
Med a orechy - božská kombinácia!
Korpus: | ||
500 | gramov | hladká múka |
200 | gramov | práškový cukor |
2 | kusy | vajce |
200 | gramov | maslo |
2 | polievkové lyžice | med |
2 | čajové lyžičky | sóda bikarbóna |
2 | čajové lyžičky | mlieko |
Orechová zmes: | ||
80 | gramov | práškový cukor |
300 | gramov | nasekané vlašské orechy |
120 | gramov | maslo |
3 | polievkové lyžice | med |
Krém: | ||
3 | decilitre | mlieko |
1 1⁄2 | polievkové lyžice | hladká múka |
1 1⁄2 | polievkové lyžice | Solamyl |
100 | gramov | kryštálový cukor |
250 | gramov | maslo |
1 | kus | vanilkový cukor |
1 | deciliter | rum |
1. Zo surovín na cesto si na doske vypracujeme cesto a rozdelíme ho na dve polovice. Obe rozvaľkáme na veľké obdĺžniky a upečieme na papieri na pečenie. Ja som cesto vaľkala rovno na pečiacom papieri, pretože keď som ho vaľkala na doske, nedalo sa mi dobre preniesť na plech.
2. Jednu placku upečieme prázdnu a druhú aj s orechovou zmesou. Obe pečieme na 170 C dozlatova asi 15 minút, treba sledovať.
3. Spravíme si orechovú zmes: Nasekané orechy s maslom, cukrom a medom dáme na panvicu, necháme všetko rozpustiť a osmažíme dozlatova. Ešte HORÚCU zmes kladieme na surový druhý plát a taktiež ho upečieme na 170 C, 15 minút.
4. Príprava krému - maslo zmiešame s vanilkovým cukrom
5. Ďalej spolu uvaríme na hustú kašu mlieko, hladkú múku, solamyl a cukor. Miešame až kým to nezhustne.
6. Keď kaša vychladne, primiešame ju k maslu zmiešanému s vanilkovým cukrom. Vyšľaháme.
7. Prázdny plát najprv pokvapkáme 1 dcl rumu a necháme vsiaknuť. Potom natrieme krémom.
8. A prikryjeme plátom s orechovou zmesou. Ja som musela tento plát prekrojiť napoly a preniesť postupne, aby sa nezlomil.
9. Koláčik treba nechať na chladnom mieste uležať aspoň jeden deň. Na druhý deň pôjde krájať dobre. Koláčik sa vám po dokončení bude zdať tvrdý, ale nebojte, on krásne zmäkne a vrchná vrstva bude pekne chrumkavá! Dobrú chuť želám!
Ďalšie recepty