobe je nutné striktne dodržať postup.

Makronky pred pečenímFoto: Abika Točalka

Ako správne upiecť makrónky

  • Makrónky môžete piecť na teflonovej podložke, silikónovej forme na makrónky, alebo na papieri na pečenie, pod ktorý si pri striekaní hmoty podložíte papier s vytlačenými kruhmi.
  • Nech už si zvolíte ktorýkoľvek recept, vždy treba párkrát buchnúť plechom po stole, aby z cesta vyšli vzduchové bubliny.
  • Nastriekané makrónky na podložke treba nechať zaschnúť. Môže to trvať 15-30 minút. Či už je cesto pripravené na pečenie sa presvedčíte tak, že sa jemne dotknete prstom cesta, ak sa nelepí, môžete ho vložiť do rúry.
  • Vo väčšine receptov sa ich autorky zhodli, že najlepšie piecť makrónky na 150 stupňoch 12-15 minút. Je dobré si rúru predhriať na 160 a po vložení stiahnuť na 150.
  • Makrónky neberieme hneď z plechu, necháme ich vychladnúť na ňom.

Recept na makrónky - Lucya

Recept na makronky , LucyaFoto: Lucya

 Recept na makrónky, kde do vyšľahaného snehu s cukrom zamiešame mandľovú zmes.  Pozrite si recept na makronky od Lucye

Zopár rád od Lucye:

  • Hmota je hotová ak pripomína lávu, ktorá sa pomaly stráca po dopade.
  • Veľmi dôležité! Surové makrónky necháme postáť na plechu cca 30 minút aby im zaschol povrch (ak to neurobíte, popraskajú)

Recept na makrónky s cukrovým rozvarom

Makronky, ktore sa podarili, receptFoto: Abika Točalka 

Recept na makrónky, ktoré sa konečne podarili Úsmev  Pozrite si recept na makronky s cukrovým rozvarom

Recept s fotopostupom na kakaové makrónky

Recept s fotopostupom na kakaové makronkyFoto: Kamila 

Recept na kakaové makrónky s ganache náplňou.  Pozrite si recept na kakaové makronky

Recept na makrónky

Recept na makronky v talianskej verziiFoto: Andianka Cakes

Ešte jeden recept na na mkronky robené s cukrovým rozvarom. Pozrite si recept na makrónky od Andianky Cakes

Videopostup na makrónky od Liviery

Videopostup na makronkyFoto: LiViera

Recept na tradičné makrónky a maslový krém s jahodovou dreňou. Pozrite si videorecept na makronky

Plnenie makróniek

Makrónky je najlepšie plniť pomocou cukrárskeho vrecka. Najbežnejšia náplň je ganache, ktorú môžeme dochutiť orechmi, kokosom, ovocím. Pokojne použite aj bielu čokoládu na biely krém. Plniť môžete však akýkoľvek maslovým krémom, ktorý vám chutí. Obľúbené sú aj makrónky plnené hustým džemom.

Krémy môžeme dochucovať esenciami. Vhodné sú krémy, ktorých základom je ovocie - tu už cukrárky doladia farbu makrónky s farbou ovocia v kréme.

Môžete si pripraviť aj takú "fajnotku" ako krém slaný karamel alebo lemon curd.

Nevhodné sú  šľahačkové krémy s mascarpone, ak makrónky neplánujeme hneď zjesť, pretože sa nám po pár hodinách rozmočia. 

Makronky so slaným karamelom

Makronky so slaným karamelomFoto: Mary Kay

Farbenie makroniek

Makrónky často vidíme hýriť farbami, za ktoré je zväčša zodpovedných pár kvapiek gélovej farby primiešanej do snehu.

Farebne makronkyFoto: Mexsi

Príchute makroniek

Ako je to s príchuťami? Makrónky môžete ochutiť kakaom alebo pár kvapkami esencie, ale väčšinou sa to nerobí, aby vynikla mandľová chuť, dochucuje sa len krém. Takže citrónové, ovocné, karamelové, pistáciové... budú makrónky zväčša vďaka krému.

Pistáciové a malinové macarons

Pistáciové a malinové macaronsFoto: Mary Kay

Zdobenie makróniek

Makrónky sa môžu zafarbiť, pridaním pár kvapiek gélovej farby do vyšľahaného snehu, prípadne ozdobiť maľbou potravinárskymi farbami. 

Maľované makrónky

Maľované potravinárskymi práškovými a gélových farbami, "jedlými" fixami, doplnené o dekorácie z poťahovacej hmoty. 

Romantické makronky

Maľované makronkyFoto: Glorydiamond

Halloweenske makrónky

Halloweenske makronkyFoto: Glorydiamond

Maľované a zdobené jedlým zlatom

MacaronsFoto: Mirqa

Balenie makróniek

Tieto mandľové koláčiky sú vhodným a originálnym darčekom na svadbách, oslavách, firemných večierkoch. Uložené na stojanoch bývajú ozdobou nejedného svadobného candy baru.

Makrónky v dekoratívnych škatuľkách

Luxusné balenie makroniek

Baleni emakroniekFoto: Manu Sinoj

Praktické balenie makroniek

Makronky baleneFoto: Katka1237

Makrónky na stojane

Makrónky sú efektnou dekoráciou každého sviatočného stola.

Makronky na stojaneFoto: MartaMc

Makrónky môžu byť súčasťou Candy alebo Wedding baru

Candy barFoto: tatjana1

Makrónky ako dekorácie tort

Pristane im to na Drip tortách alebo tortách potretých krémom, alebo ganache.

Torta s makronkami

Foto: Mexsi

Vôbec nevadí, ak sa vám makrónky nepodaria na prvý, druhý, tretí pokus. Hambím sa Oni budú chutné aj tak. Ozaj je to veľká veda, správne pripraviť hmotu,  nechať vyzrieť, upiecť ich .... Nezávisí to síce od erupcii na Slnku, ale od vlhkosti vzduchu určite ..., od správnych mandlí, teploty bielok a ich vlhkosti. ..., od vašej rúry. V každom prípade vám prajeme veľa trpezlivosti a hlavne vydarených makróniek. Úsmev

Kategória: 

Sezónne recepty

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.