
aramana | Metrový koláč
Recept s fotopostupom na metrový koláč podľa pôvodného receptu ...inak, nemá meter, môj mal 69cm
Cesto: | ||
4 | kusy | vajce |
26 | dekagramov | práškový cukor |
150 | millilitrov | olej |
150 | millilitrov | voda horúca |
26 | dekagramov | hladká múka |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
2 | polievkové lyžice | kakao |
Plnka: | ||
4 | decilitre | mlieko |
3 | polievkové lyžice | hrubá múka |
1 | balík | vanilkový cukor |
25 | dekagramov | maslo |
15 | dekagramov | práškový cukor |
2 | polievkové lyžice | rum |
Poleva: | ||
150 | gramov | tmavá čokoláda |
40 | gramov | Cera |
2 | polievkové lyžice | olej |
Cesto: Potrebujeme dve formy na srnčí chrbát. Ak máme len jednu, upečieme najprv svetlé cesto a potom kakaové.
Z celkového množstva oleja si odoberieme 2 polievkové lyžice a odložíme.
Žĺtky vymiešame s cukrom skoro do biela, do toho postupne prišľaháme olej a horúcu vodu.
Múku zmiešame s práškom do pečiva a primiešame k žĺtkom. Nakoniec pridáme sneh z bielkov.
Cesto rozdelíme na dve časti. Do druhej časti primiešame kakao zmiešané s tými dvoma polievkovými lyžicami oleja. Keď bude kakao rozmiešané v oleji, ľahšie sa nám bude zamiešavať do cesta.
Formy vymastíme maslom alebo Herou a vysypeme strúhankou alebo hrubou múkou.
Keď nalejeme cesto do srnčieho chrbta, vidličkou pichneme do stredu po celej dĺžke (asi 5 krát), aby sa nám cesto veľmi nevydulo a neprasklo.
Pečieme na 170-180 stupňov asi 35-40 minút.
Po upečení necháme zo tri minútky vydýchať a vyklopíme z formy.
Plnka: Mlieko, múku a vanilkový cukor varíme na kašu. Je dobré si sledovať hodiny, aby sme to udržali na varení aspoň 3 minúty, najlepšie sú 4-5 minút. Veľmi ťažko sa to začne miešať, ale je nutné to miešať nad ohňom, aby sa múka uvarila. Kašu necháme vychladnúť.
Maslo vymiešame s cukrom, prišľaháme vychladnutú kašu a nakoniec rum.
Skladanie: Vychladnuté cesto nakrájame podľa rebier, ktoré urobila v ceste forma. Na koláč potrebujeme miesto aspoň 70 cm.
Koláč skladáme tak, že striedame svetlé a tmavé cesto a zliepame plnkou. Svetlý plát, plnka, tmavý plát, plnka, svetlý plát plnka....
Musí nám ostať trocha plnky na obtretie koláča - cca 3 polievkové lyžice.
Necháme to obtreté stuhnúť a polejeme polevou.
Netreba sa báť, keď budeme liať polevu približne na stred, ona sa roztečie na obe strany. Ak nie, tak to čo stečie na podložku nožíkom nadvihneme a obtrieme to, kde sa poleva nechytila.
Poleva: Čokoládu roztopíme s Cerou nad parou, pridáme olej a chvíľu miešame aby sa to spojilo.
Keď poleva stuhne, krájame koláč do šikma, tým nám vzniknú farebné pásy. Podľa toho ako veľmi šikmo krájame, máme na reze 3 alebo 4 pásy cesta.
Dobrú chuť.

aramana

aramana

aramana

aramana
Ďalšie recepty
Aj mne to kedysi prišlo ako niečo nadprirodzené takto poskladať koláč, kým som netušila že to vlastne od krájania záležíPodľa toho ako veľmi šikmo krájaš, máš na reze 3 alebo 4 pásy cesta
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som vedela že my ťa aj piecť naučíme moja krásna!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem za postup, konečne budem vedieť ako sa robí metrový.

