Viete ako sa správne volajú tieto malé chutné francúzske koláčiky z mandľovej múky? Podľa slovníka slovenského jazyka sú to makrónky a podľa iných zdrojov to vôbec nie sú francúzske koláčiky, údajne majú svoj pôvod v Taliansku a k nám si našli cestu cez Francúzsko.
Foto: Manu Sinoj, Joly, Mexsi | Koláž: Tortyodmamy.sk
Čo sú to makrónky
Makrónky sú jemné cukrovinky podobné pusinkám. Sú vyrobené z vaječných bielkov, práškového kryštálového cukru, na jemno zomletých lúpaných mandlí a zafarbené potravinárskou farbou. Spájajú sa maslovým krémom, ganážou alebo džemom. Keďže sa pripravujú bez múky, sú prirodzene bezlepkové, sú vhodné aj pre celiatikov.
Ako pripraviť makrónky
Ako na pravé francúzske makrónky aby vrchná škrupinka nepopraskala, aby boli zvrchu pekné, lesklé, aby neboli duté?
Príprava makróniek vyzerá ako hotová veda, preto sme pre vás dali dokopy niekoľko užitočných rád. Ak sa ich budete držať, určite sa vám podarí vytvoriť svoje prvé, dokonalé makrónky.
- Bielka je dobré nechať pred pečením postáť pri izbovej teplote pár hodín až dva dni. V niektorých receptoch nájdete aj 4 dni, ale to sa nám zdá naozaj prehnané. Určite nepripravujte cesto s bielkami z chladničky.
- Bielka do cesta treba skutočne vážiť! Nespoliehajte sa na svoj odhad, v receptoch na makrónky rozhodne použite váhu.
- Pomleté mandle s cukrom treba preosiať. Všetko, čo neprejde sitkom, vyhoďte, do cesta nesmiete pridať väčšie kúsky mandlí.
- Preosiatu zmes k vyšľahaným bielkom pridávame postupne a zapracúvame ručne. Nerobíme to zbytočne dlho, lebo nám cesto zredne.
- V podstate sú dva rôzne spôsoby prípravy cesta:
- do vyšľahaných bielkov pridávame preosiatu zmes mandlí s cukrom
- preosiatu zmes zmiešame s časťou bielkov, druhú časť vyšľaháme s cukrovým rozvarom a potom to spojíme.
Musíte sa rozhodnúť vopred, ktorý recept idete použiť, pretože pri každom spôsobe je nutné striktne dodržať postup.
Ako správne upiecť makrónky
- Makrónky môžete piecť na teflonovej podložke, silikónovej forme na makrónky, alebo na papieri na pečenie, pod ktorý si pri striekaní hmoty podložíte papier s vytlačenými kruhmi.
- Nech už si zvolíte ktorýkoľvek recept, vždy treba párkrát buchnúť plechom po stole, aby z cesta vyšli vzduchové bubliny.
- Nastriekané makrónky na podložke treba nechať zaschnúť. Môže to trvať 15-30 minút. Či už je cesto pripravené na pečenie sa presvedčíte tak, že sa jemne dotknete prstom cesta, ak sa nelepí, môžete ho vložiť do rúry.
- Vo väčšine receptov sa ich autorky zhodli, že najlepšie piecť makrónky na 150 stupňoch 12-15 minút. Je dobré si rúru predhriať na 160 a po vložení stiahnuť na 150.
- Makrónky neberieme hneď z plechu, necháme ich vychladnúť na ňom.
Recept na makrónky - Lucya
Recept na makrónky, kde do vyšľahaného snehu s cukrom zamiešame mandľovú zmes. Pozrite si recept na makronky od Lucye
Zopár rád od Lucye:
- Hmota je hotová ak pripomína lávu, ktorá sa pomaly stráca po dopade.
- Veľmi dôležité! Surové makrónky necháme postáť na plechu cca 30 minút aby im zaschol povrch (ak to neurobíte, popraskajú)
Recept na makrónky s cukrovým rozvarom
Recept na makrónky, ktoré sa konečne podarili Pozrite si recept na makronky s cukrovým rozvarom
Recept s fotopostupom na kakaové makrónky
Recept na kakaové makrónky s ganache náplňou. Pozrite si recept na kakaové makronky
Recept na makrónky
Ešte jeden recept na na mkronky robené s cukrovým rozvarom. Pozrite si recept na makrónky od Andianky Cakes
Videopostup na makrónky od Liviery
Recept na tradičné makrónky a maslový krém s jahodovou dreňou. Pozrite si videorecept na makronky
Plnenie makróniek
Makrónky je najlepšie plniť pomocou cukrárskeho vrecka. Najbežnejšia náplň je ganache, ktorú môžeme dochutiť orechmi, kokosom, ovocím. Pokojne použite aj bielu čokoládu na biely krém. Plniť môžete však akýkoľvek maslovým krémom, ktorý vám chutí. Obľúbené sú aj makrónky plnené hustým džemom.
Krémy môžeme dochucovať esenciami. Vhodné sú krémy, ktorých základom je ovocie - tu už cukrárky doladia farbu makrónky s farbou ovocia v kréme.
Môžete si pripraviť aj takú "fajnotku" ako krém slaný karamel alebo lemon curd.
Nevhodné sú šľahačkové krémy s mascarpone, ak makrónky neplánujeme hneď zjesť, pretože sa nám po pár hodinách rozmočia.
Farbenie makroniek
Makrónky často vidíme hýriť farbami, za ktoré je zväčša zodpovedných pár kvapiek gélovej farby primiešanej do snehu.
Príchute makroniek
Ako je to s príchuťami? Makrónky môžete ochutiť kakaom alebo pár kvapkami esencie, ale väčšinou sa to nerobí, aby vynikla mandľová chuť, dochucuje sa len krém. Takže citrónové, ovocné, karamelové, pistáciové... budú makrónky zväčša vďaka krému.
Pistáciové a malinové macarons
Zdobenie makróniek
Makrónky sa môžu zafarbiť, pridaním pár kvapiek gélovej farby do vyšľahaného snehu, prípadne ozdobiť maľbou potravinárskymi farbami.
Maľované makrónky
Maľované potravinárskymi práškovými a gélových farbami, "jedlými" fixami, doplnené o dekorácie z poťahovacej hmoty.
Maľované a zdobené jedlým zlatom
Balenie makróniek
Tieto mandľové koláčiky sú vhodným a originálnym darčekom na svadbách, oslavách, firemných večierkoch. Uložené na stojanoch bývajú ozdobou nejedného svadobného candy baru.
Makrónky v dekoratívnych škatuľkách
Makrónky na stojane
Makrónky sú efektnou dekoráciou každého sviatočného stola.
Foto: MartaMc
Makrónky môžu byť súčasťou Candy alebo Wedding baru
Makrónky ako dekorácie tort
Pristane im to na Drip tortách alebo tortách potretých krémom, alebo ganache.
Foto: Mexsi
Vôbec nevadí, ak sa vám makrónky nepodaria na prvý, druhý, tretí pokus. Oni budú chutné aj tak. Ozaj je to veľká veda, správne pripraviť hmotu, nechať vyzrieť, upiecť ich .... Nezávisí to síce od erupcii na Slnku, ale od vlhkosti vzduchu určite ..., od správnych mandlí, teploty bielok a ich vlhkosti. ..., od vašej rúry. V každom prípade vám prajeme veľa trpezlivosti a hlavne vydarených makróniek.
Kategória: