Torta "Esterházy" + recept.

Popis

Príjemna chuť pražených lieskových orieškov v ceste sa strieda 6 krát s lahodným krémom

Torta "Esterházy" + recept. - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
ZdrojHilton hotel Wien - z ich cukrárne
Čas prípravy
3 hod
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
3 hod

Ingrediencie

Inštrukcie

Na cesto: - 400g bielka /12-13ks/ z veľkých vajec, - 400g práškový cukor, - 400g lieskové orechy, - 25g hladka múka, - 2 ks vanilkový cukor, - 1 Čl kakao, - 1 Čl škorice, - 1PL citronovej šťavy, - štipka soli. Na krém: - 6 dl mlieko, - 250 g kryštalový cukor, - 5 ks žĺtka, - 65 g vanilkový puding v prášku, - 3 ks vanilkový cukor, - 600 g maslo, - 4 PL mandľový likér. Ostatné: - 120 g marhuľový lekvár, - 1 1/2 bielka, - 120g práškový cukor, - 1 Čl olej, - 1 Čl kakao, mandľové lupienky. Príprava cesta:: Lieskove orechy zomelieme na hrubo, preosejeme /aby sme sa zbavili jemných častíc/. Upražíme na miernučkom ohni na sucho a dáme vychladiť. Do vyšľahaných bielkov postupne pridávame práškovy cukor, vanilkový cukor a vyšľaháme na pevnu penu. Postupne pridávame upražené lieskovce,citronovú šťavu, preosiatu múku, kakao, škoricu a soľ. Plech vyložíme papierom na pečenie, nakreslíme kruh priemer cca 26cm a nanesieme 1/6 cesta na papier. /Ja pečiem 2 plechy naraz v horkovzdušnej rúre/ pri teplote 160°C 5min. potom stíšim na 145°C a pečiem ešte cca 20 minút. Po upečení prekryjem tanierom upečený plát, obrežem okolo prebytočné cesto a stiahnem papier z korkusu dole. Postupne upečeme ostatné pláty. Uvaríme si krém: do 3 dl mlieka dáme kryštálový cukor, vanilkový cukor, postavíme v kastróliku na oheň a privedieme do varu. Vo zvyšnom mlieku rozpustíme pudigový prášok, rozšľahané žľtka a prilejeme do kastróla. Uvaríme puding, odstavíme, primiešame mandľový likér a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme a potom pomaly pridávame do pudingu. Vychladeným krémom natrieme korpus a položíme naň ďalší. Takto natrieme všetky /odložíme trochu krému aj na boky/ až na ten najrovnejší, ktorý dáme na vrch. Marhuľový lekvár zohrejeme a vlažným natrieme vrchný plát. Bielok zmiešame s práškovým cukrom, dáme do šlahača a metličkou na cesto na slabých otáčkach šľaháme do hustej peny. Počas šľahania pridávame po kvapkách olej. Asi za 3 PL odoberieme, ktoré zmešame s kakaom /to bude na kruhy/. Ostatnú polevu natrieme na marmeládový vrch torty. Kakaovú polevu dáme do papierového kornútka a od stredu krúživým pohybom kreslíme kruhy cca 2cm od seba. Špajdlou potom ťaháme čiaru po povrchu torty raz zo stredu von a potom opačne /vypadá to ako pavučina/. Zvyšným krémom okolo potrieme tortu a na sucho opraženými mandľovými lupienkami boky "obsypeme". Dáme do chladničky do druhého dňa stuhnúť.[img_assist|nid=45539|title=|desc=|link=node|align=left|width=100|height=75]

Recepty: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)

Komentáre

Irmuska potesil ma recept,len nemame ingrediencie,kolko coho treba...Poskytnes nam,budes taka dobra dakujeme TlieskamTlieskamTlieskam

Ja tiez tu pridavam recepty a ked dam popis ingrediencii,tak sa to tu nezobrazi.Musela som to opravit a dala som to k postupu.

ÚsmevÚsmev Anka, prepac, ale ja som to urcite natukala, velmi sa ospravedlnujem, ale keby si ma neupozornila, tak by som si to ani nevsimla.
Nie som doma, mam zo sebou len laptop, zajtra uz budem doma a dopisem.:-) Úsmev

Dakujem pekne si poklad BozkávamObjímamBozkávam

ééééj, to bude asi riadna dobrota, vyskúšam najbližší víkend - idem skúsiť nájsť tie množstvá ingrediencií Slnko potom dám vedieť ako vyšla Úsmev

No, tak som nenašla - prosíííím dopísať množstvá, určite vyskúšam :-)))ďakujem..

Irmuska dakujeme krasne ObjímamKvietokObjímamKvietok

Ahoj moja, a koľko tých orieškov????

ÁnoÁnoÁnoÁnoÁno

ÁnoÁnoÁnoSlnkoSlnkoSlnkoTortaTortaTorta

Irme patrí moje obrovské ĎAKUJEM, že sa podelila s týmto receptom, bez neho by som bola bezradná, lebo som v živote takúto tortu nejedla, ani nevidela, ani rez. Chuť je bombastická!!!!!

Ďakujem. Len málokto ju pečie ale keď ochutná, tak to stojí za to!!!!!!.
 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.