
Kamila | Nepečený jablkový koláč s BB keksami
Recept s fotopostupom na vynikajúci nepečený jablkový zákusok. Obmena tradičného jablkového koláča bez pečenia s karamelovou polevou. Koláčik je ideálny ak máte veľa padaniek, ktoré treba spotrebovať.
1 1⁄2 | kilogramov | jablká |
1 | kus | vanilkový cukor |
2 | kusy | Zlatý klas |
250 | millilitrov | voda |
500 | gramov | sušienky |
Karamelová poleva: | ||
1 | hrnček | trstinový cukor |
50 | gramov | maslo |
1⁄4 | hrnček | mlieko |
Jablková hmota: Jablká očistíme, nastrúhame nahrubo (1,5 kg bola orientačne hmotnosť už nastrúhanej hmoty, čiže očistených jabĺk, neviem odhadnúť počet jabĺk, lebo sme čistili padanky) a krátko podusíme, stačí kým začnú vrieť. Vo vode rozmiešame zlatý klas a cukor a vmiešame k jablkám, kým hmota nezačne vrieť.
Plnenie: Sušienky rozložíme buď na menší plech alebo na vhodnú tácku, tak aby nám vyšli 4 vrstvy sušienok. Používam špaldové sušienky z DM, sú trochu väčšie aj hrubšie ako klasické BeBe keksy, tie sa mi zdali dosť krehké.
Na prvú vrstvu sušienok opatrne rozotrieme cca 1/3 jablkovej hmoty, ešte teplej, prekryjeme sušienkami a celý postup zopakujem dvakrát. Poslednú vrstvu budú tvoriť sušienky.
Necháme vychladnúť a potom ešte stuhnúť v chladničke.
Na vrch môžeme dať čokoládovú polevu (150 ml smotany zahrejeme a zalejeme 100 g horkej čokolády), ja som použila karamelovú polevu.
Karamelová poleva: V malom hrnci varíme cukor, maslo a mlieko. Miešame kým sa cukor roztopí a všetko spojí a na nižšom plameni necháme zovrieť ešte zo 10 minút. Ešte horúcou polejeme čiastočne vychladený koláčik, alebo ako dlho vydržíte.

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila

Kamila
Jednoduché a výborne.