reklama

Oškvarkové pagáčiky

Pridal/a cookerka dňa 03. 04. 2021 - 20:55 - Recepty cookerka
Oškvarkové pagáčiky, Recepty na slané pečivo a koláče, cookerka

reklama

Vynikajúce pagáče ako od babičky

Ingrediencie
600 gramov polohrubá múka
350 millilitrov mlieko
1 kus vajce
42 gramov droždie
50 millilitrov olej
1 polievková lyžica cukor
1 polievková lyžica soľ
1 čajová lyžička rasca
1⁄2 čajová lyžička mleté čierne korenie
350 gramov oškvarky
1 kus vajce
Postup

Urobíme kvások z mlieka a trošky cukru. Ostatné suroviny okrem oškvarkov dáme do väčšej misky.

Pridáme kvások a vypracujeme hladké, nie príliš tuhé cesto. Asi po desiatich minútach ešte raz premiesime a vyklopíme ho na dosku.

Oškvarky na jemno pomelieme alebo použijeme už pomleté kúpené. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi pol centimetra.

Potrieme ho pomletými vlažnými oškvarkami a podľa potreby osolíme. Cesto preložíme na trikrát a rozvaľkáme.

Necháme odpočívať asi desať minút. Potom cesto zasa preložíme na trikrát a necháme opäť odpočívať desať minút.

Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi jeden a pol centimetra.

Veľkým nožom z opačnej strany (nie ostrým) cesto pobúchame šikmo z jednej a druhej strany, čím vytvoríme mriežku.

Povykrajujeme kolieska. Poukladáme ich na suchý čistý plech a necháme ich poriadne vykysnúť aspoň pol hodiny.

Keď nám poriadne nakysli, tesne pred pečením ich potrieme rozšľahaným a osoleným vajcom. Ihneď ich vložíme do vopred vyhriatej rúry na 190 stupňov piecť.

Pagáče upečieme doružova, asi 15 minút.

Doplňujúce obrázky
Oškvarkové pagáčiky, Recepty na slané pečivo a koláče, cookerka, 1
Celkový čas
1 hod, 45 minút
Čas prípravy
1 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
15 minút
Priemer 5 (1 hlas)

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama