Makrónky, ktoré sa aj mne podarili :)

Pridal/a Abika Točalka

Makrónky som skúšala robiť viackrát, no väčšinou mi škrupinky popukali alebo boli duté Plačem. Napokon som našla skvelý recept a podľa neho sa mi zatiaľ vždy podarili. Rada sa s vami o tento recept podelím.Objímam

Makrónky, ktoré sa aj mne podarili :) - recept
Výnos
makróniek
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
1 hod

Ingrediencie

125gramovpráškový cukor (na pripravu mandľovej hmoty)
125gramovmandľovej múky(pomletých mandlí) (na pripravu mandľovej hmoty)
47gramovbielok (na pripravi mandlovej hmoty)
30mililitrovvoda (na pripravu cukroveho rozvaru)
125gramovkryštálový cukor (na pripravu cukroveho rozvaru)
47gramovbielok (na pripravu tuheho snehu)

Inštrukcie

Okrem surovín budeme potrebovať: kuchynský teplomer, gélove farby na pečenie a cukrárske sáčky.

Začíname :)

  • Pripravíme si plech, na ktorý položíme buď silikónovú formu na makrónky alebo papier na pečenie, na ktorý si predkreslíme kolieska s priemerom cca 3 cm (ja som si predkesľovala pomocou poldecového pohárika), medzery medzi kolieskami dodržujte aspoň 1 cm.
  • Mandľovú múku a práškový cukor si viackrát preosejeme cez jemné sitko. Z mandľovej múky ostávajú také malé kúsočky, čo neprejdu cez sitko, tie ja vyhazdujem, nebýva ich veľa, takže na gramáži to neurobí šarapatu.
  • Keď máme zmes preosiatu pridáme k nej bielka (47 g)  a vypracujeme zmes podobnú marcipánu. Musí držať formu, inak sa budú makrónky príliš roztekať.
  • V mixéry si vyšľaháme tuhý bielkový sneh.
  • Do hrnca nasypeme 125 g kryštálového cukru a 30 ml vody. Necháme zmes zovrieť a pomocou teplomera sledujeme kým sa neukáže 118°C.  Vtedy zmes odstavíme a presunieme sa k mixéru s vysľahanými bielkami.
  • Mixér pustíme na nízke obrátky (aby ste sa neoprskali horúcim cukrovým rozvarom) a začneme pomaly liať cukrový rozvar do bielkov. Dávajte pozor, aby ste rozvar neliali na stenu misky ale priamo do snehu, lebo cukrový rozvar sa prilepí na misu a nezmieša sa so snehom.
  • Keď máte všetok rozvar naliaty v snehu, sneh stále šľahajte. Keď dlaňou chytíte misku cítite, že je teplá; teraz musíte šľahať na maximálnych obrátkach, až kým sa zmes neochladí na izbovú teplotu (6 - 8 minút). Vzniknúť nám má krásny hustý lesklý sneh, ktorý parádne drží tvar.
  • V tomto momente si možeme do snehu vmiešať gélové farby a docieliť tak veselú farbu makróniek.
  • Do mandľovej hmoty pridáme po tretinách sneh a pomaly ho do hmoty vmiešame. Cesto by nemalo byť veľmi husté ani príliš riedke. Keď naberiete cesto na varešku a necháte ho tiecť voľne do misky, malo by sa vrstviť do záhybov ako stuha.
  • Trúbu predhrejeme na 160°C.
  • Cesto dáme do cukrárskeho vrecka a na plech ho nadávkujeme na pripravené kolieska. S plechom párkrát buchnite jemne po stole, aby ste dostali von vzduchové bublinky.
  • Hádam najdôležitejšie pri postupe je nechať cesto na plechu "odychovať". Asi 15 - 20 minút treba nechať cesto schnúť; keď sa prstom jemne dotknete cesta nemalo by sa vám naň prilepiť.
  • Až keď sa cesto nebude lepiť na prst je čas vložiť plech do predhriatej rúry na 160°C, hneď potom znížime teplotu na 150°C. Pečieme cca 15 minút. Ak by sme ich nechali dlhšie, budú veľmi suché a to nechceme. Pri pečení sa na makrónkach vytvorí "nožička" to je dobré znamenie.
  • Upečené makrónky môžeme hneď naplniť a dať do chladničky, alebo ich nenaplnené odloziť na 2-3 dni do uzatvorenej nádoby do chladničky.
  • Naplnené makrónky su najlepsie na druhý deň :) Vtedy škrupinka natiahne vlhkosť krému a sú fakt skvelé.

Ja som skúšala dať spolu s farbivom do snehu aj malinovú alebo kokosovú arómu a neublížilo im to :) Čo sa týka náplne, najradšej používam creamcheese s orange curdom. 

Makrónky, ktoré sa aj mne podarili :) - recept postup 1
Makrónky, ktoré sa aj mne podarili :) - recept postup 2
Makrónky, ktoré sa aj mne podarili :) - recept postup 3
Makrónky, ktoré sa aj mne podarili :) - recept postup 4
Makrónky, ktoré sa aj mne podarili :) - recept postup 5

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
3.34375
Priemer: 3.3 (32 hlasy)

Sezónne recepty

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.