reklama

Torta Esterházy

Pridal/a Irma dňa 15. 11. 2009 - 20:24 - Recepty Irma
Torta Esterházy, Recepty na torty, Irma

reklama

Príjemna chuť pražených lieskových orieškov v ceste sa strieda 6 krát s lahodným krémom

Ingrediencie
Cesto:
400 gramov bielok
400 gramov práškový cukor
400 gramov lieskové orechy
25 gramov hladká múka
2 balíky vanilkový cukor
1 čajová lyžička kakao
1 čajová lyžička škorica
1 polievková lyžica citrónová šťava
1 štipka soľ
Krém:
6 decilitre mlieko
250 gramov kryštálový cukor
5 kusy žĺtok
65 gramov vanilkový puding
3 kusy vanilkový cukor
600 gramov maslo
4 polievkové lyžice mandľový likér
Ešte potrebujeme:
120 gramov marhuľový lekvár
1 1⁄2 kusy bielok
120 gramov práškový cukor
1 čajová lyžička olej
1 čajová lyžička kakao
  mandľové lupienky
Postup

Cesto: 

Lieskové orechy zomelieme na hrubo, preosejeme /aby sme sa zbavili jemných častíc/. Upražíme na miernučkom ohni na sucho a dáme vychladiť.

Do vyšľahaných bielkov (12-13 kusov z veľkých vajec) postupne pridávame práškový cukor, vanilkový cukor a vyšľaháme na pevnú penu. Postupne pridávame upražené lieskovce, citrónovú šťavu, preosiatu múku, kakao, škoricu a soľ.

Plech vyložíme papierom na pečenie, nakreslíme kruh priemer cca 26cm a nanesieme 1/6 cesta na papier. /Ja pečiem 2 plechy naraz v horkovzdušnej rúre/ pri teplote 160°C 5min. potom stíšim na 145°C a pečiem ešte cca 20 minút.

Po upečení prekryjem tanierom upečený plát, obrežem okolo prebytočné cesto a stiahnem papier z korpusu dole. Postupne upečieme ostatné pláty.

Krém: do 3 dl mlieka dáme kryštálový cukor, vanilkový cukor, postavíme v kastróliku na oheň a privedieme do varu. Vo zvyšnom mlieku rozpustíme pudingový prášok, rozšľahané žĺtka a prilejeme do kastróla.

varíme puding, odstavíme, primiešame mandľový likér a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme a potom pomaly pridávame do pudingu.

Vychladeným krémom natrieme korpus a položíme naň ďalší. Takto natrieme všetky /odložíme trochu krému aj na boky/ až na ten najrovnejší, ktorý dáme na vrch.

Marhuľový lekvár zohrejeme a vlažným natrieme vrchný plát.

Bielok zmiešame s práškovým cukrom, dáme do šľahača a metličkou na cesto na slabých otáčkach šľaháme do hustej peny. Počas šľahania pridávame po kvapkách olej. Asi za 3 PL odoberieme, ktoré zmiešame s kakaom /to bude na kruhy/.

Ostatnú polevu natrieme na marmeládový vrch torty. Kakaovú polevu dáme do papierového kornútka a od stredu krúživým pohybom kreslíme kruhy cca 2cm od seba.

pajdlou potom ťaháme čiaru po povrchu torty raz zo stredu von a potom opačne /vypadá to ako pavučina/. Zvyšným krémom okolo potrieme tortu a na sucho opraženými mandľovými lupienkami boky "obsypeme". Dáme do chladničky do druhého dňa stuhnúť.

Celkový čas
3 hod
Čas prípravy
3 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút
Priemer 3 (2 hlasov)

reklama


reklama

Irmuska potesil ma recept,len nemame ingrediencie,kolko coho treba...Poskytnes nam,budes taka dobra dakujeme TlieskamTlieskamTlieskam

Ja tiez tu pridavam recepty a ked dam popis ingrediencii,tak sa to tu nezobrazi.Musela som to opravit a dala som to k postupu.

Irma, Po, 16. 11. 2009 - 16:59

ÚsmevÚsmev Anka, prepac, ale ja som to urcite natukala, velmi sa ospravedlnujem, ale keby si ma neupozornila, tak by som si to ani nevsimla.
Nie som doma, mam zo sebou len laptop, zajtra uz budem doma a dopisem.ÚsmevÚsmev

cirocka, Ut, 17. 11. 2009 - 18:46

ééééj, to bude asi riadna dobrota, vyskúšam najbližší víkend - idem skúsiť nájsť tie množstvá ingrediencií Slnko potom dám vedieť ako vyšla Úsmev

cirocka, Ut, 17. 11. 2009 - 19:10

No, tak som nenašla - prosíííím dopísať množstvá, určite vyskúšam Úsmev))ďakujem..

Irme patrí moje obrovské ĎAKUJEM, že sa podelila s týmto receptom, bez neho by som bola bezradná, lebo som v živote takúto tortu nejedla, ani nevidela, ani rez. Chuť je bombastická!!!!!

Irma, Pi, 17. 07. 2015 - 15:41
Ďakujem. Len málokto ju pečie ale keď ochutná, tak to stojí za to!!!!!!.
reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama