reklama

Francúzsky čokoládový tart (Tarte au Chocolat)

Pridal/a cookerka dňa 11. 04. 2021 - 13:12 - Recepty cookerka
Francúzsky čokoládový tart (Tarte au Chocolat), Recepty na zákusky, cookerka

reklama

Tento lahodný zákusok poteší bohatou chuťou čokolády a krehkým maslovo-mandľovým cestom. 

Použitá forma: maličký plech 20x25cm (improvizácia)

Ingrediencie
Cesto:
110 gramov maslo
30 gramov práškový cukor
160 gramov polohrubá múka
1 kus vajce
15 millilitrov mlieko
50 gramov mleté mandle
1 štipka soľ
Krém:
200 gramov horká čokoláda
160 millilitrov šľahačková smotana
80 millilitrov mlieko
2 kusy vajce
1 štipka soľ
30 gramov kryštálový cukor
1 čajová lyžička vanilková aróma
Na ozdobu:
  ovocie
Postup

1. V mise zmixujeme zmäknuté maslo (izbovej teploty) s práškovým cukrom, kým nie je zmes nadýchaná a svetložltá.

2. Pridáme vajce s troškou mlieka a vymiešame vareškou kompaktný krém.

3. V strednej mise zmiešame polohrubú múku s mletými mandľami a soľou. Pridáme ich k maslovej zmesi.

4. Vareškou postupne vmiešavame múku do maslovej zmesi. Pozor, nepremiešať.

5. Cesto zabalíme do celofánu a vyformujeme z neho disk. Dáme na 30 minút do chladničky.

6. Cesto vyvaľkáme cez celofán na rozmer formy, ktorú máme pripravenú. Formu nevymasťujeme, cesto je dosť mastné, neprilepí sa.

7. Rozvaľkané cesto preložíme na celofáne na formu, opatrne stiahneme celofán a jemne cesto natlačíme do formy. Prevísajúce cesto odstránime, prípadne ním vyplníme nedostatky a medzery. Je poddajné, ide to pekne, prstami vyformujeme celý povrch i okraje.

8. Vložíme cesto opäť na 30 minút do chladničky.

9. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.

10. Vyberieme cesto z chladničky a popicháme vidličkou. Prikryjeme ho papierom na pečenie a nasypeme strukoviny alebo ryžu ako závažie.

11. Pečieme 15 minút, potom odoberieme závažie a pečieme ďalších 10-12 minút. Cesto necháme pred plnením úplne vychladnúť.

12. Rúru predhrejeme na 160 stupňov a medzitým pripravíme čokoládový krém. V hrnci zohrejeme mlieko so šľahačkou, nesmú však zovrieť. Pozor, zohreje sa to rýchlo, je to malé množstvo.

13. Odstavíme zo sporáka a vmiešame čokoládu (52-70 percentnú), posekanú na menšie kúsky. Miešame dovtedy, kým sa čokoláda úplne neroztopí. Pridáme cukor, vanilkový extrakt a premiešame. Po jednom vmiešame vajíčka a vytvoríme hladký krém.

14. Hotový krém nalejeme na vychladnuté cesto a pečieme 20 minút.

15. Upečený tart necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote a potom ešte minimálne na 2 hodiny do chladničky. Nakoniec ho ozdobíme ovocím podľa chuti.

Dobrú chuť!

Doplňujúce obrázky
Francúzsky čokoládový tart (Tarte au Chocolat), Recepty na zákusky, cookerka, 1
Francúzsky čokoládový tart (Tarte au Chocolat), Recepty na zákusky, cookerka, 2
Francúzsky čokoládový tart (Tarte au Chocolat), Recepty na zákusky, cookerka, 3
Francúzsky čokoládový tart (Tarte au Chocolat), Recepty na zákusky, cookerka, 4
Francúzsky čokoládový tart (Tarte au Chocolat), Recepty na zákusky, cookerka, 5
Francúzsky čokoládový tart (Tarte au Chocolat), Recepty na zákusky, cookerka, 6
Francúzsky čokoládový tart (Tarte au Chocolat), Recepty na zákusky, cookerka, 7
Francúzsky čokoládový tart (Tarte au Chocolat), Recepty na zákusky, cookerka, 8
Celkový čas
2 hod, 45 minút
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
45 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama