
buba_piskotka | Citrónový tart
Túto citrónovú tortu odporúčam. Robila som ju podľa recept z časopisu Torty od mamy 1/2024. Autorkou receptu je Martina Antolíková. Torta bola úžasná, naozaj výrazne citrónová, veľmi chutná.
Korpus 28 cm: | ||
25 | gramov | hladká múka |
150 | gramov | maslo |
75 | gramov | práškový cukor |
50 | gramov | mandľová múka |
1 | kus | vajce |
Citrónový krém: | ||
100 | gramov | kryštálový cukor |
2 | kusy | žĺtky |
2 | kusy | vajce |
120 | gramov | citrónová šťava |
kôra z jedného citróna | ||
Na ozdobu: | ||
ovocie |
Korpus: Všetky suroviny spolu zmiešame a ručne vypracujeme cesto. Odložíme do chladničky na 2 hodiny. Môžeme nechať aj celú noc.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku pol centimetra a vložíme do pripravenej formy na tart. Dôkladne pritlačíme k okrajom formy. Prečnievajúce okrajme zrežeme, formu s cestom vložíme na cca 15 minút do mrazničky.
Ak pečieme cesto vo forme na tart, dno by malo byť perforované. Ak takúto formu nemám, cesto pred pečením popicháme vidličkou.
Cesto pečieme v rúre vyhriatej na 175 stupňov asi 14 minút. Tart je hotový vtedy, keď okraje mierne zhnednú. Necháme vychladnúť na mriežke. Hotový tart má výšku 1,5 cm.
Krém: Cukor vymiešame vareškou alebo metličkou s vajcami a žĺtkami nad parou do zhustnutia. Prilejeme citrónovú šťavu, prisypeme kôru a miešame, kým krém opäť nezhustne. Odstavíme zo sporáka a do ešte horúceho krému vmiešame maslo. Môže byť studené, ale ak má izbovú teplotu, rýchlejšie sa rozpustí. Povrch prikryjeme potravinárskou fóliou, aby sa na ňom nevytvorila tzv. šupka a necháme úplne vychladnúť (2-3 hodiny).
Vychladnutý tart opatrne vyklopíme z formy a naplníme ho citrónovým krémom. Plníme až takmer úplne po vrchný okraj. Dozdobíme. Ja som použila kiwi a citrón, v pôvodnom recepte použila autorka aj ríbezle a mätové lístky, to vyzeralo dokonalo, ale nemala som, tak sme si museli vystačiť s tým, čo sme mali doma.:)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty