
babina 555
Výborná jednoduchá maková torta s višňami ku káve aj na menšiu oslavu.
Korpus: | ||
6 | kusy | Vajcia |
140 | gramov | cukor práškový |
140 | gramov | mletý mak |
Plnka maková: | ||
125 | gramov | maslo |
100 | gramov | práškový cukor |
150 | millilitrov | mlieko |
150 | gramov | mletý mak |
2 | polievkové lyžice | rum alebo rumová esencia |
Plnka višňová: | ||
1 | kus | višňový kompót |
1 | polievková lyžica | solamyl alebo gustin |
Plnka smotanová: | ||
250 | millilitrov | šľahačka 40% |
250 | millilitrov | kyslá smotana |
250 | gramov | čerstvý syr alebo mascarpone |
2 | polievkové lyžice | práškový cukor, prípadne vanilkový cukor |
Korpus:
Bielky vyšľaháme do tuhého snehu a odložíme nabok. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. Pridáme mletý mak a na záve zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Pečieme na 180 stupňov celzia cca 25-30 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme.
Plnka maková:
Mlieko uvaríme s mletým makom do zhustnutia a necháme vychladnúť – ak je mlieka málo pridáme ešte trošku. V mise vyšľaháme spolu zmäknuté maslo s cukrom do peny. Potom opatrne zašľaháme rum alebo príchuť. Do maslového základu pomaly primiešavame vychladnutú makovú plnku.
Plnka višňová:
Šťavu z kompótu (nie celú – viac ako polovicu zmiešame s 1,5 PL solamylu a uvaríme. Do uvarenej masy pridáme odkvapané višne. Necháme mierne vychladnúť.
Plnka smotanová na ozdobenie:
Vyšľaháme šľahačku, postupne pridáme smotanu a syr, cukor a už len jemne prešľaháme
Skladanie:
Na podnos položíme plát cesta, potrieme makovou plnkou. Na makovú plnku navrstvíme višňovú plnku. Necháme chvíľu schladiť a nakoniec ozdobnou špičkou nanesieme smotanovú plnku a dozdobíme podľa vlastného uváženia.
Cesto a časť plniek som našla na internete zbytok som dala podľa vlastného uváženia
Dobrú chuť!

babina 555

babina 555
Krásna tortička