Bezlepkové korpusy

Popis

Dievčatá zo stretka v Považskej, posielam sľúbené recepty na bezlepkové korpusy

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Zdrojvlastné pokusy a omyly
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
30 minút

Ingrediencie

Inštrukcie

Žltý bezplekový korpus: 4 vajcia, 4 polievkové lyžice kryštálového cukru, 1 kávová lyžička citrónky (citrónovej šťavy alebo teplej vody), 1 kávová lyžička oleja (môže byť aj olivový), trošku kypriaceho prášku do pečiva a 3 polievkové lyžice múky Mix C – koláčová a 1 polievková lyžica PROMIX Uni Postup: Plech vo veľkosti 23 cm x 33 cm vystelieme pečúcim papierom – používam značku ALU FIX, ten ide veľmi dobre z upečenej piškóty. Oddelíme si žĺtka od bielkov. Bielky vyšľaháme s citrónkou, a potom postupne zašľaháme cukor. Do vyšľahanej tuhej bielkovej peny zašľaháme žĺtka s kávovou lyžičkou oleja a nakoniec zašľaháme múku s kypriacim práškom – robím to šľahačom. Cesto nalejeme na plech a dáme piecť na 180 stupňov. Bude sa Vám zdať, že je cesta málo, ale ono pekne narastie. Ak použijete tortovú formu stredné srdiečko, vtedy je rozpis surovín: 5 vajec, 2 kávové lyžičky citrónky, 1 kávová lyžička oleja, 3 polievkové lyžice Mix C a 2 polievkové lyžice PROMIX Uni. ================= Kakaový bezlepkový korpus: 4 vajcia, 4 polievkové lyžice kryštálového cukru, 1 kávová lyžička citrónky (citrónovej šťavy alebo teplej vody), 1 kávová lyžička oleja (môže byť aj olivový), trošku kypriaceho prášku do pečiva a 2 polievkové lyžice múky Mix C – koláčová, 1 polievková lyžica múky PROMIX Uni a 1 polievková lyžica kakaa – postup je ako pri žltom bezlepkovom korpuse. ================= Orechový bezlepkový korpus: 4 vajcia, 4 polievkové lyžice kryštálového cukru, 1 kávová lyžička citrónky (citrónovej šťavy alebo teplej vody), 1 kávová lyžička oleja (môže byť aj olivový), trošku kypriaceho prášku do pečiva a 2 polievkové lyžice múky Mix C – koláčová, 1 polievková lyžica múky PROMIX Uni a 1 zarovnaná polievková lyžica mletých orechov, nedávajte viac, lebo potom je korpus ťažký a mokrý – postup je ako pri žltom bezlepkovom korpuse – tu treba dávať pozor, aby sa korpus prepiekol, ak by bol na vrchu tmavší a ešte by nebol prepečený, prikryte ho pečúcim papierom alebo alobalom a pečte ešte asi 20 min. Treba vyskúšať špáradlom, či je prepečený, tak ako pri obyčajných korpusoch. ===================== Ak chcete robiť roládu na veľký plech, odporúčam robiť z rozpisu na 5 vajec, vtedy zameňte kryštálový cukor za práškový – ten s tými koláčikmi na obale. Upečenú roládu zviňte aj s papierom, nechajte vychladnúť a nakoniec naplňte džemom alebo plnkou. ==================== Malé upozornenie - cesto v tortovej forme nahrnieme smerom do stredu, pečením sa ešte zdvihne aj stred, ale po upečení a chladení stred cesta klesne, takže sa korpus zarovná. Ak by ste cesto rozhrnuli od stredu ku kraju po upečení a chladení by sa urobila v strede jamka. Naplnená torta sa nemusí zaťažovať (korpus je jemný, zostal by hutný), stačí len mierne pritlačiť plnku s korpusom a dať vychladiť. Veľa zdaru pri pečení.(sun)

Poznámky

Počet porcií som nikdy nepočítala. Nejde mi nadstaviť čas prípravy, hádže mi tam čas aký chce, prepáčte.

