reklama

Makrónky, ako na ne, aby sa podarili? Recepty, rady, skúsenosti

Makrónky, ako na ne, aby sa podarili? Recepty, rady, skúsenosti, Slovník, Tortyodmamy.sk

Bea40, totickybyJudit, Abika Točalka | Koláž: Tortyodmamy.sk | Recepty na makrónky


reklama

Viete ako sa správne volajú tieto malé chutné francúzske koláčiky z mandľovej múky? Podľa slovníka slovenského jazyka sú to makrónky a podľa iných zdrojov to vôbec nie sú francúzske koláčiky, údajne majú svoj pôvod v Taliansku a k nám si našli cestu cez Francúzsko.

Čo sú to makrónky

Makrónky sú jemné cukrovinky podobné pusinkám. Sú vyrobené z vaječných bielkov,  práškového kryštálového cukru, na jemno zomletých lúpaných mandlí a zafarbené potravinárskou farbou. Spájajú sa maslovým krémom, ganážou alebo džemom. Keďže sa pripravujú bez múky, sú prirodzene bezlepkové, sú vhodné aj pre celiatikov.

Ako pripraviť makrónky

Ako na pravé francúzske makrónky aby vrchná škrupinka nepopraskala, aby boli zvrchu pekné, lesklé,  aby neboli duté? 

Farebné makronky
Foto: Tortičkybyjudit

Príprava makróniek vyzerá ako hotová veda, preto sme pre vás dali dokopy niekoľko užitočných rád. Ak sa ich budete držať, určite sa vám podarí vytvoriť svoje prvé, dokonalé makrónky.

  • Bielka je dobré nechať pred pečením postáť pri izbovej teplote pár hodín až dva dni. V niektorých receptoch nájdete aj 4 dni, ale to sa nám zdá naozaj prehnané. Určite nepripravujte cesto s bielkami z chladničky.
  • Bielka do cesta treba skutočne vážiť! Nespoliehajte sa na svoj odhad, v receptoch na makrónky rozhodne použite váhu.
  • Pomleté mandle s cukrom treba preosiať. Všetko, čo neprejde sitkom, vyhoďte, do cesta nesmiete pridať väčšie kúsky mandlí. 
  • Preosiatu zmes k vyšľahaným bielkom pridávame postupne a zapracúvame ručne. Nerobíme to zbytočne dlho, lebo nám cesto zredne.
  • V podstate sú dva rôzne spôsoby prípravy cesta: 
    - do vyšľahaných bielkov pridávame preosiatu zmes mandlí s cukrom
    - preosiatu zmes zmiešame s časťou bielkov, druhú časť vyšľaháme s cukrovým rozvarom a potom to spojíme.
    Musíte sa rozhodnúť vopred, ktorý recept idete použiť, pretože pri každom spôsobe je nutné striktne dodržať postup.

Makronky pred pečením

Foto: Abika Točalka


reklama


reklama

Ako správne upiecť makrónky

  • Makrónky môžete piecť na teflonovej podložke, silikónovej forme na makrónky, alebo na papieri na pečenie, pod ktorý si pri striekaní hmoty podložíte papier s vytlačenými kruhmi.
  • Nech už si zvolíte ktorýkoľvek recept, vždy treba párkrát buchnúť plechom po stole, aby z cesta vyšli vzduchové bubliny.
  • Nastriekané makrónky na podložke treba nechať zaschnúť. Môže to trvať 15-30 minút. Či už je cesto pripravené na pečenie sa presvedčíte tak, že sa jemne dotknete prstom cesta, ak sa nelepí, môžete ho vložiť do rúry.
  • Vo väčšine receptov sa ich autorky zhodli, že najlepšie piecť makrónky na 150 stupňoch 12-15 minút. Je dobré si rúru predhriať na 160 a po vložení stiahnuť na 150.
  • Makrónky neberieme hneď z plechu, necháme ich vychladnúť na ňom.

Recept na makrónky s cukrovým rozvarom

Makronky, ktore sa podarili, recept
Foto: Abika Točalka 

Recept na makrónky, ktoré sa konečne podarili Úsmev  Pozrite si recept na makrónky s cukrovým rozvarom

Recept na makrónky - Lucya

Recept na makronky , Lucya
Foto: Lucya

Recept na makrónky, kde do vyšľahaného snehu s cukrom zamiešame mandľovú zmes. Pozrite si recept na makrónky od Lucye

Zopár rád od Lucye:

  • Hmota je hotová ak pripomína lávu, ktorá sa pomaly stráca po dopade.
  • Veľmi dôležité! Surové makrónky necháme postáť na plechu cca 30 minút aby im zaschol povrch (ak to neurobíte, popraskajú)

Recept s fotopostupom na kakaové makrónky

Recept s fotopostupom na kakaové makronky

Foto: Kamila 

Recept na kakaové makrónky s ganache náplňou.  Pozrite si recept na kakaové makrónky


reklama


reklama

Recept na makrónky

Recept na makronky v talianskej verzii

Foto: Andianka Cakes

Ešte jeden recept na na makrónky s cukrovým rozvarom. Pozrite si recept na makrónky od Andianky Cakes

