reklama

Orechové žĺtkové rezy, najlepší tradičný recept

Pridal/a Martuška 123 dňa 18. 01. 2023 - 13:52 - Recepty Martuška 123
Orechové žĺtkové rezy, najlepší tradičný recept, Recepty na zákusky, Martuška 123

Martuška 123 | Žĺtkové rezy


reklama

Recept na tradičné žĺtkové rezy, vynikajúci orechový koláč so žĺtkovou polevou, ktorý piekli ešte naše babičky. Hodia sa na Vianoce, Veľkú noc, na svadbu či ku káve.

Ingrediencie
6 kusy bielok
250 gramov práškový cukor
150 gramov polohrubá múka
250 gramov maslo
300 gramov mleté orechy
1 balík prášok do pečiva
Žĺtková poleva:
6 kusy žĺtok
250 gramov práškový cukor
Postup

Recept na cesto: Mäkké maslo si vyšľaháme s cukrom, postupne pridáme orechy a na striedačku tuhý sneh z bielkov a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Plech vymastíme a vysypeme múkou, naň vylejeme cesto a pečieme na 180 stupňov asi 30-35 minút.

Recept na žĺtkovú polevu: Žĺtky vyšľaháme s cukrom dopenista. Ešte na horúci koláč vylejem trošku polevy a spravíme akoby škrupinku z nej, na tenko a až potom vylejeme zvyšok polevy a zahladíme.

Necháme úplne uschnúť a vychladnúť. Koláčik je najlepšie krájať nahriatym nožom.

Dobrú chuť!

Doplňujúce poznámky

Viac receptov na žĺtkové rezy

Ako krájať žĺtkové rezy, polevu, zákusky, koláče a torty

Výnos
1 plech
Celkový čas
50 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút
Priemer 3.8 (30 hlasov)

reklama


reklama

dadka1, St, 18. 11. 2020 - 16:17

robievam len niekedy mi ta poleva nie a nie stuhnut..neviem preco..pomer davam te  istyVyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazykÁno

 

 

aramana, So, 21. 11. 2020 - 08:11

Ja mám opačný problém, stuhne na kameň a potom sa pri krájaní láme ale už mi poradili pridať trošku oleja tak skúsimChichocem sa

Dávaš úplne na horúci koláč?Potom sa to nesmie dať do chladu a vlhka.Musí to uschnúť v suchu.

dadka1, So, 21. 11. 2020 - 17:12

ano davam na horuci kolac a necham ho este v trube..

 

Monmon, St, 17. 05. 2023 - 18:53

Mne sa to tiež stalo a osvedčil sa mi tento postup: Keď sú väčšie vajíčka, treba dať o jedno žĺtko menej alebo pridať trošku viac cukru (3 až 5 dkg). A ak je poleva až  príliš tuhá, ja pridávam pár kvapiek citrónovej šťavy. Lepšie sa mi osvedčila hustejšia poleva, pretože na horúcom ceste sa ešte aj tak "rozleje" a aj tak dobre stuhne. 

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama