
Mišela | Penová torta
Recept na penovú tortu zo štyroch vrstiev
Korpus: | ||
700 | gramov | kryštálový cukor |
20 | gramov | vanilkový cukor |
300 | gramov | práškový cukor |
250 | gramov | bielok |
200 | gramov | voda |
Krém: | ||
20 | gramov | vanilkový cukor |
250 | gramov | práškový cukor |
260 | gramov | žĺtok |
500 | gramov | maslo |
trocha | rum | |
kakao |
Okrem ingrediencií budeš potrebovať: papier na pečenie, vrecko, trubička, drôtené ocko na silný let, plechy
Výroba penových korpusov:
450 g + 200 g voda dať do hrnca a variť na silný let = to je nemiešaš a varíš na prudšom ohni cukor s vodou, až kým nedosiahneš silný let. Ten sa dá zistiť pomocou drôteného očka, ktoré ponoríš do cukrového roztoku vytiahneš a vyfukuješ retiazku bubliniek nad hrncom, mala by to byt spojená retiazka.
Keď sú bublinky nespojené tak to znamená že je to slabý let, musíš počkať ešte chvíľku a skúšať častejšie vyfukovať bublinky.
Ako náhle začne tento roztok na začiatku vrieť šľaháš bielka s druhou polovicou cukru > bielka 250 g + kryštálový cukor 250 g .
Šľaháš do hustej peny môžeš aj na najrýchlejšom stupni šľahača. Ak tvorí silný let peknú retiazku bubliniek a mame dobre vyšľahaný sneh môžeme pokračovať nalievaním silného letu do snehu postupne pomaly a samozrejme šľaháme súčasne s nalievaním. Po vyliatí letu stále šľaháme na hustú penu. Potom zašľaháme aj práškový cukor 300 g .
Tvarujeme korpusy pomocou trubičky a vrecka na papier, po vytvarovaní dáme do trúby na plechu a sušíme na 90°C jednu hodinu. Podľa možností môžeme sušiť aj všetky korpusy naraz, ušetrí to čas. treba sušiť na 90°C jednu hodinu,,, no ja suším na 50°C lebo mi silno hreje rúra a korpusy by mi ožltli , každý má inú rúru tak to treba prispôsobovať
Krém:
cukor + žĺtky + van. cuk. šľahať nad parou až kým sa hmota nezačne ťahať. Potom pridať menšiu kocku masla a nechať úplne vychladnúť. Po vychladnutí pridať ostatné maslo...., kakao a rum podľa chuti.
Treba dávať pozor na veľkosť hrnca v ktorom sa šľahajú bielky s cukrom pretože hmota po naliati silného letu sa značné zväčší, je to dôležité, aby sa potom hmota dala šľahať a nevytekala z hrnca. Ak budú ešte nejaké otázky sem s nimi. Dúfam že som to zrozumiteľne napísala. Veľa šťastia:)
Ďalšie recepty
tak to je pre mna spanielska dedina...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jaj baby asi sem budem musiet doplnit aj fotopostup
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ale, je to jednoduché, práve sa mi sušia 4 plechy.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
treba sušiť na 90°C jednu hodinu,,, no ja suším na 50°C lebo mi silno hreje rúra a korpusy by mi ožltli , každý má inú rúru tak to treba prispôsobovať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Misela,pri tomto čítaní mám pocit,akoby to bol návod na obsluhu stíhačky
samé lety.Závidím Ti,že si cukrárka
