reklama

Oškvarkové pagáče

Pridal/a Irma dňa 28. 12. 2016 - 09:36 - Recepty Irma
Oškvarkové pagáče, Recepty na slané pečivo a koláče, Irma

reklama

Výborné slané koláčiky s chuťou oškvariek.

Ingrediencie
4 decilitre mlieko
1 kus droždie
2 polievkové lyžice hrubá múka
2 polievkové lyžice kryštálový cukor
1 kilogram polohrubá múka
1 čajová lyžička soľ
250 gramov Hera
1 kus kyslá smotana
3 kusy vajce
500 gramov oškvarky
Postup

Všetky suroviny si vyložím v kuchyni 2 hodiny dopredu, aby mali rovnakú teplotu a cesto potom dobre nakyslo.

Najprv si pripravím kvások - do vlažného mlieka pridám za hrsť hrubej múky, cukor a kvasnice. Dobre zamiešam a nechám kysnúť na teplom mieste, cca 15-20 min.

Do nádoby misky-kysky preosejem polohrubú múku, pridám soľ, zmäknutú Heru a dobre rozpracujem. Potom pridám pochúťkovú smotanu, nakysnutý kvások a rozhabarované vajcia.

Miesim, miesim, miesim..., cesto má byť stredne tuhé, nelepivé a lesklé. Najlepšie cesto získame dobrým prepracovaním cesta (mixer + hnetacie metličky, domáca pekárnička-len hnetenie cesta). Vypracované cesto prikryjem a nechám na teplom mieste kysnúť cca 30-40 min. Má to byť minimálne raz tak veľa v objeme.

Oškvarky zomeliem (ja ich mám pripravené, 1/2kg zomleté, nasáčkované v mrazáku, večer si ich vyložím) viac menej na jemno.

Na podsypanej doske rozvaľkám nakysnuté cesto, do stredu rozotriem oškvarky. Cestom zakryjem zo všetkých strán oškvarky. Zakryjem čistou utierkou a nechám 10 min. kysnúť. Rozvaľkám na veľkosť dosky a zase poskladám na štvorec. Opakujem 3x v 10-15 minutových intervaloch.

Nakoniec rozvaľkám na hrúbku 1 1/2cm a vykrajujem formičkou pagáčiky. Ukladám na plech vyložený papierom na pečenie vedľa seba. Vrch pagáčikov potriem rozšľahaným žĺtkom, posypem rozdrvenou rascou a nechám ešte 15 minút podkysnúť.
Pečiem v dobre vyhriatej rúre (horkovzdušnej 150°C) cca 40 min do ružova.

Dobrú chuť!

Celkový čas
0 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

Boyle, St, 28. 12. 2016 - 11:50

Irmuška, vyzerajú nádherneÁno. Narobila si mi chute, idem škvariť slaninu. 

vyzerajú úžasne, na Silvestra ich napečiem, vďaka za recept.

zoja, St, 26. 06. 2019 - 09:19

ako dlho vydržia? myslím teda kým sa nezjedia Hambím sa

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama