
Recept na známy zákusok.
Cesto: | ||
100 | gramov | maslo |
3 | polievkové lyžice | med |
300 | gramov | kryštálový cukor |
1 | čajová lyžička | ocot |
1 | polievková lyžica | sóda bikarbóna |
2 | kusy | vajce |
700 | gramov | hladká múka |
3 | polievkové lyžice | kakao |
Plnka: | ||
250 | gramov | maslo |
1 | kus | Salko |
2 | kusy | vanilkový puding |
6 | decilitre | mlieko |
4 | polievkové lyžice | práškový cukor |
rum |
Cesto:
Deň vopred si uvaríme salko - varíme dve hodiny alebo použijeme už kúpené karamelové salko.
Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo, med a cukor. Potom zmiešame polievkovú lyžicu sódy bikarbóny s kávovou lyžičkou octu a pridáme do hrnca. Zmes nám začne trochu kypieť.
Potom primiešame vajcia a stále miešame, aby sme nemali z toho praženicu, keď vznikne hnedá pena, odstavíme z ohňa. Potom primiešame- múku zmiešanú s kakaom.
Ak by sa cesto nechcelo pekne vymiesiť, môžete pridať trochu vody alebo mlieka. Cesto necháme asi hodinku oddychovať.
Oddýchnuté cesto, rozdelíme si na 6 rovnakých častí. Každú kôpku je potrebné vyvaľkať na tenučko a potom pomocou formy vykrojiť.
Predtým, ako cesto dáme do rúry, šparátkom alebo vidličkou doň spravíme asi 10 dierok.
Vyvaľkaný ovál položíte na mastný papier a pečiete 2-3 minútky na 175 st. Dávajte pozor, ide to rýchlo.
Nechajte pláty vychladiť. Odrezky dáme taktiež upiecť, pretože postrúhanými sa bude posýpať hotová marlenka.
Krém:
Z mlieka a pudingu uvaríme hustú kašu, miešame do vychladnutia aby nám nevznikla koža.
Vymiešame maslo s cukrom. Do studeného pudingu vmiešame Salko a maslo s cukrom. Pridáme trošku rumu.
Dokončenie:
Na každý plát rozotrieme plnku až po okraj a pokračujeme až do konca. Posledný plát tiež potrieme krémom, ale už len tenučkou vrstvou. Koláčik posypeme okrajkami a necháme odležať, najlepšie do druhého dňa.
Dobrú chuť!

- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty