
Vynikajúce pagáče ako od babičky
Ingrediencie
600 | gramov | polohrubá múka |
350 | millilitrov | mlieko |
1 | kus | vajce |
42 | gramov | droždie |
50 | millilitrov | olej |
1 | polievková lyžica | cukor |
1 | polievková lyžica | soľ |
1 | čajová lyžička | rasca |
1⁄2 | čajová lyžička | mleté čierne korenie |
350 | gramov | oškvarky |
1 | kus | vajce |
Postup
Urobíme kvások z mlieka a trošky cukru. Ostatné suroviny okrem oškvarkov dáme do väčšej misky.
Pridáme kvások a vypracujeme hladké, nie príliš tuhé cesto. Asi po desiatich minútach ešte raz premiesime a vyklopíme ho na dosku.
Oškvarky na jemno pomelieme alebo použijeme už pomleté kúpené. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi pol centimetra.
Potrieme ho pomletými vlažnými oškvarkami a podľa potreby osolíme. Cesto preložíme na trikrát a rozvaľkáme.
Necháme odpočívať asi desať minút. Potom cesto zasa preložíme na trikrát a necháme opäť odpočívať desať minút.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi jeden a pol centimetra.
Veľkým nožom z opačnej strany (nie ostrým) cesto pobúchame šikmo z jednej a druhej strany, čím vytvoríme mriežku.
Povykrajujeme kolieska. Poukladáme ich na suchý čistý plech a necháme ich poriadne vykysnúť aspoň pol hodiny.
Keď nám poriadne nakysli, tesne pred pečením ich potrieme rozšľahaným a osoleným vajcom. Ihneď ich vložíme do vopred vyhriatej rúry na 190 stupňov piecť.
Pagáče upečieme doružova, asi 15 minút.

- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Bratislavské rezy
Bejč | Bratislavské rezy
Bratislavské rezy
Recept na tradičný dezert, ktorý poznáme z cukrární. Vanilkové korpusy so sviežim citrónovým krémom a čokoládovou polevou. Výborný zákusok na sviatky aj oslavy.
Dobošové rezy
Bejč | Dobošové rezy
Dobošové rezy
Recept na tradičné dobošové rezy s tenkými korpusmi, čokoládovým krémom a čokoládovou polevou potešia všetkých milovníkov klasických zákuskov.