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Bez hodnotení

Komentáre

TlieskamTlieskamTlieskam mockrát dík za recept(flower)

Kvietok ďakujem(flower)

Bei, akú múku mám dať namiesto Promixu? Mám skúsiť tú ryžovú, čo to spraví?

- vyskúšaj, som zvedavá, čo to urobí, ale kľudne miesto nej daj Mix C.

No práveže už som pákrát spravila korpus čisto len z MixC a nebol moc dobrý - aj sa mi drobil aj chuťovo bol taký zvláštny.

- to je dôvod, prečo múku miešam, kvôli chuti, takto sa ich zmieša viacej a nepreráža iba jedna.

Bea40, len teraz som objavila tvoje osvedcene recpetiky. Velke dakujem!!! A chcela by som i ja pridat k Tvojim receptikom, dalsi recept na korpus na roladu. Prosim Ta ak budes mat cas, mrkni sa na suroviny, ci su vsetky koser v sulade s bzl. dietou.

ORECHOVY/KOKOSOVY korpus na roladu:
90g kryst.cukru
53g promix UNI
4 vajicka
19g oleja
23g kukuricneho skrobu (GUSTIN,Zl.klas)
19g kokosu / ml.orechov
štipka PR.DO PECIVA
2CL vody

POSTUP:
Vyslahame 4 bielky do tuheho snehu, nasledne zaslahame do nich 90 g. kryst. cukru. Zvlast vyslahame 4 zltky, s olejom a vodou, tak aby sa spojili. Sypke zmesy (Promix UNI, kukuricny skrob,orechy a pr. do peciva) spolu zmiesame.
Do bielkovej zmesy postupne zlahka zamiesame zltkovu zmes,a nasledne zamiesavame sypku cast.
Vylejeme na papierom vylozeny plech, pecieme pri tepltote 230 st. C priblizne 5-7 min do svetlohneda. A dalej pokracujeme ako pri inych roladach.

PS: pomer surovin mam z TV relacie "Varim,varis,varime a pecieme", kde piekla znama cukrarka Jozka, za co jej velmi pekne dakujem, lebo rolada aj v bzl. podobe je skvela!

všetko je OK, len prášok do pečiva musí byť iba Dr.Oetker Úsmev

Majuska27, ďakujem aj za ostatné dievčatá, za mňam recept - je kóšer - hoď ho prosím ako samostatný recept s názvom napr. bezleková roláda, aby si to mohli aj iné dievčatá opísať a uložiť do svojich receptov. V recepte ešte pri kypriacom prášku do pečiva napíš značku Dr. Oetker. V najbližšej dobe vyskúšam. Slnko

Dakujem som sa upokojila Úsmev Je ine piect pre seba, a ine odporucat bzl.recept druhym. Stale som trochu v diete neista...ale uz sa to zlepsuje :-). Receptik doplnim a napisem aj samostatne. Inak robila som aj v kokosovej aj orechovej podobe a je skutocne fajny. Zelam vsetko dobre!

škoda, že my promix Uni nemôžeme Plačem

A preco? Skus teda nahradit promix UNI, inym druhom muky...ktora je vhodna pre Vas. V original recepte Jozka pouzila hladku muku special.

Lebo Promix Uni obsahuje sójovú múku a to nemôžme
ja už mám svoje osvedčené recepty z iných múk na piškótu, takže skúsim upraviť tie,a by boli vhodné aj na roládu

dakujem za recepty akurat TlieskamTlieskamTlieskam take nieco potrebujem

Hanka, v tých mojich receptoch si vymeň kryštálový cukor za práškový (pozor musí obsahovať zemiakový škrob) - korpus bude ľahučký a nadýchaný. Kľudne môžeš použiť iba samotnú múku Schär Mix C, Promix môžeš vynechať.

dakujem za radu budem teraz piect mojej kamaratke velmi dakujem KvietokKvietokKvietok

Ahojte som tu nova a raz som piekla preseba koli diete piškotu bez muky a dala som kolko vajec tolko PL Solamilu a bolo to chutne ,čo poviete može to byt aj pre bezlepkáča .
Ďakuje Bea40 za super pomoc. Úsmev

andrea44, môže byť pre bezlepkáčov, Solamyl je zemiakový škrob Slnko

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.