
melisa | Jahodový koláč s bielkovou penou
Super jemný, výborný kysnutý koláčik s jahodami a snehom na vrchu.
Cesto: | ||
4 | kusy | žĺtok |
3 | polievkové lyžice | práškový cukor |
150 | gramov | maslo |
20 | gramov | čerstvé droždie |
100 | millilitrov | mlieko |
300 | gramov | polohrubá múka |
jahody | ||
Pena: | ||
4 | kusy | bielok |
250 | gramov | kryštálový cukor jemný |
Cesto: pripravíme si kvások zo 100 ml vlažného mlieka, trochu kryštálového cukru a 20 g droždia, necháme vykysnúť cca 15 minút.
Žĺtky vymiešame s cukrom a maslom, pridáme múku, vykysnuté droždie a vypracujeme cesto, ktoré rozotrieme na plech. Rozmer 30x40 cm, ktorý sme vymastili a poprášili múkou. Môže byť aj menší plech.
Na cesto poukladáme pokrájané zrelé jahody a necháme kysnúť na plechu asi 60 minút, stačí aj menej, sami uvidíte, že cesto je už nakysnuté, zväčší objem. Okrem kysnutia trvá príprava cca 20 minút.
Pena: bielky vyšľaháme so štipkou soli na hustú penu, po lyžiciach zašľaháme cukor a rozotrieme na jahody.
Pečieme v rúre pri teplote 180°C asi 45 minút.
Necháme vychladnúť a pokrájame na rezy.
Dobrú chuť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty