Čokoládová torta s pralinkami

Pridal/a LiViera

jemná špongiová piškóta,  čokoládový krém , zrkadlová poleva , pralinky

Čokoládová torta s pralinkami - recept
Výnos
Porcie
Zdrojvlastný
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

Korpus
6kusyvajce
135gramovkryštálový cukor
64 1⁄2gramovuvarený čierny čaj
64 1⁄2gramovrum
75gramovhladká múka špeciál
30gramovkakao
72gramovslnečnicového oleja
1⁄3čajová lyžičkasoľ

Inštrukcie

Čokoládová torta s pralinkami

Ingrediencie - Špongiová kakaová piškóta

  • 6 vaječných bielok ( 225 g )
  • 6 vaječných žĺtok ( 120g )
  • 135 g  kryštálového cukru
  • 64,5 g  uvareného čierneho čaju
  • 64,5 g  rumu
  • 75 g  hladkej múky špeciál
  • 30 g  kvalitného kakaa
  • 72 g  slnečnicového oleja ( Heliol)
  • 1/3  lyžičky soli

Inštrukcie

Žĺtky, čaj, rum, olej, soľ v tomto poradí zmiešame. Netreba šľahať. Postupne pridáme preosiatu múku zmiešanú s kakaom , premiešame a precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili prípadných  hrudiek. Vyšľaháme  sneh z bielok a cukru, postupne pridáme do žĺtok a vylejeme do formy ( 20 x 20 cm ) vystlanej papierom na pečenie. Vložíme do pekáča s horúcou vodou a pečieme na spodnej priečke rúry, bez ventilátora najskôr 30 minút / 150 °C, potom teplotu znížime na 130 °C a pečieme ďalších 40 minút . Po uplynutí tejto doby pečenia   na rúre potvoríme dvierka,  vložíme medzi ne kuchynskú utierku  a pečieme ešte 7 minút / 130 °C     ( videonávod si môžete  pozrieť na mojom webe ).

Ingrediencie - Jemný kakaový krém

  • 250 g  mascarpone
  • 250 g  živočíšnej 33%  šľahačky
  • 200 g  horkej čokolády Callebaut 54,5 % ( môže byť aj 52% z Lidla)
  • 180 g  sladená rastlinná šľahačka Patisserie  ( môže byť aj 33% živočíšna s cukrom p. p.)
  • 2 plátky želatíny a 4 lyžice studenej vody na napučanie

Inštrukcie

Rozvaríme živočíšnu šľahačku ,ešte do takej horúcej dáme čokoládu , necháme rozpustiť , premiešame, vychladíme a dáme na 1 hodiny do chladničky. Želatínu namočíme do studenej vody,  po zmäknutí ju vyžmýkame a rozpustíme v horúcej vode. Čokoládovú šľahačku zmiešame  s rastlinnou a do polo tuha vyšľaháme. Pridáme mascarpóne a znovu vyšľaháme. Trochu odoberieme, pridáme do rozpustenej želatíny , vymiešame, vylejeme  do zvyšného krému a znovu ručne premiešame.

Ingrediencie Zrkadlová poleva

  • 50 g  horkej čokolády Callebaut 54,5 % ( môže byť aj 52% z Lidla)
  • 42,5 g  kryštálového cukru
  • 37,5 g  vody
  • 30 g  kondenzovaného mlieka
  • 1 plátok želatíny a 2 lyžice studenej vody na napučanie

Inštrukcie

Želatínu zalejeme studenou vodou a necháme napučať. Vodu, cukor, kondenzované mlieko, rozvaríme a odložíme zo sporáka . Ešte do takého horúceho pridáme  vyžmýkanú želatínu a čokoládu. Pre zjemnenie, precedíme cez husté sitko. Necháme vychladiť pri izbovej teplote .  Na mojom webe je aj videonávod na prípravu zrkadlovej polevy.

Postup plnenia

Kakaový korpus prekrojíme na 3 časti. Kraje orežeme na veľkosť  18 x 18 cm. Ráfik rovnakej veľkosti vystelieme fóliou položíme na podnos a postupne striedavo plníme piškóta, krém ( pomocou cukrárskeho vrecka ), piškóta, krém, piškóta, krém a dáme do chladničky  stuhnúť  ( asi na 1 hodinu). Keď je krém dostatočne tuhý, na  vrch vylejeme zrkadlovú polevu a znovu dáme do chladničky stuhnúť. Po dvoch hodinách tortu vyberieme z ráfika, stiahneme fóliu a ozdobíme pralinkami .

Nech sa vám darí  Úsmev

 

Čokoládová torta s pralinkami - recept postup 1

Recepty: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (5 hlasy)

Sezónne recepty

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.