Popis
Torta z Čierneho lesa

Zhrnutie
Výnos | |
---|---|
Zdroj | recept je možné nájsť v mnohých knihách a časopisoch, všade iný... |
Čas prípravy | 5 minút |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas | 5 minút |
Ingrediencie
Korpus | ||
100 | gramov | maslo |
100 | gramov | krupicový cukor |
4 | kusy | vajcia |
100 | gramov | čokolády |
1 | balík | vanilkový cukor alebo dreň z 1/2 vanilkového struku |
70 | gramov | pomletých mandlí alebo orechov |
50 | gramov | múky |
50 | gramov | maizeny |
1 | balík | kypriaci prášok do pečiva |
plnka | ||
1 | kus | pohár višňového kompótu |
40 | gramov | cukor |
1 | kus | škoricová tyčinka |
2 | čajové lyžičky | vrchovaté maizeny /gustin, môže byť aj solamyl/ |
750 | millilitrov | smotany na šľahanie |
60 | gramov | praskový cukor |
3 | balíky | smeta-fix alebo 1ks želatínový stužovač /obe dr.oetker/ |
griotka /príp. čerešňovica/ | ||
čokoládove hoblinky | ||
kokteilové čerešne |
Inštrukcie
Všetky suroviny musia byť izbovej teploty.
Korpus:
Maslo, cukor, vanilku vymiešame do penista, pridáme rozpustenú čokoládu /nie horúcu/. Postupne pridáme vajcia, mandle, preosiatu múku s maizenou a práškom do pečiva.
Cesto dáme do 26 cm tortovej formy a pečieme 30 - 40 min. Upečený korpus necháme odležať 12 hodín, potom ho 2x vodorovne rozrežeme.
Višňová zmes:
Višne precedíme. 1/4 l šťavy z kompótu povaríme chvíľu s cukrom a škoricou, ktorú nakoniec vyberieme. Maizenu zmiešame s troškou studenej vody a zahustíme ňou šťavu. Zmes necháme zovrieť. Višne pridáme do vriacej šťavy a opatrne premiešame. Prevaríme, odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť.
Šľahačka:
Natuho vyšľaháme smotanu s cukrom a so Smeta-fixom /alebo použijeme želatínový stužovač podľa návodu/.
Plnenie:
Spodný plát cesta pokropíme griotkou, natrieme tenkou vrstvou šľahačky. Na túto vrstvu nastriekame vreckom od okraja po stred 4 šľahačkové kružnice, medzi ktoré potom naukladáme višňovú zmes. Prikryjeme druhým plátom a všetko zopakujeme. Priložíme tretí plát, potrieme ho šľahačkou rovnako ako aj boky torty.
Na vrch nastriekame 16 šľahačkových kopčekov, na ktoré položíme koktailové čerešne, prípadne višne z kompótu alebo v sezóne čerstvé višne.
Boky a stred torty ozdobíme čokoládovými hoblinami.
Poznámky
Aby nás neotravovali kôstky z višní, tak som ich odkôstkovala, v receptoch však všade pracujú s celými višňami. Už som tiež videla v Lidl kompót z odkôstkovaných višní.
Recepty:
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
- prečítané 21448x
Komentáre
Toto je senzačná torta. Občas si ju doprajem v cukrárni.
Ďakujem za recept, podarilo sa a veru aj veľmi chutilo.
idem sa podeliť so skusenostou, ide ma poraziť, mne sa korpus vôbec nepodaril, išla som presne podla receptu a korpus ked som vytiahla z rury, tak mi cely stred spadol dovnutra,a ked som ju rozrezala tak cela sa rozpadavala a ked som ju naplnila, tak mi všetky boky z tej torty odpadli, čo som spravila zle? lebo išla som presne podla navodu, a piekla som 40 min na 180 stupnov, ale ten korpus je cely rozpadnuty. poradte do buducna!dakujem


ja presne po týchto skúsenostiach si cesto rozdelím podľa množstva a pečiem každý korpus osobitne. Len musím pri prvom odhadnúť čas pečenia. Ani s rezaním nemám dobré skúsenosti - niesom až taká šikovná, tak to pečiem zvlášť všetko a vyhovuje mi to tak. Vyhnem sa týmto problémom.