Popis
Recept s fotopostupom na poctivé, domáce a mäkkučké oškvarkové pagáče od mojej starkej.

Zhrnutie
Výnos | |
---|---|
Čas prípravy | |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas |
Ingrediencie
1 | kilogram | polohruba muka |
1 | kus | droždie |
8 | decilitre | Teplé mlieko |
1 | kus | vajce |
1 | polievková lyžica | soľ do cesta |
1 | polievková lyžica | kryštálový cukor do kvásku |
1000 | gramov | pomletých oškvariek |
2 | čajové lyžičky | soľ do oškvariek |
1 | kus | rozšľahané vajce na potretie |
drvená rasca na posypanie |
Inštrukcie
Oškvarky sú strašne drahé, preto je lepšie spraviť si ich doma.Poväčšine býva v obchodoch tenučká slanina na topenie, preto ju treba nakrájať na veľké kúsky asi 3x3 cm, ak ich dáte na menšie, moc vám z nich po stopení nezostane.Ak sa vám podarí kúpiť trošku hrubšie kúsky slaniny, krájajte ju 2x2cm.Topíme ich v hrnci s veľkým dnom na malom plameni, aby sa topili pomaly.Ja som mala zo štyroch kíl slaniny asi dve kilá oškvariek a asi tri litre masti.Tú môžete použiť na vyprážanie, varenie, čokoľvek.
Celé mlieko necháme zohriať s lyžicou cukru, pridáme droždie, rozmiešame a necháme rozkysnúť.
Škvarky pomelieme a zmiešame so soľou.Rozdelíme na tri rovnaké časti.My dávame až kilo ale určite budú perfektné aj s 800 gramov.
Do nádoby dáme múku, vajce, soľ a prilejeme mlieko, nie celé, asi deci necháme bokom, uvidíme koľko budeme potrebovať.Cesto najprv miesime tak, akoby sme chceli múku rozbiť pomedzi prsty, gniavime aby nám cesto pretekalo pomedzi prsty.Až keď je múka akoby rozbitá, napitá mliekom, začneme hnietiť, miesiť, kým nie je cesto úplne hladké a samé sa od nádoby neodliepa.Podľa druhu múky potrebujeme na cesto okolo 8 deci teplého mlieka, môže byť aj viac.Cesto nesmie byť tuhé.
Cesto necháme kysnúť kým nezdvojnásobí objem.
Celé cesto dáme na pomúčenú dosku, jemne premiesime a rozvaľkáme na obdlžnik.
Na dve tretiny obdlžnika na tenko natrieme oškvarky (jednu tretinu).
Zvyšnú jednu tretinu cesta preložíme cez natretú časť.
Natretú časť, ktorá ostane trčať, preložíme na cesto.
Vznikne nám bochnik a spredu uvidíme tri listy bochníka podlhovastého.
Prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť, podľa toho ako máme teplo - 10 alebo 15 minút.
Keď podkysne, cesto si otočíme aby sme ho mali znova po šírke a znova rozvaľkáme na obdĺžnik, už vaľkáme jemne, aby sa cesto nepotrhalo
.Znova natrieme druhú časť škvariek na dve tretiny cesta.
Znova prázdnu časť preložíme na škračky a časť čo ostane, preložíme na cesto.
Trošku rukami utľapkáme na pekný bochník a prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 10 minút.
Takto postupujeme ešte raz - znova vyvaľkáme, dáme poslednú časť škračiek, preložíme.Už musíme opatrne aby sa nám cesto nepotrhalo.
Už netreba nechať kysnúť, rovno cesto vyvaľkáme na asi 1,5cm.
Vaľkáme tak, aby sa nám vrchné cesto nedostalo pod spodné cesto - aby vrchne cesto neprekrylo spodné cesto.Ak nám prekrýva, rukami to ponaťahujeme tak, aby boli cestá zarovno seba.
Vykrajujeme ostrou vykrajovačkou , ak budeme tupou, cesto nám bude zlepovať, vrchné bude padať.
Väčšie okrajky môžeme dať upiecť, menšie zmiešame nazad do cesta a znova vykrojíme.
Vykrojene škvarkovníky dávame na plech jemnučko potretý olejom.ja potieram kvapkou oleja a rozotriem servítkou.
Na povrchu im nožom spravíme mriežku aby boli krajšie.(ja to nerobím, otlačím tam pretláčatko na zemiaky)
Vrch pagáčov potrieme rozšľahaným vajcom, boky nie, potom posypeme drvenou rascou.
Na plechu necháme ešte podkysnúť.
Pečieme v dobre vyhriate rúre, najprv dať na 200, vložiť prvý plech a stiahnuť na 180.Potom už piecť na 185.Ak sa vám sa zdá málo, kľudne dajte 190.Nesmú sa piecť dlho pretože vyschnú a ostanú tvrdé jak sviňa.
Do cesta nedávame olej ani masť ani žiaden tuk, v škračkoch je tuku dosť.

















Recepty:
Základné ingrediencie:
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
- prečítané 17215x
Komentáre
Určite vyskúšaj!
tie sú supér

voňajú až sem
ale vážne ,ja tiež pečiem občas pagáčiky,aj ich takto prekladám,ale nikdy ich nemám takto lístkové ďakujem 



Ďakujem za pochvalu