
EykaM | Calin a la francais
Som veľkým priaznivcom francúzskej gastronómie a patisserie, recept na tortu s názvom francúzske pohľadenie Kompozícia torty: kakaový korpus, creme brulee, dacquoise, ganache de nougat, creme brulee, kakaový korpus, mousse au chocolat au lait, poleva
Kakaový korpus: | ||
6 | kusy | vajce |
6 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
6 | polievkové lyžice | polohrubá múka |
2 | polievkové lyžice | kakao |
100 | millilitrov | olej |
20 | millilitrov | voda |
Creme brulee: | ||
6 | kusy | žĺtok |
500 | millilitrov | smotana |
50 | gramov | cukor |
1 | kus | vanilkový struk |
1 | balík | želatína |
Korpus dacquoise: | ||
6 | kusy | bielok |
150 | gramov | kryštálový cukor |
100 | gramov | práškový cukor |
250 | gramov | mleté mandle |
1 | polievková lyžica | kakao |
Ganache de nougat: | ||
200 | gramov | nugát |
100 | millilitrov | smotana |
Mousse au chocolat au lait: | ||
200 | gramov | mliečna čokoláda |
200 | millilitrov | smotana |
Poleva: | ||
100 | gramov | horká čokoláda |
100 | millilitrov | smotana |
25 | gramov | maslo |
Kakaový korpus: Vyšľahať bielka s cukrom, do tuhého snehu pridať žĺtka, ešte spolu vyšľahať, potom pridať múku, jemne premiešať, pridať kakaový olej (kakao zmiešané s olejom, aby sa nerobili hrudky)a vodu, jemne premiešať. Po upečení korpus prekrojiť na 2 časti.
Creme brulee: Prevariť smotanu, rozrezaný vanilkový struk a cukor. Za stáleho miešania naliať na žĺtkx, precediť naspať do hrnca, prevariť s napučanou želatínou. Mierne vychladnuté naliať na korpusy, dať stuhnúť do chladničky.
Korpus dacquoise- bezmúkový, bielkový: Vyšľahať bielky s kryštálovým cukrom na tuhý sneh. Cukor treba pridávať na 3 krát. Zmiešať práškový cukor, mandle a kakao...potom zmiešať spolu s vyšľahaným snehom. Hmota musí byť lesklá a nie veľmi tekutá (skoro ako na macarons). Cukrárskym vreckom, na papier na pečenie nastriekať potrebný tvar. Piecť na 180-ke cca 10-12 min.
Ganache de nougat: Spolu roztopiť, natrieť na dacquoise a dať stuhnúť do chladničky.
Mousse au chocolat au lait: (existujú dva druhy, ja som zvolila ten tuhší šľahačkový, nie vajíčkový)
Zohriať čokoládu a 100 ml tekutú smotany, po miernom vychladení jemne zmiešať so 100 ml vyšľahanej smotany.
Poleva: Zohriať, všetko spolu dobre vymiešať, vlažné naliať na tortu.
Ozdoby som vytvárala z temperovanej horkej čokolády ( teda aspoň si myslím, že sa mi ju podarilo správne vytemperovať, snaha bola :-)) za pomoci čokotransferu a štrukturálnej fólie. Na dozdobenie som použila zlatý cukor.

EykaM
Dobrý deň pani EykaM, zaujala ma táto vaša torta, rozhodol som sa ju upiecť ako na svadbu pre krsnú dcéru. Mám však otázku. Veľkosť formy na pečenie akú ste použili ? Vzhľadom na ostatný materiál aby neboli nízke plnky? Mám 28cm formu. Ďakujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Niečo prekrásne a veľmi "jedlé" - ďakujem!








