
Mariolka | Šťavnaté punčové rezy
Recept na klasické punčové rezy.
Korpusy: | ||
10 | kusy | vajce |
600 | gramov | polohrubá múka |
1 1⁄2 | kusy | prášok do pečiva |
500 | gramov | kryštálový cukor |
10 | polievkové lyžice | olej |
10 | polievkové lyžice | mlieko |
Zálievka: | ||
240 | gramov | kryštálový cukor |
150 | millilitrov | voda |
2 | polievkové lyžice | malinový sirup |
1 | kus | vanilkový cukor |
2 | kusy | citrón |
2 | kusy | pomaranč |
100 | gramov | maslo |
1 | deciliter | rum |
Poleva: | ||
250 | gramov | práškový cukor |
3 | polievkové lyžice | rum |
1 | polievková lyžica | malinový sirup |
1 | polievková lyžica | mlieko |
štipka | potravinárska farba červená | |
400 | gramov | džem |
Korpusy: Na plechu vystlanom papierom na pečenie si upečieme dva pláty. Na jeden potrebujeme: 3 žĺtky, ktoré vyšľaháme so 150g kryštálového cukru, 3 PL oleja a 3 PL mlieka. 180g múky zmiešame s 1/2 balíčkom kypriaceho prášku a z bielkov ušľaháme sneh. Do žĺtkovej zmesi striedavo zľahka vmiešame múku a sneh. Cesto upečieme na 180°C asi 10-15 minút. Necháme oba pláty vychladnúť.
Posledný plát upečieme rovnako, ale potrebujeme 4 vajcia, trošku červeného farbiva, 240g polohrubej múky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 200 g kryštálového cukru a 4 PL oleja a 4 PL mlieka. po upečení necháme tiež vychladnúť. Dôležité je nechať všetky pláty na papieri na pečenie.
Plnenie: Plát zo 4 vajec - červený dáme do plechu, v ktorom sa piekol a riadne ho popolievame zálievkou /aj keď sa je zdá najskôr veľa necháme ju cca 30 minút vsiaknúť./
Jeden plát z 3 vajec natrieme džemom /poriadne- dáme polovicu/, natretou stranou priložíme na poliaty červený plát, pomocou podložky pretočíme tak, že na vrchu máme poliaty plát ešte stále prikrytý papierom na pečenie, ktorý až teraz stiahneme.
Posledný plát z 3 vajec potrieme zvyšným džemom, natretou stranou priložíme na poliaty červený plát... /takže by sme mali mať: papier na pečenie-plát-červený plát-plát-papier na pečenie/.
Takto pripravený zákusok dobre zaťažíme a dáme do druhého dňa do chladničky. Na ďalší deň: papier na pečenie stiahneme a preklopíme zákusok na podložku, stiahneme aj druhý paier na pečenie, polejeme polevou, necháme zaschnúť a môžeme pokrájať.
Zálievka: Vodu a cukor necháme zvariť, aby sa cukor rozpustil, do horúceho vmiešame maslo a necháme vychladnúť. Oba pomaranče a citróny poriadne vydrhneme /alebo kúpime BIO/, kôru najemno nastrúhame a vytlačíme šťavu. Do pripraveného sirupu s maslom pridáme: kôru a šťavu z citrónov a pomarančov, vanilínový cukor, malinový sirup a rum.
Poleva: práškový cukor dobre vymiešame s rumom, štipkou potravinárskej farby, sirupom a mliekom, aby sme získali hustejšiu polevu...

Mariolka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a na aký veľký plech je recept na pláty???
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
26 x 35 cm... ja používam takýto plech
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vyzerajú úúúúžasne dobre
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
veru ano
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dakujem za recept, chuti vyborne, prave kostujeme prvy pokusny
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
za máličo, som rada že má úspech
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem za recept, robila som už podľa viacerých, tento je jednoznačne najlepší!!!! Iný už robiť nebudem.Len som do punču pridala trochu punčovej arómy a polevu robím inú, ale chuť má neskutočnú!!!!! Ešte raz veľká vďaka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Veľmi sa teším, že má úspech... rada som sa podelila.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Punčové rezy som nikdy neobľubovala, ale tento recept sa mi páčil a tak som ho teraz piekla. Výsledok? Úžasný zákusok, chutný, šťavnatý, nič zložité ... iný ani už nehľadám. Môj bol krásne vysoký a polevu som dala kupovanú. Na moje počudovanie bola fajná a voňala a chutila po griotke, mala krásnu farbu :) Som max. spokojná s receptom a už je v mojej novej KK
Vďaka a teším sa na ďalšie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mám veľkú radosť, že zákusok sa vydaril a chutil, rada sa podelím aj nabudúce
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
robila som tvoj puncovy zakusok znamemu na Petra a Pavla a fakt je vynikajuci.dakujem za recept.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to ma veľmi teší...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujem za recept
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Za máličko...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Uplne uzasny recept, jednoduchy a fakt sa podaril ako z cukrarne, byvame mimo sk a tak je to pre mna vzacne mnaaaam :-)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mariolka , fantasticky kolačik ,, nikdy sa mi nepodaril ,,, iba teraz podľa tvojho receptu,, dakujem moc......
