Veterníky

Pridal/a Maria Rosiera

Veterníky v troch príchutiach, ktorý by ste si dali? 

Veterníky - recept
Výnos
Porcie
Čas prípravy
1 hod, 20 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút
Celkový čas
1 hod, 50 minút

Ingrediencie

5kusyvajce
250millilitrovvoda
1čajová lyžičkasoľ
125gramovmaslo
200gramovhladká múka
2litremlieko
1balíkZlatý klas
1balíkkaramelový puding
1balíkvanilkový puding
5balíkyprášková šľahačka
300gramovpráškový cukor
3polievkové lyžiceinstantná káva
12polievkové lyžicekryštálový cukor
3balíkyvanilkový cukor

Inštrukcie

  1.  

    Odpaľované cesto: Vodu, soľ a maslo dáme do hrnca a privedieme k varu. Zohrievame a po roztopení masla prisypeme preosiatu múku, znížime intenzitu ohrevu a cesto odpaľujeme (miešame vareškou) 3-4 minúty. Miešame zo strany na stranu, aby sa odparila voda a vznikla kompaktná hmota. Cesto necháme vychladnúť a potom postupne po jednom vmiešame vajíčka. Cesto preložíme do vrecka a nastriekame veterníky na plech s papierom na pečenie, pečieme 10 minút na 200 °C, potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme ďalších 20 minút. Upečené, vychladnuté veterníky prekrojíme.

  2.  

    Vanilkovo-šľahačkový krém: Zo 400 ml mlieka, 2 vrecúšok vanilkového cukru, 1 PL kryštálového cukru a vanilkového pudingu v prášku uvaríme puding. Necháme vychladnúť. Šľahačku v prášku vyšľaháme so 150 ml mlieka. Vyšľaháme vychladený puding a zmiešame s vyšľahanou šľahačkou. 

  3.  

    Karamelovo-šľahačkový krém: Zo 400 ml mlieka, 2 PL kryštálového cukru a karamelového pudingu v prášku uvaríme puding. Necháme vychladnúť. Šľahačku v prášku vyšľaháme so 150 ml mlieka. Vyšľaháme vychladený puding a zmiešame s vyšľahanou šľahačkou. 

  4.  

    Kávovo-šľahačkový krém: Zo 400 ml mlieka, 2 PL kryštálového cukru, Zlatého klasu a instantnej kávy uvaríme puding. Necháme vychladnúť. Šľahačku v prášku vyšľaháme so 150 ml mlieka. Vyšľaháme vychladený puding a zmiešame s vyšľahanou šľahačkou. 

  5.  

    Karamelová šľahačka: Deň vopred (večer) rozpustíme 3 PL cukru na karamel, prilejeme 250 ml mlieka a uvaríme “karamelové mliečko”. Dáme vychladnúť na noc do chladničky. Na druhý deň prisypeme 2 šľahačky v prášku a vyšľaháme karamelovú šľahačku.

  6.  

    Poleva: Zo 100 g kryštálového cukru pripravíme karamel, do ktorého následne pridáme 30 g masla izbovej teploty a 100 ml vlažnej smotany alebo mlieka. Povaríme do rozpustenia. Odstavíme z tepla a prisypeme práškový cukor do želanej konzistencie. (Na vanilkovú polevu opakujeme postup, pričom pridáme ku kryštálovému cukru aj vanilkový - roztopíme kryštálový s vanilkovým cukrom na karamel. Pri poleve na kávové veterníky dodržíme postup s primiešaním 2 ČL instantnej kávy - pri varení karamelu, následne tieto “rozvary” “mliečka” zahustíme práškovým cukrom podľa želanej predstavy.)

Poznámky

Klasické veterníky s obohatenou chuťou, idete do toho? 

 

Veterníky - recept postup 1

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)

Sezónne recepty

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.