Makrónky ktoré sa aj mne podarili :)

Popis

Makrónky som skúšala robiť viackrát, no väčšinou mi škrupinky popukali alebo boli duté Plačem. Napokon som našla skvelý recept a podľa neho sa mi zatiaľ vždy podarili. Rada sa s vami o tento recept podelím.Objímam

Makrónky ktoré sa aj mne podarili :) - recept

Zhrnutie

Výnos
makróniek
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
1 hod

Ingrediencie

125gramovpráškového cukru (na pripravu mandľovej hmoty)
125gramovmandľovej múky(pomletých mandlí) (na pripravu mandľovej hmoty)
47gramovbielok (na pripravi mandlovej hmoty)
30millilitrovvoda (na pripravu cukroveho rozvaru)
125gramovkryštalového cukru (na pripravu cukroveho rozvaru)
47gramovbielok (na pripravu tuheho snehu)

Inštrukcie

Okrem surovín budeme potrebovať: kuchynský teplomer, gélove farby na pečenie a cukrárske sáčky.

Začíname :)

  • Pripravíme si plech, na ktorý položíme buď silikónovú formu na makrónky alebo papier na pečenie, na ktorý si predkreslíme kolieska s priemerom cca 3 cm (ja som si predkesľovala pomocou poldecového pohárika), medzery medzi kolieskami dodržujte aspoň 1 cm.
  • Mandľovú múku a práškový cukor si viackrát preosejeme cez jemné sitko. Z mandľovej múky ostávajú také malé kúsočky, čo neprejdu cez sitko, tie ja vyhazdujem, nebýva ich veľa, takže na gramáži to neurobí šarapatu.
  • Keď máme zmes preosiatu pridáme k nej bielka (47 g)  a vypracujeme zmes podobnú marcipánu. Musí držať formu, inak sa budú makrónky príliš roztekať.
  • V mixéry si vyšľaháme tuhý bielkový sneh.
  • Do hrnca nasypeme 125 g kryštálového cukru a 30 ml vody. Necháme zmes zovrieť a pomocou teplomera sledujeme kým sa neukáže 118°C.  Vtedy zmes odstavíme a presunieme sa k mixéru s vysľahanými bielkami.
  • Mixér pustíme na nízke obrátky (aby ste sa neoprskali horúcim cukrovým rozvarom) a začneme pomaly liať cukrový rozvar do bielkov. Dávajte pozor, aby ste rozvar neliali na stenu misky ale priamo do snehu, lebo cukrový rozvar sa prilepí na misu a nezmieša sa so snehom.
  • Keď máte všetok rozvar naliaty v snehu, sneh stále šľahajte. Keď dlaňou chytíte misku cítite, že je teplá; teraz musíte šľahať na maximálnych obrátkach, až kým sa zmes neochladí na izbovú teplotu (6 - 8 minút). Vzniknúť nám má krásny hustý lesklý sneh, ktorý parádne drží tvar.
  • V tomto momente si možeme do snehu vmiešať gélové farby a docieliť tak veselú farbu makróniek.
  • Do mandľovej hmoty pridáme po tretinách sneh a pomaly ho do hmoty vmiešame. Cesto by nemalo byť veľmi husté ani príliš riedke. Keď naberiete cesto na varešku a necháte ho tiecť voľne do misky, malo by sa vrstviť do záhybov ako stuha.
  • Trúbu predhrejeme na 160°C.
  • Cesto dáme do cukrárskeho vrecka a na plech ho nadávkujeme na pripravené kolieska. S plechom párkrát buchnite jemne po stole, aby ste dostali von vzduchové bublinky.
  • Hádam najdôležitejšie pri postupe je nechať cesto na plechu "odychovať". Asi 15 - 20 minút treba nechať cesto schnúť; keď sa prstom jemne dotknete cesta nemalo by sa vám naň prilepiť.
  • Až keď sa cesto nebude lepiť na prst je čas vložiť plech do predhriatej rúry na 160°C, hneď potom znížime teplotu na 150°C. Pečieme cca 15 minút. Ak by sme ich nechali dlhšie, budú veľmi suché a to nechceme. Pri pečení sa na makrónkach vytvorí "nožička" to je dobré znamenie.
  • Upečené makrónky môžeme hneď naplniť a dať do chladničky, alebo ich nenaplnené odloziť na 2-3 dni do uzatvorenej nádoby do chladničky.
  • Naplnené makrónky su najlepsie na druhý deň :) Vtedy škrupinka natiahne vlhkosť krému a sú fakt skvelé.

