reklama

Vianočná torta

Pridal/a sedita321321 dňa 03. 01. 2023 - 19:03 - Recepty sedita321321
Vianočná torta, Recepty na torty, sedita321321

reklama

Torta z orechovo-kávového cesta v kombinácii s kakaovým cestom na vianočné sviatky u nás nikdy nesmie chýbať. Základom je náš rodinný recept po mojej mame, trochu ho však postupne rok čo rok vylepšujem a mením aj dekoráciu torty podľa príležitosti. Zároveň je to aj pekná spomienka na mamu a jej každoročné vianočné pečenie.

Ingrediencie
Orechový korpus:
4 kusy vajce
300 gramov práškový cukor
10 polievkové lyžice káva
200 gramov polohrubá múka
100 gramov mleté orechy
1 balík prášok do pečiva
  trocha rumová aróma
  štipka soľ
Kakaový korpus:
3 kusy vajce
3 polievkové lyžice práškový cukor
3 polievkové lyžice polohrubá múka
1 polievková lyžica kakaový prášok
1⁄2 balík prášok do pečiva
Kakaový krém:
200 gramov kondenzované mlieko
250 gramov maslo
2 polievkové lyžice kakaový prášok
Čokoládová poleva:
70 gramov horká čokoláda
70 gramov smotana na šľahanie
Dokončenie:
  trocha džem
  trocha čokoláda
100 millilitrov káva
Postup
  1. Orechový korpus: Žĺtky na orechové cesto vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne pridáme 10 PL uvarenej vychladnutej kávy a pár kvapiek rumovej arómy. Preosiatu múku zmiešame s kypriacim práškom a orechmi, postupne pridáme do vyšľahaných žĺtkov a po dávkach zamiešame sneh z bielkov vyšľahaný so štipkou soli.
  2. Kakaový korpus: Žĺtky na kakaové cesto vyšľaháme s cukrom, postupne pridáme preosiatu múku zmiešanú s polovicou balíčka kypriaceho prášku a kakaom, nakoniec zamiešame dotuha vyšľahaný sneh z bielkov.
  3. Korpusy pečieme v okrúhlej tortovej forme o priemere 28 cm asi 30-45 minút pri teplote 180 °C. Kakaový sa upečie rýchlejšie. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Upečený vychladnutý orechový korpus prerežeme pozdĺžne na 2 pláty. Kakaový necháme vcelku. Každý korpus nakropíme kávou alebo vodou a necháme v chlade odstáť.
  4. Kakaový krém: Na kúsky nakrájané maslo vymiešame v robote, postupne prilievame kondenzované mlieko (musia byť rovnakej teploty). Nakoniec zašľaháme kakaový prášok a plnku odložíme do chladničky na cca 15-20 minút.
  5. Pripravené korpusy natrieme krémom. Striedavo ukladáme na seba, kakaový uložíme do stredu. Na povrch vrchného orechového korpusu natrieme veľmi tenkú vrstvu hustého ovocného džemu, zarovnáme a tortu odložíme do chladničky.
  6. Čokoládová poleva: Polevu pripravíme zo smotany, ktorú zohrejeme tak, aby nezovrela. Potom pridáme do nej na kúsky nalámanú čokoládu. Necháme chvíľu odstáť. Miešame dovtedy, kým sa čokoláda úplne rozpustí.
  7. Na vychladenú tortu rozotrieme polevu a ihneď posypeme drobnými čokoládovými hoblinkami z horkej a bielej čokolády. Necháme dôkladne stuhnúť v chladničke. 
  8. Dobrú chuť!
Celkový čas
2 hod
Čas prípravy
1 hod, 15 minút
Čas varenia / pečenia
45 minút
Priemer 5 (2 hlasov)

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama