Fantastický mandľový zákusok

Popis

Recept s fotopostupom na mandľový zákusok inšpirovaný švédskymi tortami z Ikea. Koláčik je bez múky a vyskúšala som úžasný žltkový krém. Prvýkrát sa mi podaril aj mascaropne krém s bielou čokoládou.ÚsmevÚsmevÚsmev

Fantastický mandľový zákusok - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút
Celkový čas
45 minút

Ingrediencie

Korpus
6kusybielok
6polievkové lyžicetrstinového cukru
200gramovmleté mandle
Žltkový krém
200millilitrovslahackova smotana
6kusyžltka
3polievkové lyžicekryštálový cukor
1čajová lyžičkavanilkový extrakt alebo vanilkový cukor
125gramovmasla
smotanový krém
100millilitrovslahackova smotana
100gramovbielej čokolády (nie je nutná, vtedy treba pridať cukor a vanilku)))
500gramovmascarpone
čokoládová poleva
150millilitrovslahackova smotana
200gramovhorkej čokolády

Inštrukcie

Korpus

Z bielok a  cukru vyšľaháme sneh. Zľahka k nemu primiešame mleté mandle. Ak chcete vyšší korpus, môžete pridať 1čl prášku do pečiva, ktorý primiešame k orechom. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote cca 180°C cca 20-25 minút. Po upečení dáme dole papier na pečenie, opatrne, cesto je krehké a necháme vychladnúť.

Žĺtkový krém

Žĺtka, cukor a šľahačku za stáleho dôkladného miešania necháme zovrie, ideálne vo vodnom kúpeli. Dostaneme hustejšiu kašu, (najlepšie je preložiť do inej misky) ktorú za občasného miešania necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a postupne pridávame žĺtkovo-smotanovú "kašu". Šľahaním dostaneme krásny nadýchaný a božský krém. Ja som odmietla dať viac cukru, môžete dať viac. Úsmev Krém rozotrieme na korpus a dáme schladiť do chladničky.

Krém s mascarpone a bielou čokoládou

Tu si to môžete zjednodušiť a dať len šľahačku z 500 ml smotany, alebo vyšľahať 250 ml smotany spolu s mascarpone  a trochou cukru. Úsmev

Alebo:

Zohrejeme smotanu a roztopíme v nej bielu čokoládu. Primiešame najprv jedno mascarpone. Potom druhé a krátko prešľaháme. Krém rozotrieme na žĺtkový krém. Opäť dáme stuhnúť do chladničky.

Čokoláda

Šľahačkovú smotanu zohrejeme  a v horúcej roztopíme čokoládu. Dôkladne premiešame a rozlejeme na vrch koláča. Môžeme posypať mandľovými lupienkami. Dáme ešte stuhnúť.

 

Poznámky

Zákusok nie je vysoký, však ani tie torty Ikea, ale korpus môžete kľudne prerezať po dĺžke na tri pásy a vrstviť na seba, s tým, že medzi korpusmi bude žĺtkový krém a navrchu aj smotanový krém a čokoláda. Ideálne by bolo upiecť naraz dva menšie okrúhle korpusy. Úsmev

Čo je mascarpone, krém s mascarpone v tortách a zákuskoch

Fantastický mandľový zákusok - recept postup 1
Fantastický mandľový zákusok - recept postup 2
Fantastický mandľový zákusok - recept postup 3
Fantastický mandľový zákusok - recept postup 4
Fantastický mandľový zákusok - recept postup 5
Fantastický mandľový zákusok - recept postup 6
Fantastický mandľový zákusok - recept postup 7
Fantastický mandľový zákusok - recept postup 8
Fantastický mandľový zákusok - recept postup 9
Fantastický mandľový zákusok - recept postup 10
Fantastický mandľový zákusok - recept postup 11
Fantastický mandľový zákusok - recept postup 12
Fantastický mandľový zákusok - recept postup 13
Fantastický mandľový zákusok - recept postup 14
Fantastický mandľový zákusok - recept postup 15

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)

Komentáre

Vyzerá to naozaj skvele, vyskúšam, ďakujemSrdceSrdceSrdce

ďakujem za recept aj foto postup, vyzerá úžasne, určite vyskúšamVyplazený jazykVyplazený jazyk

to musí byť mňaaaamVyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazykĎakujem za receptíkSrdceÁnoSrdceKvietokBozkávam

vyzerá super TlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamVyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazykTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam

Kamilka, koláčik je úúúúžasne dobrý, vyskúšala som. Ďakujem za recept. KvietokTlieskamKvietokTlieskamKvietokSrdce

Som rada, ze sa podaril. Áno

Mandle som nahradila vlasskymi orechami a zakudok bol naozaj fantasticky. V pondelok ho budem robit druhykrat a v piatok znovu. Nech ho ochutnaju vsetci blizky a priatelia na moje narodeniny.

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.