Popis
Naša dobrá klasika od detských rokov....

Zhrnutie
Výnos | |
---|---|
Zdroj | Od mamy |
Čas prípravy | 1 hod |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas | 1 hod |
Ingrediencie
250 | gramov | hladkej múky |
150 | gramov | hera |
100 | gramov | Cera |
1 | kus | žĺtok |
3⁄4 | decilitre | vlažnej vody |
1 | čajová lyžička | ocot, štipka soli, |
1 | kus | na potretie: žĺtok + kl mlieko |
Náplň | ||
3 | kusy | bielka |
210 | gramov | kryštálový cukor |
1⁄2 | balík | vanilkový cukor |
2 | polievkové lyžice | praskový cukor |
1 | polievková lyžica | citronovej šťavy + štipka soli |
Inštrukcie
Ingrediencie:
Cesto: 250g hladkej múky, 150g Hera + 100g Cera 1 žĺtok, cca 3/4 dl vlažnej vody, 1KL ocot, štipka soli Na potretie: žĺtok + 1 KL mlieko Na plnku: 3 bielka + 210g kryštálový cukor + 1/2 vanilkový cukor + 1 PL citrónovej šťavy + štipka soli + 2 PL práškový cukor Na posypanie: práškový cukor
Postup cesto:
Heru + Ceru zmiešame s 1/3 múky, sformujeme do kocky a uložíme zakryté do chladničky na 1/2 hodinu. Do zvyšku múky pridáme soľ,žĺtok ocot a toľko vlažnej vody aby sme dosiahli vláčne závinové cesto. Vypracujeme ho (miesime, miesime..., môžeme ním buchať o stôl). Keď sa už na ruky ani dosku nelepí, ešte ho chvíľu spracúvavame na múkou vysypanej doske. Sformujeme ho do bochníka a zakryté necháme stáť 20 min.
Cesto má byť dobre prepracované, hladké, lesklé a suché. Po odpočinutí cesto rozvaľkáme do štvorca, do stredu šikmo uložíme tukovú kocku, ktorú zabalíme rovnomerne, vyvaľkáme do obĺžnika, cca 3/4 cm hrubé cesto. Zložíme v troch vrstvách na seba a v 15 min. intervaloch to opakujeme ešte dva krát.
Odležané cesto rozvaľkáme na podsypanej doske do tvaru obdĺžnika. Zúbkovaným kolieskom (radielkom)z obĺžnika narežeme 2,2 cm široké pásy. Pripravený pásik natáčame na kovové trubičky (rúrky) zo širšej strany smerom nadol tak , aby sa 1/3 prekrývala predošlí pásik. koniec pásika silno zatlačíme o predošlí pásik aby sa cesto pri pečení neodkrútilo. Správna trubička by mala byť 5x natočená.
Na pripravený plech dáme papier na pečenie, na ne ukladáme trubičky koncom nadol a trochu od seba aby sa pri pečení neprilepili. Ja dávam na plech 6 x 3 rady. Žĺtok dobre rozmiešam s mliekom a pierkom potriem vrchnú časť trubičiek. Pečieme hneď. Horkovzdušnú rúru predhrejem na 170°C, plech s trubičkami uložím do stredu a pečiem do zlatožlta cca 20 -25 min.
Upečené trubičky s citom stiahneme z rúrok a vychladnuté plníme.
Náplň:
Bielka dáme do hlbšej kovovej misky a šľaháme, najprv mierne, potom silnejšie. Pridáme medzi tým soľ, citónovú šťavu, vanilkový cukor a kryštálový cukor. Chvíľu ešte šľaháme a potom ho postavíme nad paru kde ho vyšľaháme na tuhú penu, cca 20-25 min. Hotová pena má byť veľmi tuhá, lesklá a "stáť na špičke pri pohybe". Misku s penou preložíme na pracovnú dosku kde ju mierne došľahávame cca 5-7 min. spolu s práškovým cukrom.
Vychladnuté, nie studené trubičky plníme z jednej aj z druhej strany, uložíme na tácku a bohato poprášime práškovým cukrom. Konzumujeme ich ešte v ten deň.

Recepty:
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
- prečítané 35063x
Komentáre
Čo môžeš urobiť dnes, neodkladaj na zajtra!:-D
S cerou som to ešte neskúšala, inak robím rovnako, ďakujem, vyskúšam(heart)
Irmuška vďaka -



akurat teraz sme boli na Slovensku na dovolenke a zobrala som strykovi tie trubicky formicky tak a tvoj receptik mi padol vhod.Dakujeeeem vyskusam




irma dakujem.prave som sa chystala napisat o dobry recept na trubicky.lebo moje sa mi akosi nepodarili.neviem presne od koho je recept,ale z mliekom.uz upecene sa mi nepacili.neboli take listkove,napuchle,a to som ich ani nemastila vajickom,ze vtedy nevyskocia.asi som mala vysoku teplotu,alebo boli malo upecene.no vypadali dost biedne.a potom ten sneh;-( tiez nebol ok.do slahania som prilievala cukr. sirup.ale ked chvilu postali tak boli akoby od spodu namokvane.neviem kde je chyba.môzes mi povedat prosim stalo sa to aj tebe?
- Ja vždy potieram žĺtkom a to ich riadne "omašlím", len si dávam pozor aby na krajoch, kde sa dotýka cesto s trubičkou nedostalo. Tam to po upečení ide ťažšie dole.
- Keď nemáš dobre vyhriatú rúru, tak sú bledule alebo nenaskočí cesto pekne.
- Ja cukor do peny dávam dosť a aby nebola tak sladké, tak aj citrónovú šťavu,
aby pena bola ako "betón".
- Keď dám ušľahanú penu s miskou dole z pary, tak dam do nej ešte práškový cukor a jemne ho ešte došľahávam. Potom ho až použijem.
To vieš, aj ja som mala neraz ťažkú hlavu, že prečo sa mi to stalo?
Je to len praxou ako všetko ostatné
irmuska,dakujem a skusim takto
vyskusam
prosim vas idem sa prvykrat pustit do samroliek... mam otazocku...mozem si napiect trubicky v predstihu? napr tento vykend (tyzden pred vianocami) a tesne pred(napr. v piatok) plnit? alebo radsej vsetko az ten vykend pred vianocami??? dakujem za odpoved :)
Lístkove cesto sa veľmi rýchlo vysúša, potom je aj dobrobivé a cítiť na nej, že je staré keď už má pár dní za sebou.
dkaujem velmi pekne :) takze az tesne pred vianocami :)
Už dávno hladám recept na lístkové cesto, vyskúšam,dakujem ... )))