Ja som skúšala dať spolu s farbivom do snehu aj malinovú alebo kokosovú arómu a neublížilo im to :) Čo sa týka náplne, najradšej používam creamcheese s orange curdom. 

Makrónky ktoré sa aj mne podarili :) - recept postup 1
Makrónky ktoré sa aj mne podarili :) - recept postup 2
Makrónky ktoré sa aj mne podarili :) - recept postup 3
Makrónky ktoré sa aj mne podarili :) - recept postup 4
Makrónky ktoré sa aj mne podarili :) - recept postup 5

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Bez hodnotení

Komentáre

ÁnopivoÁnoSrdceÁnoObjímamÁno 

krásne, na zjedenie SrdceSrdceSrdce takže nemusí tam ísť kupovaná mandľová múka ale stačí keď si pomeliem mandle doma? Úsmev

Cele mandle bez supky alebo mandlove lupienky ktore sa pomelu na mlynceku na kavu su pouzitelne :) len bacha aby nepustili olej, cize nemixovat velmi dlho

Ďakujem, môžem použiť aj mlynček na orechy či to je moc nahrubo? :)

no neviem ako vam melie, ale malo by to byt na jemnucko. Ako ked muku kupit, ten mlyncek na kavu je na to fakt super

Abika, ja by som tiež chcela vedieť či tam ide len mandľová múka, alebo môžu ísť aj mleté mandle? Okrem toho v bio potravinách býva múka pomletá aj so šupkou a tá sa zle farbí, farby sú škaredé, tak akú múku používaš ty? Makrónky sa ti vydarili, sú perfektné, máš moju pochvalu a poďakovanie za to, že si popísala podrobný postup ÁnoKvietok

ja som pouzivala uz aj cele mandle, samozrejme bez supky.  Ale naposledy som pouzila mandlove lupienky z bily a tie boli tiez fajn a cenovo najlepsie zatial co som kupovala. pomlela som ich na mlynceku na kavu :) Ale netreba ich moc dlho mixovat aby nepustili olej. A dakujem za pochvalu :) budem rada ak moj recept pomoze :)

Abika, ja by som sa chcela opytat, ked robis tu mandlovu zmes a zmiesas muku a praskovy cukor a nakoniec pridas 47g bielka. Tie bielka maju byt vyslahane alebo ich tam das nevymiesane a potom go spolu zapracujes? Vopred dakujem za odpoved :)

ahoj, su nevyslahane.  Len take ako ich vyklepnes zo skrupinky tak tak ich zmiesas. :)

Zdravim ja som dnes robila makronky podla vasho receptu, no zial sa mi nepodarili, neviem kde som spravila chybu postupovala som presne podla receptu. Popukali mi na vrchu, prilepili sa a ostali dute SmútokVeľký úsmev Poradite mi prosim co som spravila zle?Dakujem

No v prvom rade vam asi nezaschli, preto Vam popukali.  A to ze boli dute, no mozno Vam truba pecie silnejsie. Neviem veru :/. Ale ma to v kazdom pripade mrzi, mne sa takto vzdy podarili super 

Ahoj, smiem sa opýtať, aký teplomer na pečenie makroniek odporúčaš?

Na cene veľmi nezáleží, keďže mi ostane už asi navždy.

Ďakujem ti pekne!

Ahoj ja mam digitalny z tescoma https://eshop.tescoma.sk/teplomer-digitalny-presto

Ahoj, vieš mi poradiť ako nastaviť teplovzdušnú rúru? Myslím na horný aj spodný ohrev alebo iba horný s ventilátorom...atď? ďakujem

 

Ahoj ja zapinam ruru na prvy program to je spodny horny. ventilator nepouzivaj

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.