Recept na makronky pripravené  švajčiarskou metódou

Recept na makronky pripravené švajčiarskou metódou

Foto: Stanislava Benková

A ešte jeden spôsob ako môžete pripraviť makrónky. Opäť verzia s rozvarom, ale jednoduchšia. Pozrite si recept na makronky pripravené švajčiarskou metódou

Videopostup na makrónky od Liviery

Videorecept na makronky

Foto: LiViera

Recept na tradičné makrónky a maslový krém s jahodovou dreňou. Pozrite si videorecept na makrónky

Kokosové makrónky s pomarančovým stredom

Recept na pomarančové makrónky s pomarančovým stredom

Foto:  Bezana

Krehké makrónky, v ktorých sú mandle nahradené mletým kokosom, plnené  kokosovou náplňou a pomarančovým lemonom. Pozrite si recept na kokosové makrónky s pomarančovým stredom


reklama


reklama

Plnenie makróniek

Makrónky je najlepšie plniť pomocou cukrárskeho vrecka. Najbežnejšia náplň je ganache, ktorú môžeme dochutiť orechmi, kokosom, ovocím. Pokojne použite aj bielu čokoládu na biely krém. Plniť môžete však akýkoľvek maslovým krémom, ktorý vám chutí. Obľúbené sú aj makrónky plnené hustým džemom.

Krémy môžeme dochucovať esenciami. Vhodné sú krémy, ktorých základom je ovocie - tu už cukrárky doladia farbu makrónky s farbou ovocia v kréme.

Môžete si pripraviť aj takú "fajnotku" ako krém slaný karamel alebo lemon curd.

Nevhodné sú  šľahačkové krémy s mascarpone, ak makrónky neplánujeme hneď zjesť, pretože sa nám po pár hodinách rozmočia. 

Recept na pistáciovú a malinovú náplň do makróniek

Recept na pistáciovú a malinovú náplň do makroniek

Foto: Bea40

Svieže, voňavé a farebné krémy sa do makroniek priam pýtajú,  vyskúšajte  pistáciovú a malinovú verziu. Pozrite si recept na pistáciovú a malinovú náplň do makróniek

Kakaové makrónky s mangovou náplňou z bielej čokolády

Recept na kakaové makrónky s mangovou náplňou

Foto: Bezana

Na tieto makronky nebudete potrebovať teplomer ani rozvar. Sú čokoládové, plnené dulovým džemom a ganažou z bielej čokolády s príchuťou manga. Pozrite si recept na kakaové makrónky s mangovou náplňou z bielej čokolády 

Farbenie makróniek

Makrónky často vidíme hýriť farbami, za ktoré je zväčša zodpovedných pár kvapiek gélovej farby primiešanej do snehu.

Farebne makronky
Foto: Mexsi

Príchute makróniek

Ako je to s príchuťami? Makrónky môžete ochutiť kakaom alebo pár kvapkami esencie, ale väčšinou sa to nerobí, aby vynikla mandľová chuť, dochucuje sa len krém. Takže citrónové, ovocné, karamelové, pistáciové... budú makrónky zväčša vďaka krému.

Pistáciové a malinové macarons

Pistáciové a malinové macarons
Foto: Mary Kay

Zdobenie makróniek

Makrónky sa môžu zafarbiť, pridaním pár kvapiek gélovej farby do vyšľahaného snehu, prípadne ozdobiť maľbou potravinárskymi farbami. 

Maľované makrónky

Maľované potravinárskymi práškovými a gélových farbami, "jedlými" fixami, doplnené o dekorácie z poťahovacej hmoty. 

Romantické makónky

Maľované makronky
Foto: Glorydiamond

Halloweenske makrónky

Halloweenske makronky
Foto: Glorydiamond

Balenie makróniek

Tieto mandľové koláčiky sú vhodným a originálnym darčekom na svadbách, oslavách, firemných večierkoch. Uložené na stojanoch bývajú ozdobou nejedného svadobného candy baru.

Makrónky v dekoratívnych škatuľkách

Luxusné balenie makroniek

Balenie makroniek
Foto: Manu Sinoj

Makrónky na stojane

Makrónky sú efektnou dekoráciou každého sviatočného stola.

Makronky na stojane
Foto: MartaMc

Makrónky sú obľúbenou súčasťou candy alebo wedding baru

Candy bar
Foto: tatjana1

Makrónky ako dekorácie tort

Pristane im to na drip tortách alebo tortách potretých krémom alebo ganache.

Torta s makronkami
Foto: Mexsi

Vôbec nevadí, ak sa vám makrónky nepodaria na prvý, druhý, tretí pokus. Aj tak budú chutné. Je to veľká veda, správne pripraviť hmotu, nechať vyzrieť, upiecť ich... Nezávisí to síce od erupcií na Slnku, ale od vlhkosti vzduchu určite. Svoje zohrávajú aj správne mandle, teplota bielok a ich vlhkosť, značne prispeje aj vaša rúra. V každom prípade vám prajeme veľa trpezlivosti a hlavne vydarených makróniek. 

Pozrite si aj

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama