
Martuška 123 | Žĺtkové rezy
Recept na tradičné žĺtkové rezy, vynikajúci orechový koláč so žĺtkovou polevou, ktorý piekli ešte naše babičky. Originál žĺtkové rezy sa hodia na Vianoce, Veľkú noc, na svadbu či ku káve.
6 | kusy | bielok |
250 | gramov | práškový cukor |
150 | gramov | polohrubá múka |
250 | gramov | maslo |
300 | gramov | mleté orechy |
1 | balík | prášok do pečiva |
Žĺtková poleva: | ||
6 | kusy | žĺtok |
250 | gramov | práškový cukor |
Recept na cesto: Mäkké maslo si vyšľaháme s cukrom, postupne pridáme orechy a na striedačku tuhý sneh z bielkov a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Plech vymastíme a vysypeme múkou, naň vylejeme cesto a pečieme na 180 stupňov asi 30-35 minút.
Recept na žĺtkovú polevu: Žĺtky vyšľaháme s cukrom dopenista. Ešte na horúci koláč vylejem trošku polevy a spravíme akoby škrupinku z nej, na tenko a až potom vylejeme zvyšok polevy a zahladíme.
Necháme úplne uschnúť a vychladnúť. Koláčik je najlepšie krájať nahriatym nožom.
Dobrú chuť!
Viac receptov na žĺtkové rezy
Ako krájať žĺtkové rezy, polevu, zákusky, koláče a torty
- Neviete pokrájať cukrovú, citrónovú, čokoládovú polevu, koláče, zákusky a torty? Prečítajte si tipy a triky ako krájať zákusky, koláče a torty
Ja mám opačný problém, stuhne na kameň a potom sa pri krájaní láme ale už mi poradili pridať trošku oleja tak skúsim
Dávaš úplne na horúci koláč?Potom sa to nesmie dať do chladu a vlhka.Musí to uschnúť v suchu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ano davam na horuci kolac a necham ho este v trube..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mne sa to tiež stalo a osvedčil sa mi tento postup: Keď sú väčšie vajíčka, treba dať o jedno žĺtko menej alebo pridať trošku viac cukru (3 až 5 dkg). A ak je poleva až príliš tuhá, ja pridávam pár kvapiek citrónovej šťavy. Lepšie sa mi osvedčila hustejšia poleva, pretože na horúcom ceste sa ešte aj tak "rozleje" a aj tak dobre stuhne.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
robievam len niekedy mi ta poleva nie a nie stuhnut..neviem preco..pomer davam te isty