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To som veľmi rada, Majka ... potešila si ma
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Velmi mne tento řez zaujal a chystám se ho upéci při nějaké slavnostnější příležitosti, až budu potřebovat více porcí. Předpokládám, že z jednoho plechu jich bude hodně. Děkuji za recept
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
robila som ich viackrat, ale konzumenti hovorili, ze su presladene,,dnes som ich robila nanovo s polovicnou davkou cukru,,samozrejme okrem polevy,, a myslim, ze su lepsie :-)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nuž, každému chutí niečo iné... ja ich robievam len takto a nikto nemal výhrady
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no,paráááda
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dakujem za tento Rezept ,Som ho dopo il a do cesta Som zamiesala Kokos A Safran .cukor trstinovy
vela cvicim Ale moderne muky neznasam na Nase kolace , Zijem v CH rada prezentujem Nase Zakusky
a ten kokosovy na Vianocne az po Lichtenstein som Vypekala.dakujem za uzstne Rezepte Pripominaju domou.Pred 27 Rokou. som si konecne trufla A hrda Mame njlepsie zakusky Sveta.Stastny novy rok 2019 pre vseckych
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem pekne za tento úžasný receptík a aj perfektný postup. Netuším prečo som doteraz nechcela piecť punčové a ani mi nikdy nechutili. Vďaka tebe sa to zmenilo, teraz som kráľovnou punčových rezov...a zachutili aj mne. Sú neskutočne chutnučké, šťavnaté, mňamkové...Výborné :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem za pochvalu a som veľmi rada, že si prekonala fóbiu z punčákov aj vďaka môjmu receptu
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Velmi by som chcela pochvalit tento zakusok, ale mne nevysiel. Je tam velmi vela muky - ked som zacinala ako pekarka - vysli mi tvrde platy, ziadna jemna piskota ako v cukrarni. Olej davam do babovky, puncova piskota je uplne ina, teraz to uz viem, tiez som si porovnavala pomer muky a vajicok v inych receptoch na tejto stranke a zdaleka menej muky pouzivaju. Potom som urobila klasicke jemne piskoty podla mojho receptu a znicila som to sirupom.
Zalievky je strasne vela, stredny plat uplne presiakol a vobec sa nedal podla mna jest. Ktosi poznamenal ze to je velmi presladene a mali pravdu. Neodporucam vobec tento recept. Nalakal ma obrazok, ale vysledok nebol chutny. Ani piskota a ani sirup.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Je mi to ľútom, že nevyšiel... žiaľ, neviem posúdiť, kde sa stala chyba, pretože ho robievam veľmi často a /to si zaklopem/, ešte sa mi nestalo, žeby nevyšiel. Navyše pozitívne ohlasy vyššie sú tiež toho dôkazom, že sa dá v pohode upiecť. Netreba hneď zhadzovať recept alebo jeho autorku /mám toho odpečeného už viac ako dosť aj keď ako amatér/.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vidím, že je stále čo vylepšovať na "punčákoch". Mám svoj recept, ale sama som prišla na to, že určite stačí aj menej cukru ako je v pôvodných receptúrach, v dnešnej dobe sa na to kladie celkom dôraz. Znížila som cukor aj v korpusoch, ale hlavne v náleve a pridala citrónovú šťavu a myslela som si, že to je môj dobrý nápad a ono to je aj v iných receptoch
. Tento tvoj recept som si odložila kvôli tomu nápadu aj s kôrou a aj s pomarančom, určite vyskúšam. Maslo ma veľmi neoslovilo, mne sa páči, že je tam minimum tuku. Čo sa týka presladenia, množstvo cukru si môžeme regulovať, pri troche skúseností s pečením a s chuťami svojich blízkych si kuchárka môže jeho množstvo znížiť. Pri tomto zákusku sa dá v korpusoch a náleve, vo vrchnej poleve ani nie, pretože by jej potom bolo málo. Ďakujem za inšpiráciu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Uvedomujete si , že je tam 1kg cukru a ešte ďalší v lekvári atď...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
V prvom rade je to starý (pôvodný) recept, kde sa množstvá cukru neupravovali tak ako je to teraz trendom.
V druhom rade z plechu nakrájam minimálne 45 kúskov a po prepočítaní vyjde cca 22,5g na kus čo už nie je tak veľa. A nikto nezje na posedenie viac ako 2 kúsky, čiže to kilo cukru nie je na 1 porciu, však?
A v treťom rade, každý si vie podľa seba usúdiť, či by mu raz za čas chutil koláčik plný cukru ako občasné "zhrešenie" alebo dá prednosť niečomu zdravšiemu...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Prave som ho urobila. A musim povedat, ze vyzera neuveritelne famozne! Len pre mna strasne sladky. Recept ukladam, ale nabuduce dam aspon o tretinu cukru menej. Tej zalievky je fakt vela. Pouzila som asi len polovicu, lebo korpus bol aj po tomto mnozstve dost mokry. A polevu som musela robit na 2x, pretoze prvy krat som sa pozrela na suroviny, kde stoji, ze do nej ide aj 400g lekvaru. Az potom som videla, ze v postupe je bez lekvaru. Nechala som sa pomylit a cela masa skoncila v odpade. Skoda. Dalsi pokus sa vydaril. Nuz, skoda sa stala, ale robila som puncove rezy po prvy krat v zivote ;) Nebolo by zle vymazat ten lekvar z receptu, aby sa nahodou nepomylili aj ini, ktori by sa kolacit rozhodli urobit. Pekny den vsetkym!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Už je dopísané že džem ide na potretie piškót
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dlhšie som čítala recepty a hľadala ten najlepší puncovy rez.z vašich komentároch som si vybrala ten a neľutujem.stále keď robím,tak iba ten.zálievky používam 3/4 dávky.je vyyyybornyyyyy
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem veľmi pekne za milé slová
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďalšie recepty