
Kamila | Čokoládovo-višňová torta
Recept na vynikajúcu čokoládovú tortu s višňami, ktorú si môžete spraviť aj v bezlepkovej a bezmliečnej verzii. Uvediem obe varianty.
Korpus: | ||
8 | kusy | vajec |
6 | polievkové lyžice | múka |
3 | polievkové lyžice | kakao |
8 | polievkové lyžice | trstinový cukor |
Čokoládový krém: | ||
400 | millilitrov | mlieko |
1 1⁄2 | balíky | Zlatý klas |
4 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
150 | gramov | horká čokoláda |
150 | gramov | maslo |
Višňová náplň: | ||
1 | kus | višňový kompót |
1 | polievková lyžica | Zlatý klas |
Čokoládová poleva: | ||
120 | gramov | horká čokoláda |
60 | millilitrov | voda |
60 | gramov | trstinový cukor |
Dokončenie: | ||
1 | kus | višňový džem |
Korpus: Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhého snehu. Na záver krátko prišľaháme po jednom žĺtku a už zľahka ručne preosiatu múku zmiešanú s kakaom. (Pri bezlepkovej verzii som použila 3 PL bezlepkovej múky a 3 PL celozrnnej ovsenej bezlepkovej múky plus kakao prípadne karob.) Pečieme v okrúhlej forme (moja mala priemer 24 cm) vystlanej papierom na pečenie, dno, pri teplote cca 170°C (možno vám postačí aj 160°C) cca 60 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou. Necháme vychladnúť. Po vychladení korpus prerežeme napoly.
Čokoládová náplň: Z mlieka, cukru a pudingu, uvaríme hustý puding. Cukru pridávajte podľa toho koľkopercentnú máte čokoládu, teda ako málo sladkú. (Pri bezmliečnej verzii som použila rastlinné mlieko No Milk.)
Do horúceho pudingu zamiešame čokoládu (Vegan). Miešame kým sa nerozpustí. Pridáme aj maslo alebo Heru, tá je vraj vegánska, teda bez mliečnej zložky a premiešame do rozpustenia.
Na vrch uložím potravinovú fóliu a necháme vychladnúť. Po vychladnutí krátko vyšľaháme.
Ovocná náplň: Šťavu z kompótu prelejeme do hrnca. V troche vody rozmiešame zlatý klas, nalejeme ku šťave a varíme do zhustnutia. Na záver primiešame višne a necháme prevrieť. Časť višní si môžeme odložiť na zdobenie. Za občasného miešania necháme vychladnúť.
Dokončenie: Spodný korpus potrieme džemom, na to rozotrieme tenšiu vrstvu krému. Krém preložíme do zdobiaceho vrecka a po obvode spravíme mantinel. V strede rozotrieme skoro vychladnutú ovocnú náplň.
Keď je hmota studená, môžeme dať na ňu ešte tenkú vrstvu krému. Prekryjeme druhým korpusom. Tortu potrieme krémom podľa potreby aj boky. Dáme stuhnúť do chladničky.
Čokoládová poleva: Túto polevu som odkukala z originál receptu na Sacherovu tortu. Je bezmliečna, teda ak použijem vegan čokoládu a dobre sa s ňou pracuje.
Uvaríme si cukrový sirup. Krátko povaríme vodu a cukor cca 5 minút, ja to už robím odoka. S horúcom cukrovým rozvarom prelejeme nalámanú čokoládu. Necháme chvíľu postáť a premiešame.
Polevu rozotrieme na tortičku. Na bokoch môžete spraviť stekance, alebo čokoládu rozotrieť. Dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky. Tortu ozdobíme podľa fantázie.

Kamila

Kamila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty