Metrový koláč

Popis

Recept s fotopostupom na metrový koláč podľa pôvodného receptu Áno ...inak, nemá meter, môj mal 69cmChichocem sa

Metrový koláč - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

Cesto
4kusyvajcia
26dekagramypraskový cukor
150millilitrovolej
150millilitrovhorúcej vody
26dekagramyhladka muka
1⁄2balíkprášok do pečiva
2polievkové lyžicekakao
plnka
4decilitremlieko
3polievkové lyžicehruba muka
1balíkvanilkový cukor
25dekagramymaslo alebo Hera alebo pol na pol
15dekagramypraskový cukor
2polievkové lyžicerum
POLEVA
150gramovtmavá čokoláda
40gramovCera
2polievkové lyžiceolej

Inštrukcie

Cesto:

Potrebujeme dve formy na srnčí chrbát.Ak máme len jednu, upečieme najprv svetlé cesto a potom kakaové.

Z celkového množstva oleja si odoberieme 2 polievkové lyžice a odložíme.

Žĺtka vymiešame s cukrom skoro do biela, do toho postupne prišľahávame olej a horúcu vodu.Múku zmiešame s práškom do pečiva a primiešame k žĺtkam.Nakoniec pridáme sneh z bielkov.

Cesto rozdelíme na dve časti.Do druhej časti primiešame kakao zmiešané s tými dvoma polievkovými lyžicami oleja (keď bude kakao rozmiešané v oleji, ľahšie sa nám bude zamiešavať do cesta).

Formy vymastíme maslom/herou a vysypeme strúhankou alebo hrubou múkou.Keď nalejeme cesto do srnčieho chrbáta, vidličkou pichneme do stredu po celej dĺžke (asi 5 krát), aby sa nám cesto nevydulo moc a neprasklo.Pečieme na 170-180 stupňov asi 35-40 minút.

Po upečení necháme zo tri minútky vydýchať a vyklapame z formy.

 

Plnka:

Mlieko, múku a vanilkový cukor varíme na kašu.Je dobré si sledovať hodiny, aby sme to udržali na varení aspoň 3 minúty, najlepšie sú 4-5 minút.Veľmi ťažko sa to začne miešať ale je nutné to miešať nad ohňom, aby sa múka uvarila.Kašu necháme vychladnúť.

Maslo vymiešame s cukrom, prišľaháme vychladnutú kašu a nakoniec rum.

Vychladnuté cesto nakrájame podľa rebier.

Na koláč potrebujeme miesto aspoň 70cm.

Koláč skladáme tak, že striedame svetlé a tmavé cesto a zliepame plnkou.Svetlý plát, plnka, tmavý plát, plnka, svetlý plát plnka....Musí nám ostať trocha plnky na obtretie koláča.Asi 3 plievkové lyžice.Necháme to obtreté stuhnúť a polejeme polevou.Netreba sa báť, keď budeme liať polevu približne na stred, ona sa roztečie na obe strany.Ak nie, tak to čo stečie na podložku nožíkom nadvihneme a obtreme to, kde sa poleva nechytila.

 

Poleva: 

Čokoládu roztopíme s cerou nad parou, pridáme olej a chvíľu miešame aby sa to spojilo.

Keď poleva stuhne, krájame koláč do šikma, tým nám vzniknú farebné pásy.Podľa toho ako veľmi šikmo krájame, máme na reze 3 alebo 4 pásy cesta.

Dobrú chuť.Úsmev

Metrový koláč - recept postup 1
Metrový koláč - recept postup 2
Metrový koláč - recept postup 3

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
4.333335
Priemer: 4.3 (6 hlasy)

Komentáre

Ďakujem za postup, konečne budem vedieť ako sa robí metrový. ÁnoTlieskamÁno

Aj mne to kedysi prišlo ako niečo nadprirodzené takto poskladať koláč, kým som netušila že to vlastne od krájania záležíChichocem saChichocem saChichocem saPodľa toho ako veľmi šikmo krájaš, máš na reze 3 alebo 4 pásy cestaÁno

Ja som vedela že my ťa aj piecť naučíme moja krásna!SrdceSrdceSrdceVyplazený jazyk

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.