
aramana | Kávové rezy
Recept s fotopostupom na vynikajúci zákusok pre všetkých milovníkov kávy s kakaovými korpusmi, bielkovým krémom a piškótami namočeným v káve.
Na dve piškóty: | ||
10 | kusy | vajce |
10 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
10 | polievkové lyžice | hladká múka |
4 | polievkové lyžice | kakao |
10 | polievkové lyžice | voda horúca |
10 | polievkové lyžice | olej |
2 | čajové lyžičky | prášok do pečiva |
Krém: | ||
10 | kusy | bielok |
400 | gramov | práškový cukor |
3 | balíky | vanilkový cukor |
625 | gramov | maslo |
Ešte potrebujeme: | ||
240 | gramov | piškóty |
3 | decilitre | káva |
1 | deciliter | rum |
1 | polievková lyžica | mletá káva |
Na polevu: | ||
300 | gramov | horká čokoláda |
50 | gramov | Cera |
1 | polievková lyžica | olej |
Piškóta: Potrebujeme dve kakaové piškóty, každá z 5 vajec. Kľudne si spravte také, na aké ste zvyknutí.
Ja som robila takto: Vajcia vyšľaháme s cukrom až do belavej penovej hmoty, keď už začne hmota rásť a belieť sa, pridávame po lyžiciach olej a vodu a stále šľaháme. Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva a už len metličkou opatrne zamiešavame do vaječnej zmesi.
Ak nemáte výkonný šľahač, žĺtka treba vyšľahať s cukrom zvlášť, prišľaháme olej a vodu, bielka na sneh zvlášť vyšľaháme a potom do snehu zamiešavať metlou vyšľahané žĺtka so zmesou múky, kakaa a prášku do pečiva.
Pečieme na papieri na pečenie na 200 stupňoch okolo 10-12 minút. Netreba to nechať preschnúť. Keď upečieme druhú piškótu, položíme ju na tú prvú a tá spodná sa pod hornou sparí a pôjde dobre dole šupka z plátu.
Krém: Jednu kopcovitú lyžicu cukru vyšľaháme s maslom/margarínom akoby do peny. Vtedy je to vyšľahané keď je to omnoho svetlejšie ako pred šľahaním.
Bielka šľaháme nad parou a keď sa začne robiť sneh, pridávame cukor práškový aj vanilkový. Šľaháme dovtedy, kým nie je sneh dosť teplý. Bude z toho hustá biela hmota. V robote s indukciou to trvá cca 15 minút, nad parou to môže trvať 20-25 minút. Za občasného prešľahania necháme chladnúť.
Odoberieme dve kopcovité lyžice vyšľahaných bielok do misky a zamiešame s jednou polievkovou lyžicou mletej zrnkovej kávy. Týmto potrieme piškóty predtým ako dáme krém.
Do vyšľahaného masla postupne zašľaháme vychladnuté bielka.
Z krému si odoberieme dve kopcovité lyžice na potretie vrchu zákusku a zmiešame s lyžicou kávy.
Na poliatie a na namáčanie piškót: Uvaríme si 3-4 deci silnej kávy. Na 3 deci vody kopcovitá polievková lyžica kávy. Ja používam mletú zrnkovú kávu popradskú s obrázkom šľahačky lebo krásne vonia .Určite si zadovážte dobre voňajúcu kávu. Pridáme do nej rum alebo Amaretto a osladíme tak aby nám chutilo. Vychladíme.
Skladanie: Z kakaovej piškóty stiahneme papier a z druhej strany šupku. Ide dobre dole od stredu. Ak nejde, narušte povrch zúbkatým nožom. Dáme ju na plech/tácku, kde vieme že môžeme zákusok aj krájať.
Piškótu pokropíme kávovou zmesou s rumom. Nie premočiť, len pokropiť. Asi 5 polievkových lyžíc na to minieme. Ak chcete aj inú chuť ako kávovú v koláči, kľudne si ho natrite džemom. Ja ho nenatieram.
Na pokropenú piškótu natrieme 1 kopcovitú lyžicu šľahaných bielok s kávou. Bude to úplne priesvitné, naozaj len potreté. Na to dáme krém, menej ako polovicu z neho.
Detské piškóty namáčame do zmesi kávy a rumu a ukladáme ich tesne vedľa seba na krém. Stačí ich naozaj len na 2-3 sekundy namočiť a hneď vyberať. Ak budú moc mäkké, v zákusku nám spľasnú a nebude ich vidieť.
Na piškóty dáme zvyšok krému. Opatrne aby sa piškóty nepoškodili. Je dobré si krém pred tým prešľahať aby bol úplne mäkučký.
Druhú piškótu zbavíme šupky, pokropíme kávou s rumom a natrieme lyžicou zmesi šľahaných bielok s kávou. Chytíme za papier na pečenie a preklopíme na koláč. Nestiahneme ho. Zákusok dáme chladiť na aspoň 2-3 hodiny a zaťažíme niečím rovným. Ja dávam dosku lebo plechy mám krivé a na to dva litre mlieka.
Čokoládu roztopíme s Cerou a miešame. Aby sme ju mali peknú, treba ju miešať, keď je už teplá, primiešame olej.
Na schladený zákusok natrieme krém čo sme si odložili, necháme chvíľu zatuhnúť a vylejeme čokoládu.
Dobrú chuť.
Rada na záver: Z krému vám ostanú žĺtky, tie môžete dať do uzatvárateľnej nádoby a nechať v chladničke najviac tri dni, najlepšie je ich pred tým poliať lyžičkou oleja aby na vrchu neobschli. Žĺtky sa dajú aj mraziť, ale osobnú skúsenosť nemám, takže treba googliť.
Inšpirácia na recept od Dodyho

aramana

aramana

aramana

aramana

aramana

aramana
Ďalšie recepty
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ešte by ma veľmi zaujímalo, ako sa dá tak pekne nakrájať? Ja keď svoje krájam, nemá ani jednu stranu rovnú, teda kolmú ku podložke, nieto ešte aby všetky rezy rovné boli. A ešte aby to nebolo zapatlané od čokolády, ten svetlý krém?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja bola taká istá, keď som aj niečo upiekla, vždy mi to pokrájala kamoška
...až keď som si robila výučný list z cukrárčiny a praxovala som vo výrobni a dali mi denne nakrájať niekoľko zákuskov, až vtedy som sa to naučila, lebo predsa - musí to odísť rovné
Takže ja sa nad každú jednu čiaru čo som krájala postavila z hora.Nie z boku ale z hora.A neskôr to už išlo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jááj ešte tá čokoláda... Všetky čokoládové zákusky krájam na dvakrát.Prvý raz prejdem horúcim nožom len cez čokoládu (ten namáčam v horúcej vode alebo nad plynom, podľa toho ako sa mi chce) a až keď je celá čokoláda pokrájaná, režem zákusok
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aha, to dáva logiku
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
fantastický zákusok
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Waw, ten je úžasný, hneď by som si dala.

