Makrónky, ako na ne, aby sa podarili? Recepty, rady, skúsenosti

Viete ako sa správne volajú tieto malé chutné francúzske koláčiky z mandľovej múky? Podľa slovníka slovenského jazyka sú to makrónky a podľa iných zdrojov to vôbec nie sú francúzske koláčiky, údajne majú svoj pôvod v Taliansku a k nám si našli cestu cez Francúzsko.

Makronky rôznych príchutíAutorka: Lucya

Čo sú to makrónky

Makrónky sú jemné cukrovinky podobné pusinkám. Sú vyrobené z vaječných bielkov, práškového a kryštálového cukru, na jemno zomletých lúpaných mandlí a zafarbené potravinárskou farbou. Spájajú sa  maslovým krémom, ganážou alebo džemom. Keďže sa pripravujú bez múky, sú prirodzene bezlepkové, sú vhodné aj pre celiatikov.

Ako pripraviť makrónky

Ako ich upiecť aby vrchná škrupinka nepopraskala, aby boli zvrchu pekné, lesklé,  aby neboli duté? 

Makronky recept s fotopostupomAutorka: Abika Točalka

Príprava makróniek vyzerá ako hotová veda, preto sme pre vás dali dokopy niekoľko užitočných rád. Ak sa ich budete držať, určite sa vám podarí vytvoriť svoje prvé, dokonalé makrónky.

  • Bielka je dobré nechať pred pečením postáť pri izbovej teplote pár hodín až dva dni. V niektorých receptoch nájdete aj 4 dni, ale to sa nám zdá naozaj prehnané. Určite nepripravujte cesto s bielkami z chladničky.
  • Bielka do cesta treba skutočne vážiť! Nespoliehajte sa na svoj odhad, v receptoch na makrónky rozhodne použite váhu.
  • Pomleté mandle s cukrom treba preosiať. Všetko, čo neprejde sitkom, vyhoďte, do cesta nesmiete pridať väčšie kúsky mandlí. 
  • Preosiatu zmes k vyšľahaným bielkom pridávame postupne a zapracúvame ručne. Nerobíme to zbytočne dlho, lebo nám cesto zredne.
  • V podstate sú dva rôzne spôsoby prípravy cesta: 
    - do vyšľahaných bielkov pridávame preosiatu zmes mandlí s cukrom
    - preosiatu zmes zmiešame s časťou bielkov, druhú časť vyšľaháme s cukrovým rozvarom a potom to spojíme.
    Musíte sa rozhodnúť vopred, ktorý recept idete použiť, pretože pri každom spôsobe je nutné striktne dodržať postup.
  • Makrónky môžete piecť na teflonovej podložke, silikónovej forme na makrónky, alebo na papieri na pečenie, pod ktorý si pri striekaní hmoty podložíte papier s vytlačenými kruhmi.
  • Nech už si zvolíte ktorýkoľvek recept, vždy treba párkrát buchnúť plechom po stole, aby z cesta vyšli vzduchové bubliny.
  • Nastriekané makrónky na podložke treba nechať zaschnúť. Môže to trvať 15-30 minút. Či už je cesto pripravené na pečenie sa presvedčíte tak, že sa jemne dotknete prstom cesta, ak sa nelepí, môžete ho vložiť do rúry.
  • Vo väčšine receptov sa ich autorky zhodli, že najlepšie piecť makrónky na 150 stupňoch 12-15 minút. Je dobré si rúru predhriať na 160 a po vložení stiahnuť na 150.
  • Makrónky neberieme hneď z plechu, necháme ich vychladnúť na ňom.

Recept na makrónky - Lucya

Recept na makronky Autorka: Lucya | Recept na makrónky, kde do vyšľahaného snehu s cukrom zamiešame mandľovú zmes | Prejsť na recept >>

Zopár rád od Lucye:

  • Hmota je hotová ak pripomína lávu, ktorá sa pomaly stráca po dopade.
  • Veľmi dôležité! Surové makrónky necháme postáť na plechu cca 30 minút aby im zaschol povrch (ak to neurobíte, popraskajú)

Recept na makrónky s cukrovým rozvarom

Recept na makronky, ktoré sa konečne podarili 

Autorka: Abika Točalka | Recept na makrónky, ktoré sa konečne podarili Úsmev|  Prejsť na recept >>

Videopostup na makrónky od Liviery

Recept na tradičné makrónky a maslový krém s jahodovou dreňou.

