
Výborné slané koláčiky s chuťou oškvariek.
4 | decilitre | mlieko |
1 | kus | droždie |
2 | polievkové lyžice | hrubá múka |
2 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
1 | kilogram | polohrubá múka |
1 | čajová lyžička | soľ |
250 | gramov | Hera |
1 | kus | kyslá smotana |
3 | kusy | vajce |
500 | gramov | oškvarky |
Všetky suroviny si vyložím v kuchyni 2 hodiny dopredu, aby mali rovnakú teplotu a cesto potom dobre nakyslo.
Najprv si pripravím kvások - do vlažného mlieka pridám za hrsť hrubej múky, cukor a kvasnice. Dobre zamiešam a nechám kysnúť na teplom mieste, cca 15-20 min.
Do nádoby misky-kysky preosejem polohrubú múku, pridám soľ, zmäknutú Heru a dobre rozpracujem. Potom pridám pochúťkovú smotanu, nakysnutý kvások a rozhabarované vajcia.
Miesim, miesim, miesim..., cesto má byť stredne tuhé, nelepivé a lesklé. Najlepšie cesto získame dobrým prepracovaním cesta (mixer + hnetacie metličky, domáca pekárnička-len hnetenie cesta). Vypracované cesto prikryjem a nechám na teplom mieste kysnúť cca 30-40 min. Má to byť minimálne raz tak veľa v objeme.
Oškvarky zomeliem (ja ich mám pripravené, 1/2kg zomleté, nasáčkované v mrazáku, večer si ich vyložím) viac menej na jemno.
Na podsypanej doske rozvaľkám nakysnuté cesto, do stredu rozotriem oškvarky. Cestom zakryjem zo všetkých strán oškvarky. Zakryjem čistou utierkou a nechám 10 min. kysnúť. Rozvaľkám na veľkosť dosky a zase poskladám na štvorec. Opakujem 3x v 10-15 minutových intervaloch.
Nakoniec rozvaľkám na hrúbku 1 1/2cm a vykrajujem formičkou pagáčiky. Ukladám na plech vyložený papierom na pečenie vedľa seba. Vrch pagáčikov potriem rozšľahaným žĺtkom, posypem rozdrvenou rascou a nechám ešte 15 minút podkysnúť.
Pečiem v dobre vyhriatej rúre (horkovzdušnej 150°C) cca 40 min do ružova.
Dobrú chuť!
Ďalšie recepty
vyzerajú úžasne, na Silvestra ich napečiem, vďaka za recept.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ako dlho vydržia? myslím teda kým sa nezjedia
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerajú prudko jedlé.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Irmuška, vyzerajú nádherne
. Narobila si mi chute, idem škvariť slaninu.