reklama

Metrový koláč

Pridal/a aramana dňa 31. 10. 2019 - 19:06 - Recepty aramana
Metrový koláč, Recepty na zákusky, aramana

aramana | Metrový koláč


reklama

Recept s fotopostupom na metrový koláč podľa pôvodného receptu Áno ...inak, nemá meter, môj mal 69cmChichocem sa

Ingrediencie
Cesto:
4 kusy vajce
26 dekagramov práškový cukor
150 millilitrov olej
150 millilitrov voda horúca
26 dekagramov hladká múka
1⁄2 balík prášok do pečiva
2 polievkové lyžice kakao
Plnka:
4 decilitre mlieko
3 polievkové lyžice hrubá múka
1 balík vanilkový cukor
25 dekagramov maslo
15 dekagramov práškový cukor
2 polievkové lyžice rum
Poleva:
150 gramov tmavá čokoláda
40 gramov Cera
2 polievkové lyžice olej
Postup

Cesto: Potrebujeme dve formy na srnčí chrbát. Ak máme len jednu, upečieme najprv svetlé cesto a potom kakaové.

Z celkového množstva oleja si odoberieme 2 polievkové lyžice a odložíme.

Žĺtky vymiešame s cukrom skoro do biela, do toho postupne prišľaháme olej a horúcu vodu. 

Múku zmiešame s práškom do pečiva a primiešame k žĺtkom. Nakoniec pridáme sneh z bielkov.

Cesto rozdelíme na dve časti. Do druhej časti primiešame kakao zmiešané s tými dvoma polievkovými lyžicami oleja. Keď bude kakao rozmiešané v oleji, ľahšie sa nám bude zamiešavať do cesta.

Formy vymastíme maslom alebo Herou a vysypeme strúhankou alebo hrubou múkou.

Keď nalejeme cesto do srnčieho chrbta, vidličkou pichneme do stredu po celej dĺžke (asi 5 krát), aby sa nám cesto veľmi nevydulo a neprasklo.

Pečieme na 170-180 stupňov asi 35-40 minút.

Po upečení necháme zo tri minútky vydýchať a vyklopíme z formy.

Plnka: Mlieko, múku a vanilkový cukor varíme na kašu. Je dobré si sledovať hodiny, aby sme to udržali na varení aspoň 3 minúty, najlepšie sú 4-5 minút. Veľmi ťažko sa to začne miešať, ale je nutné to miešať nad ohňom, aby sa múka uvarila. Kašu necháme vychladnúť.

Maslo vymiešame s cukrom, prišľaháme vychladnutú kašu a nakoniec rum.

Skladanie: Vychladnuté cesto nakrájame podľa rebier, ktoré urobila v ceste forma. Na koláč potrebujeme miesto aspoň 70 cm.

Koláč skladáme tak, že striedame svetlé a tmavé cesto a zliepame plnkou. Svetlý plát, plnka, tmavý plát, plnka, svetlý plát plnka....

Musí nám ostať trocha plnky na obtretie koláča - cca 3 polievkové lyžice. 

Necháme to obtreté stuhnúť a polejeme polevou.

Netreba sa báť, keď budeme liať polevu približne na stred, ona sa roztečie na obe strany. Ak nie, tak to čo stečie na podložku nožíkom nadvihneme a obtrieme to, kde sa poleva nechytila.

Poleva:  Čokoládu roztopíme s Cerou nad parou, pridáme olej a chvíľu miešame aby sa to spojilo.

Keď poleva stuhne, krájame koláč do šikma, tým nám vzniknú farebné pásy. Podľa toho ako veľmi šikmo krájame, máme na reze 3 alebo 4 pásy cesta.

Dobrú chuť.Úsmev

Doplňujúce obrázky
Metrový koláč, Recepty na zákusky, aramana, 1

aramana

Metrový koláč, Recepty na zákusky, aramana, 2

aramana

Metrový koláč, Recepty na zákusky, aramana, 3

aramana

Metrový koláč, Recepty na zákusky, aramana, 4

aramana

Celkový čas
1 hod, 40 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
40 minút

reklama


reklama

Kamila, Pi, 01. 11. 2019 - 14:00

Ďakujem za postup, konečne budem vedieť ako sa robí metrový. ÁnoTlieskamÁno

aramana, Pi, 01. 11. 2019 - 14:54

Aj mne to kedysi prišlo ako niečo nadprirodzené takto poskladať koláč, kým som netušila že to vlastne od krájania záležíChichocem saChichocem saChichocem saPodľa toho ako veľmi šikmo krájaš, máš na reze 3 alebo 4 pásy cestaÁno

alioska, So, 02. 11. 2019 - 12:29

Ja som vedela že my ťa aj piecť naučíme moja krásna!SrdceSrdceSrdceVyplazený jazyk

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama