Popis
Recept s fotopostupom na metrový koláč podľa pôvodného receptu ...inak, nemá meter, môj mal 69cm

Zhrnutie
Výnos | |
---|---|
Čas prípravy | |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas |
Ingrediencie
Cesto | ||
4 | kusy | vajcia |
26 | dekagramy | praskový cukor |
150 | millilitrov | olej |
150 | millilitrov | horúcej vody |
26 | dekagramy | hladka muka |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
2 | polievkové lyžice | kakao |
plnka | ||
4 | decilitre | mlieko |
3 | polievkové lyžice | hruba muka |
1 | balík | vanilkový cukor |
25 | dekagramy | maslo alebo Hera alebo pol na pol |
15 | dekagramy | praskový cukor |
2 | polievkové lyžice | rum |
POLEVA | ||
150 | gramov | tmavá čokoláda |
40 | gramov | Cera |
2 | polievkové lyžice | olej |
Inštrukcie
Cesto:
Potrebujeme dve formy na srnčí chrbát.Ak máme len jednu, upečieme najprv svetlé cesto a potom kakaové.
Z celkového množstva oleja si odoberieme 2 polievkové lyžice a odložíme.
Žĺtka vymiešame s cukrom skoro do biela, do toho postupne prišľahávame olej a horúcu vodu.Múku zmiešame s práškom do pečiva a primiešame k žĺtkam.Nakoniec pridáme sneh z bielkov.
Cesto rozdelíme na dve časti.Do druhej časti primiešame kakao zmiešané s tými dvoma polievkovými lyžicami oleja (keď bude kakao rozmiešané v oleji, ľahšie sa nám bude zamiešavať do cesta).
Formy vymastíme maslom/herou a vysypeme strúhankou alebo hrubou múkou.Keď nalejeme cesto do srnčieho chrbáta, vidličkou pichneme do stredu po celej dĺžke (asi 5 krát), aby sa nám cesto nevydulo moc a neprasklo.Pečieme na 170-180 stupňov asi 35-40 minút.
Po upečení necháme zo tri minútky vydýchať a vyklapame z formy.
Plnka:
Mlieko, múku a vanilkový cukor varíme na kašu.Je dobré si sledovať hodiny, aby sme to udržali na varení aspoň 3 minúty, najlepšie sú 4-5 minút.Veľmi ťažko sa to začne miešať ale je nutné to miešať nad ohňom, aby sa múka uvarila.Kašu necháme vychladnúť.
Maslo vymiešame s cukrom, prišľaháme vychladnutú kašu a nakoniec rum.
Vychladnuté cesto nakrájame podľa rebier.
Na koláč potrebujeme miesto aspoň 70cm.
Koláč skladáme tak, že striedame svetlé a tmavé cesto a zliepame plnkou.Svetlý plát, plnka, tmavý plát, plnka, svetlý plát plnka....Musí nám ostať trocha plnky na obtretie koláča.Asi 3 plievkové lyžice.Necháme to obtreté stuhnúť a polejeme polevou.Netreba sa báť, keď budeme liať polevu približne na stred, ona sa roztečie na obe strany.Ak nie, tak to čo stečie na podložku nožíkom nadvihneme a obtreme to, kde sa poleva nechytila.
Poleva:
Čokoládu roztopíme s cerou nad parou, pridáme olej a chvíľu miešame aby sa to spojilo.
Keď poleva stuhne, krájame koláč do šikma, tým nám vzniknú farebné pásy.Podľa toho ako veľmi šikmo krájame, máme na reze 3 alebo 4 pásy cesta.
Dobrú chuť.



Recepty:
Základné ingrediencie:
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
- prečítané 15361x
Komentáre
Ďakujem za postup, konečne budem vedieť ako sa robí metrový.


Aj mne to kedysi prišlo ako niečo nadprirodzené takto poskladať koláč, kým som netušila že to vlastne od krájania záleží

Podľa toho ako veľmi šikmo krájaš, máš na reze 3 alebo 4 pásy cesta
Ja som vedela že my ťa aj piecť naučíme moja krásna!


