Zákusok Oči cárovnej

Pridal/a melisa

Zákusok je vhodný na slávnostné príležitosti, objavila som ho na internete, veľmi sa mi zapáčil, tak Vám ho ponúkam v mojom prevedení:))

Zákusok Oči cárovnej - recept
Výnos
Porcie
Zdrojinternet
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
20 minút
Celkový čas
1 hod, 20 minút

Ingrediencie

Biele cesto
6kusybielky
200gramovjemný kryštálový cukor
3polievkové lyžicerastlinný olej
1polievková lyžicaocot
130gramovsolamyl
Kakaové cesto
6kusyzltky
140gramovjemný kryštálový cukor
2čajové lyžičkyprášok do pečiva
2kusyvajce
3polievkové lyžicerastlinný olej
4polievkové lyžicehladka múka špecial
2polievkové lyžicekakao
plnka
600millilitrovmlieko
2kusyzlatý klas
6polievkové lyžicekryštálový cukor
50millilitrovbrandy
250gramovmaslo
3kusyčervené tortové želé (zaliať piškóty)
  detské okrúhle piškóty
  uvarená čierna káva vychladnutá
 trochamandlový likér
200gramovtmavá čokoládová poleva

Inštrukcie

Cesto biele: v nádobe vyšľaháme mixérom bielky na hustú penu. Po lyžiciach zašľaháme cukor, olej, ocot a zemiakový škrob. 

Kakaové cesto: v nádobe vyšľaháme mixérom žĺtky s cukrom, zašľaháme dve celé vajcia, olej. Múku zmiešame s kakaom, práškom do pečiva a primiešame do peny.

Hlboký plech, rozmer 25x40 cm vyložíme papierom na pečenie. Najskôr rozotrieme kakaové cesto, potom biele cesto po celom povrchu a lyžicou krúživými pohybmi pomocou lyžice vytvoríme mramorový efekt. Upečieme pri teplote 180°C cca 20 minút. Necháme vychladnúť, papier odstránime.

Krém: z mlieka, cukru a zlatého klasu uvaríme za stáleho miešania puding, ktorý necháme vychladnúť pod potravinárskou fóliou pri izbovej teplote a zašľaháme brandy. Maslo izbovej teploty vyšľaháme a po častiach zapracujeme vychladnutý puding. Trochu si odložíme na potretie hotového zákusku pod čokoládovú polevu.

Uvaríme si kávu asi 200 ml, ktorú necháme vychladnúť a ochutíme mandľovým likérom. Káva môže byť aj instantná.

Červené želé si pripravíme podľa návodu na obale. Spolu bude 750 ml.

Piškótu prekrojíme po dĺžke na polovicu. Rozotrieme polovicu krému a vedľa seba uložíme piškóty, ktoré jemne namočíme do kávy s mandľovým likérom a zalejeme vlažným želé. Necháme celkom stuhnúť. Potrieme ho zvyšným krémom a priložíme druhú polovicu cesta. Jemne zatlačíme. Povrch potrieme tenkou vrstvou odloženého krému a polejeme rozpustenou čokoládovou polevou. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Ja som ešte počiarkala stuhnutú polevu rozpustenou mliečnou polevou.

Odložíme do chladu. Krájame na rezy najlepšie asi po 12 hodinách zúbkovým horúcim nožom, aby poleva nepraskala.

Dobrú chuť!

 

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
4.166665
Priemer: 4.2 (12 hlasy)

Sezónne recepty

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.