
Príjemna chuť pražených lieskových orieškov v ceste sa strieda 6 krát s lahodným krémom
Cesto: | ||
400 | gramov | bielok |
400 | gramov | práškový cukor |
400 | gramov | lieskové orechy |
25 | gramov | hladká múka |
2 | balíky | vanilkový cukor |
1 | čajová lyžička | kakao |
1 | čajová lyžička | škorica |
1 | polievková lyžica | citrónová šťava |
1 | štipka | soľ |
Krém: | ||
6 | decilitre | mlieko |
250 | gramov | kryštálový cukor |
5 | kusy | žĺtok |
65 | gramov | vanilkový puding |
3 | kusy | vanilkový cukor |
600 | gramov | maslo |
4 | polievkové lyžice | mandľový likér |
Ešte potrebujeme: | ||
120 | gramov | marhuľový lekvár |
1 1⁄2 | kusy | bielok |
120 | gramov | práškový cukor |
1 | čajová lyžička | olej |
1 | čajová lyžička | kakao |
mandľové lupienky |
Cesto:
Lieskové orechy zomelieme na hrubo, preosejeme /aby sme sa zbavili jemných častíc/. Upražíme na miernučkom ohni na sucho a dáme vychladiť.
Do vyšľahaných bielkov (12-13 kusov z veľkých vajec) postupne pridávame práškový cukor, vanilkový cukor a vyšľaháme na pevnú penu. Postupne pridávame upražené lieskovce, citrónovú šťavu, preosiatu múku, kakao, škoricu a soľ.
Plech vyložíme papierom na pečenie, nakreslíme kruh priemer cca 26cm a nanesieme 1/6 cesta na papier. /Ja pečiem 2 plechy naraz v horkovzdušnej rúre/ pri teplote 160°C 5min. potom stíšim na 145°C a pečiem ešte cca 20 minút.
Po upečení prekryjem tanierom upečený plát, obrežem okolo prebytočné cesto a stiahnem papier z korpusu dole. Postupne upečieme ostatné pláty.
Krém: do 3 dl mlieka dáme kryštálový cukor, vanilkový cukor, postavíme v kastróliku na oheň a privedieme do varu. Vo zvyšnom mlieku rozpustíme pudingový prášok, rozšľahané žĺtka a prilejeme do kastróla.
varíme puding, odstavíme, primiešame mandľový likér a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme a potom pomaly pridávame do pudingu.
Vychladeným krémom natrieme korpus a položíme naň ďalší. Takto natrieme všetky /odložíme trochu krému aj na boky/ až na ten najrovnejší, ktorý dáme na vrch.
Marhuľový lekvár zohrejeme a vlažným natrieme vrchný plát.
Bielok zmiešame s práškovým cukrom, dáme do šľahača a metličkou na cesto na slabých otáčkach šľaháme do hustej peny. Počas šľahania pridávame po kvapkách olej. Asi za 3 PL odoberieme, ktoré zmiešame s kakaom /to bude na kruhy/.
Ostatnú polevu natrieme na marmeládový vrch torty. Kakaovú polevu dáme do papierového kornútka a od stredu krúživým pohybom kreslíme kruhy cca 2cm od seba.
pajdlou potom ťaháme čiaru po povrchu torty raz zo stredu von a potom opačne /vypadá to ako pavučina/. Zvyšným krémom okolo potrieme tortu a na sucho opraženými mandľovými lupienkami boky "obsypeme". Dáme do chladničky do druhého dňa stuhnúť.
Ďalšie recepty
Ja tiez tu pridavam recepty a ked dam popis ingrediencii,tak sa to tu nezobrazi.Musela som to opravit a dala som to k postupu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Anka, prepac, ale ja som to urcite natukala, velmi sa ospravedlnujem, ale keby si ma neupozornila, tak by som si to ani nevsimla.
Nie som doma, mam zo sebou len laptop, zajtra uz budem doma a dopisem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dakujem pekne si poklad
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ééééj, to bude asi riadna dobrota, vyskúšam najbližší víkend - idem skúsiť nájsť tie množstvá ingrediencií potom dám vedieť ako vyšla
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, tak som nenašla - prosíííím dopísať množstvá, určite vyskúšam ))ďakujem..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Irmuska dakujeme krasne
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahoj moja, a koľko tých orieškov????
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Irme patrí moje obrovské ĎAKUJEM, že sa podelila s týmto receptom, bez neho by som bola bezradná, lebo som v živote takúto tortu nejedla, ani nevidela, ani rez. Chuť je bombastická!!!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Irmuska potesil ma recept,len nemame ingrediencie,kolko coho treba...Poskytnes nam,budes taka dobra dakujeme
