reklama

Točená tortička

Pridal/a zuuzik01 dňa 27. 05. 2012 - 17:19 - Recepty zuuzik01
Točená tortička , Recepty na torty, zuuzik01

reklama

Vysoko jedlá !

Ingrediencie
Cesto:
4 kusy vajce
240 gramov kryštálový cukor
160 gramov polohrubá múka
110 gramov mleté orechy
1 balík vanilkový cukor
1⁄2 balík prášok do pečiva
6 polievkové lyžice voda
Piškótový plát:
3 kusy vajce
6 polievkové lyžice práškový cukor
6 polievkové lyžice polohrubá múka
6 polievkové lyžice olej
1 balík prášok do pečiva
  potravinárska farba červená
Krém:
800 millilitrov mlieko
1 balík Zlatý klas
1 balík vanilkový cukor
  trocha kryštálový cukor
Krém:
250 gramov Helia
100 gramov práškový cukor
Marcipán:
120 gramov sušené mlieko
200 gramov práškový cukor
60 gramov Cera
1 čajová lyžička med
  trocha mandľová aróma
  voda
Poleva:
600 gramov potravinárska farba červená
Postup

Cesto:

Žĺtka vyšľahať s cukrom a vanilkou do peny, priliať vodu, orechy, múku s PDP a nakoniec sneh.

Upiecť v tortovej forme s priemerom 24 cm pri 190 st. C.

Pečieme približne 20-25 min. Vychladnutý korpus prerežeme na polovicu.

Piškótový plát :

klasická piškóta s trochou potravinárskeho farbiva ( červené), aby bola pekná ružová Upiecť na plechu.

Krém :

800 ml mlieka, 1 Zlatý klas a 1 vanilku uvaríme na stredne hustý puding, odstavíme a povrch posypeme kr. cukrom, aby sa nevytvorila kožička

1 Heliu vyšľaháme so 100 g pr. cukru a po malých dávkach (aby krám nebol príliš riedky) pridávame vychladnutý puding.Ja som nepoužila všetok puding, lebo krém sa mi zdal fajn. Krém ešte môžeme dochutiť pr. cukrom.

Ružovú piškótu po dĺžke narežeme na 7 častí.

Polovicu korpusu natrieme džemom, navrstvíme asi 1/4 plnky.

Piškótové pásy tiež natierame krémom a ukladáme po okrajoch torty až sa dostaneme k stredu. Môžeme striedať natieranie pásov tak, že namiesto krému použijeme džem.

Na pásy natrieme krém a urovnáme vrch.

Druhú polovicu korpusu natrieme džemom a natretou časťou priložíme na krém. Krémom natrieme aj vrch a boky torty. Jemne popritláčame a dáme aspoň na 2 hodiny stuhnúť.

Marcipán:

120 g sušené mlieko, 200 g pr. cukor, 60 g cery, 1 KL med, mandľová aróma, voda podľa potreby Suroviny preosejeme do misy a vymiesime na nelepivú hmotu. Musí byť tvárna a vzhľadom pripomína plastelínu. Ak je masa príliš riedka, zahustíme ju cukrom, ak je hustá, navlhčíme si ruky a jemne ju premiesime. Hmotu vyvaľkáme a stále si ju podsypávame pr. cukrom alebo zeamylom. Vyvaľkaný plát prenesieme na tortu a uhladíme. Prebytočné časti orežeme.

Na vrch:

500 g biela čokoládová poleva v dukátoch, potravinárske farbivo červené 250 g bielej čokolády si nad parou roztopíme s trochou cery, polejeme ňou vrch a boky torty a na boky lepíme dukáty 100g bielej čokolády rozpustíme s trochou cery nad parou a pridáme trochu potravinárskeho farbiva, vymiešame, pofŕkame na bielu čokoládu a špáradlom fŕkance rozťahujeme, aby vznikol vzor.

Všetko to musí byť rýchle, aby biela čokoláda nestuhla. Až teraz dáme všetko pekne stuhnúť. Je to náročná tortička, ale veľmi chutná. Na obrázku som mala málo ružovej piškóty, preto som do stredu naukladala detské piškóty namočené v sirupe a na ne som vrstvila krém.

Celkový čas
2 hod
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

reklama

Súťaž

Súťaž na Tortyodmamy.sk

reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama