Oškvarkové pagáče

Popis

Výborné slané koláčiky s chuťou oškvariek.

Oškvarkové pagáče - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

4decilitremlieko
1kusdroždie
1 hrsť hrubej múky
2polievkové lyžicekryštálový cukor
1kilogrampolohruba muka
1čajová lyžičkasoľ
250gramovhera
1kuspochúťková smotana
3kusyvajce
500gramovjemne pomleté oškvarky

Inštrukcie

Všetky suroviny si vyložím v kuchyni 2 hodiny dopredu, aby mali rovnakú teplotu a cesto potom dobre nakyslo.

Najprv si pripravím kvások - do vlažného mlieka pridám za hrsť hrubej múky, cukor a kvasnice. Dobre zamiešam a nechám kysnúť na teplom mieste, cca 15-20 min.

Do nádoby misky-kysky preosejem polohrubú múku, pridám soľ, zmäknutú Heru a dobre rozpracujem. Potom pridám pochúťkovú smotanu, nakysnutý kvások a rozhabarované vajcia. Miesim, miesim, miesim..., cesto má byť stredne tuhé, nelepivé a lesklé. Najlepšie cesto získame dobrým prepracovaním cesta (mixer + hnetacie metličky, domáca pekárnička-len hnetenie cesta). Vypracované cesto prikryjem a nechám na teplom mieste kysnúť cca 30-40 min. Má to byť minimálne raz tak veľa v objeme.

Oškvarky zomeliem (ja ich mám pripravené, 1/2kg zomleté, nasáčkované v mrazáku, večer si ich vyložím) viac menej na jemno.

Na podsypanej doske rozvaľkám nakysnuté cesto, do stredu rozotriem oškvarky. Cestom zakryjem zo všetkých strán oškvarky. Zakryjem čistou utierkou a nechám 10 min. kysnúť. Rozvaľkám na veľkosť dosky a zase poskladám na štvorec. Opakujem 3x v 10-15 minutových intervaloch.

Nakoniec rozvaľkám na hrúbku 1 1/2cm a vykrajujem formičkou pagáčiky. Ukladám na plech vyložený papierom na pečenie vedľa seba. Vrch pagáčikov potriem rozšľahaným žĺtkom, posypem rozdrvenou rascou a nechám ešte 15 minút podkysnúť.
Pečiem v dobre vyhriatej rúre (horkovzdušnej 150°C) cca 40 min do ružova.

Dobrú chuť!

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Bez hodnotení

Komentáre

Irmuška, vyzerajú nádherneÁno. Narobila si mi chute, idem škvariť slaninu. 

vyzerajú úžasne, na Silvestra ich napečiem, vďaka za recept.

ako dlho vydržia? myslím teda kým sa nezjedia Hambím sa

Ja som namiesto Hery dal bravčovu masť a boli výborné!
 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.