Recept s fotopostupom na kakaové makrónky

Recept s fotopostupom na kakaové makronky

Autorka: Kamila | Recept na kakaové makrónky s ganache náplňou.  Prejsť na recept >>

Plnenie makróniek

Makrónky je najlepšie plniť pomocou cukrárskeho vrecka. Najbežnejšia náplň je ganache, ktorú môžeme dochutiť orechmi, kokosom, ovocím. Pokojne použite aj bielu čokoládu na biely krém. Plniť môžete však akýkoľvek maslovým krémom, ktorý vám chutí. Obľúbené sú aj makrónky plnené hustým džemom.

Krémy môžeme dochucovať esenciami. Vhodné sú krémy, ktorých základom je ovocie - tu už cukrárky doladia farbu makrónky s farbou ovocia v kréme.

Môžete si pripraviť aj takú "fajnotku" ako krém slaný karamel alebo lemon curd.

Nevhodné sú  šľahačkové krémy s mascarpone, ak makrónky neplánujeme hneď zjesť, pretože sa nám po pár hodinách rozmočia. 

Malinové makrónky

Malinové makronkyAutorka: Lucya

Príchute makroniek

Makrónky často vidíme hýriť farbami, za ktoré je zväčša zodpovedných pár kvapiek gélovej farby primiešanej do snehu. Ako je to však s príchuťami? Makrónky môžete ochutiť kakaom alebo pár kvapkami esencie, ale väčšinou sa to nerobí, aby vynikla mandľová chuť, dochucuje sa len krém. Takže citrónové, ovocné, karamelové, pistáciové... budú makrónky zväčša vďaka krému.

Pistáciové makrónky

Pistáciové makronkyAutorka: Lucya

Zdobenie makróniek

Makrónky sa môžu zafarbiť, pridaním pár kvapiek gélovej farby do vyšľahaného snehu, prípadne ozdobiť maľbou potravinárskymi farbami. 

Detské motívy na makrónkach

Maľované potravinárskymi práškovými a gélových farbami, "jedlými" fixami, doplnené o dekorácie z poťahovacej hmoty. 

Zdobenie s motívom jednorožcov

Makronky ako jednrožce

Autorka: Steva27

Halloweenske makrónky

Macorns v štýle halloweenAutorka: Lucya

Maľované a zdobené jedlým zlatom

MacaronsAutorka: Mirqa

Využitie makróniek

Tieto mandľové koláčiky sú vhodným a originálnym darčekom na svadbách, oslavách, firemných večierkoch. Uložené na stojanoch bývajú ozdobou nejedného svadobného candy baru.

Makrónky v dekoratívnych škatuľkách

Svadobné makrónky

Svadobné makronkyAutorka: Lucya

Praktické balenie

Makronky balene

Autorka: Katka1237

Makrónky na stojane

Makrónky sú efektnou dekoráciou každého sviatočného stola.

Makronky na stojane

Autorka: MartaMc

Makrónky môžu byť súčasťou Candy alebo Wedding baru

Candy bar

Autorka: tatjana1

Makrónky ako dekorácie tort

Pristane im to na Drip tortách alebo tortách potretých krémom, alebo ganache.

Krémová torta s ovocím a macaronsAutorka: MyškaB

Vôbec nevadí, ak sa vám makrónky nepodaria na prvý, druhý, tretí pokus. Hambím sa Oni budú chutné aj tak. Ozaj je to veľká veda, správne pripraviť hmotu,  nechať vyzrieť, upiecť ich .... Nezávisí to síce od erupcii na Slnku, ale od vlhkosti vzduchu určite ..., od správnych mandlí, teploty bielok a ich vlhkosti. ..., od vašej rúry. V každom prípade vám prajeme veľa trpezlivosti a hlavne vydarených makróniek. Úsmev

Kategória: 

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.