
evicka | Juhoslovanský krémeš
Mäkkučké orechové cesto medzi dvoma lístkovými cestami s pudingovo-maslovým krémom.
400 | gramov | lístkové cesto |
Orechové cesto: | ||
5 | kusy | vajce |
100 | gramov | mleté orechy |
200 | gramov | kryštálový cukor |
4 | polievkové lyžice | polohrubá múka |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
Krém: | ||
500 | millilitrov | mlieko |
2 | balíky | Zlatý klas |
250 | gramov | maslo |
250 | gramov | práškový cukor |
Lístkové cesto rozdelíme na polovicu a každú z nich rozvaľkáme na veľkosť plechu v ktorom budeme piecť potom aj orechové cesto.
Lístkové cesto popicháme vidličkou a dáme na opačnú stranu plechu. Lístkové cesto pečieme pri 200 st. do svetlo ružova. Necháme ich vychladnúť.
Orechové cesto: Bielka vyšľaháme do polotuha, pridáme cukor a došľaháme do tuha, pridávame po jednom žĺtky a ešte došľaháme. Jemne vareškou vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a orechmi. Orechové cesto pečieme na papieri na pečenie na 180 stupňov asi 20 minút. Necháme úplne vychladnúť. Z vrchu zošúpeme šúplatu aby sa nám neoddeľovalo od krému.
Krém: Z mlieka a zlatého klasu uvaríme hustý puding a necháme ho úplne vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny s cukrom a postupne do toho prišľahávame vychladnutú pudingovú kašu. Môžeme pridať aj kvapku rumu.
Na podložku dáme jedno upečené lístkové cesto, potrieme polovicou krému, na krém uložíme orechové cesto, na orechové cesto natrieme druhú polovicu krému a zakryjeme druhým lístkovým cestom. Koláč rukami pritlačíme a necháme asi pol hodiny postáť pri izbovej teplote. Potom ho dáme do chladničky a keď zmäkne krájame na kocky a pocukrujeme.
Dobrú chuť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty