
vanilka52
Obľúbený karamelový zákusok z odpaľovaného cesta
Cesto: | ||
250 | millilitrov | voda |
štipka | soľ | |
90 | gramov | tuk |
140 | gramov | hrubá múka |
4 | kusy | vajce |
Plnka 1: | ||
125 | millilitrov | mlieko |
20 | gramov | Zlatý klas |
35 | gramov | kryštálový cukor |
1⁄2 | balík | vanilkový cukor |
15 | millilitrov | rum |
125 | gramov | smotana na šľahanie |
1 | polievková lyžica | práškový cukor |
Plnka 2: | ||
125 | gramov | smotana na šľahanie |
65 | gramov | kryštálový cukor |
Poleva: | ||
150 | gramov | práškový cukor |
2 | polievkové lyžice | mlieko horúce |
trocha | maslo | |
1 | polievková lyžica | rum |
Cesto:
Do kastróla dáme vodu, soľ a tuk a uvedieme do varu. Vsypeme múku, premiešame a
odtiahneme zo sporáka. Miešame kým vznikne hladká hruda, ktorá sa nelepí na kraje kastróla. Ešte raz dáme na sporák a prehrejeme, aby sa múka zaparila. Necháme vychladnúť, občas premiešame. Pridáme po jednom vajíčka a vyšľaháme.
Naplníme cukrárske vrecko a na vymastený plech striekame veterníky. Pečieme 15 minút na 200°C a asi 15 min na 180°C. Po upečení necháme vychladnúť a prekrojíme.
Plnka 1:
Mlieko, zlatý klas a kryštálový cukor uvaríme na hustý puding. Necháme vychladnúť. Vychladnutý puding vyšľaháme s rumom a vanilkovým cukrom. Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom a jemne zmiešame s pudingom. Naplníme cukrárske vrecko a naplníme rozkrojené korpusy.
Plnka 2:
Polovicu smotany zohrejeme. Cukor upálime na karamel, do horúceho pridáme polovicu horúcej smotany. Chvíľu pomaríme, odložíme z ohňa a miešame do rozpustenia karamelu. Najlepšie je pripraviť si túto plnku deň vopred. Do vychladnutej karamelovej hmoty vlejeme zvyšnú smotanu a vyšľaháme. Takto pripravenú karamelovú šľahačku nastriekame na prvú plnku a prikryjeme vrchným korpusom, ktorý sme namočili do polevy.
Poleva:
Cukor vymiešame s horúcim mliekom, rumom a maslom veľkosti vlašského orecha.
Dobrú chuť!
vďaka za recept, vyzerajú lákavo

