
Čokoládovo-jahodová torta s fondánom a čokoládovou polevou s čerstvým ovocím
Spodný korpus: | ||
6 | kusy | vajce |
375 | gramov | polohrubá múka |
300 | gramov | práškový cukor |
1 | balík | prášok do pečiva |
150 | millilitrov | voda horúca |
150 | millilitrov | olej |
Vrchný korpus: | ||
3 | kusy | vajce |
188 | gramov | polohrubá múka |
150 | gramov | práškový cukor |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
75 | millilitrov | voda horúca |
75 | millilitrov | olej |
Čokoládová plnka: | ||
300 | gramov | horká čokoláda |
150 | gramov | práškový cukor |
375 | gramov | maslo |
4 | kusy | vajce |
Jahodová plnka: | ||
1 | kus | Premium puding Jahoda de Luxe Dr. Oetker |
100 | gramov | práškový cukor |
300 | millilitrov | jahodová šťava |
250 | gramov | maslo |
Poleva: | ||
150 | gramov | horká čokoláda |
70 | gramov | Cera |
Ostatné: | ||
fondán Dr. Oetker | ||
marcipán Dr. Oetker | ||
fondán na modelovanie | ||
čerstvé ovocie |
Spodný korpus: Z bielkov a polovičnej dávky cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom, postupne pridáme vodu, olej a múku s kypriacim práškom. Napokon zľahka primiešame sneh z bielkov. Pečieme v okrúhlej tortovej forme, priemer cca 24 cm.
Vrchný korpus: postupujeme podobne ako pri spodnom korpuse, pečieme v menšej okrúhlej forme, priemer cca 17 cm.
Čokoládová plnka: Nad parou vyšľaháme vajcia s práškovým cukrom.Osobitne vymiešame maslo s rozpustenou čokoládou a postupne primiešavame vychladnutú hmotu z cukru a vajec.
Jahodová plnka: V jahodovej šťave rozmiešame pudingový prášok a uvaríme hustý krém, ktorý po vychladnutí pridáme do vymiešaného masla s cukrom.
Čokoládová poleva: Čokoládu rozpustíme v parnom kúpeli, pridáme ceru a vymiešame do hladka.
Postup: Spodný korpus rozkrojíme na tri časti. Spodný plát potrieme čokoládovou plnkou, priložíme stredný plát, naukladáme na plátky nakrájané čerstvé jahody a navrstvíme jahodovú plnku. Prikryjeme tretím plátom korpusu. Tortu potrieme po povrchu vyšľahaným maslom s cukrom a dáme stuhnúť do chladničky.
Vrchný korpus rozkrojíme na tri časti. Na spodný plát položíme vyvaľkaný plát marcipánu (Dr. Oetker), navrstvíme čokoládovú plnku a prikryjeme stredným plátom. Opäť dáme čokoládovú plnku a priložíme vrchný plát. Tortu potrieme maslom s cukrom a zachladíme.
Na podnos naskladáme obe vychladnuté časti torty, polovičku torty potrieme zvyšnou čokoládovou plnkou (primiešala som do nej ešte asi 100 g masla, aby lepšie stuhla). Pripravíme čokoládovú polevu, necháme mierne vychladnúť a z okraja korpusov spúšťame lyžičkou pramienky čokolády na čokoládovú plnku. Do ešte nestuhnutej polevy naukladáme na okraje korpusov čerstvé ovocie a necháme zachladiť. Potom druhú stranu torty obalíme fondánom (Dr. Oetker) a ozdobíme vymodelovaným ovocím.
Na výrobu tortičky som použila aj gélové farby Dr. Oetker. Rozhodla som sa ich vyskúšať na cesto, fondán i marcipán. Vrchný korpus som chcela zafarbiť na červeno, použila som farbu Dr. Oetker červenú, ale aj po použití takmer pol tuby farby bolo cesto viac ružové ako červené (viď. obr.). Marcipán (Dr.Oetker) som zafarbila zelenou farbou - farba chytila pekne a rovnomerne. Marcipán som vyvaľkala a položila na plát korpusu a potiahla plnkou. Dodal príjemnú mandľovú chuť :) Fondán Dr.Oetker som použila na potiahnutie torty, nefarbila som ho, na modelovanie sa mi zdal "mäkký". Ale chuť fondánu je výborná :) Farby sa do fondánu na modelovanie zapracovaváli dobre, dávkovanie je praktické, neumažú sa ruky. A zelená a modrá ide z rúk veľmi dobre dole, čo sa mi pri týchto dvoch farbách stáva málokedy :)
Výsledný efekt farieb (cesto i fondán) bol skôr príjemne pastelový, ale na výraznejšie zafarbenie som musela pridať viac farby, než zvyknem dávkovať.
Pri príprave torty boli použité gélové farby Dr.Oetker, ktoré kopcekjamka dostala na testovanie v súťaži na Tortyodmamy.sk.


- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty