
katarinalucanova | Karamelové veterníky
Fantastické veterníky z odpaľovaného cesta s pudingovým krémom, karamelovou šľahačkou a fondánovou polevou.
Cesto: | ||
200 | millilitrov | voda |
70 | gramov | olej |
160 | gramov | hladká múka |
4 | kusy | vajce |
štipka | soľ | |
Krém: | ||
500 | millilitrov | mlieko |
2 | balíky | Zlatý klas |
100 | gramov | kryštálový cukor |
1 | balík | vanilkový cukor |
1 | kus | žĺtok |
125 | gramov | maslo |
3 | polievkové lyžice | rum |
Karamelová šľahačka: | ||
5 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
500 | millilitrov | smotana na šľahanie |
Deň vopred si pripravíme karamel na karamelovú šľahačku: V suchej rajničke upálime 5 PL cukru na karamel. Vlejeme 250 ml šľahačky a karamel pri stálom miešaní rozpustíme v šľahačke. Schladíme a odložíme do chladničky do druhého dňa.
Odpaľované cesto: Olej si v pohári odvážime, vlejeme do hrnca, pridáme vodu štipku soli a privedieme k varu. Keď vrie, vsypeme múku a dobre miešame vareškou, až kým sa nám všetko spoji a dobre zavarí. Odstavíme a necháme vychladiť. Do vyhladeného cesta všľaháme vajíčka, vždy po jednom. Dobre vyšľaháme, cesto má byť husté.
Kým nastriekame venčeky, zapneme rúru na 220 °C.
Cesto pomocou cukrárenského vrecka nastriekame na suchý plech v tvare koliesok.
Keď sú na plechu, dobre pokropím studenou vodou. Nikdy som nemerala koľko, ale odhadom asi 1,5 dcl vody.
Vložíme do rúry a stiahneme teplotu pečenia na 200 stupňov. Po 12 minutách stiahneme teplotu na 170 °C a dopečiem.
Počas pečenia neotváram rúru.
Keď sú dobre upečené, mali by samé odskočiť od plechu. Preto radšej použiť novší plech, nie starý, prepálený.
Pudingový krém: Z mlieka, Zlatého klasu, žĺtka a cukru uvaríme hustý puding. Vrch pudingu posypeme vanilkovým cukrom a necháme vychladiť. Do ešte trošku teplého pudingu všľaháme maslo a rum.
Karamelová šľahačka: 250 ml šľahačky vyšľahne pridáme deň vopred pripravenú karamelovú šľahačku a došľaháme na tuhý krém. Robím to takto a vždy sa vydarí.
Veterníčky rozkrojíme a naplníme plnkami. Najskôr pudingová, potom šľahačka. Vyšlo mi 30 malých veterníčkov.
Vrch veterníčkov môžeme posypať cukrom. Ja som jemne poliala fondánovou polevou.
Fondán pripravujem takto: 4 PL kryštálového cukru roztopím na karamel zalejeme 2 dcl teplého mlieka a rozvarím. Keď vychladne pridám práškový cukor, ten nevážim, ale pridávam podľa hustoty. Odhadom aj pol kila.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty